Η Αθήνα μεταξύ των «ώριμων» πόλεων στη χρήση ΤΠΕ

by George Polyzos • On 17-11-2014 • AT 1:12 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

smartphone

Η Ericsson δημοσίευσε την έκθεση Networked Society City Index 2014, που παρουσιάζει την ωριμότητα των πόλεων στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας.

Η έκθεση ταξινομεί 40 πόλεις, βαθμολογώντας τις ως προς την ωριμότητά τους στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας, αξιολογώντας τις επενδύσεις σε ΤΠΕ και τις συνακόλουθες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις, το λεγόμενο «τριπλό αποτέλεσμα».

Ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι το γεγονός ότι πόλεις με χαμηλή ωριμότητα ως προς τις ΤΠΕ βελτιώνουν τις επιδόσεις τους ταχύτερα από ό, τι πόλεις με υψηλό βαθμό ωριμότητας, δείχνοντας ότι τις πλησιάζουν. Επιπλέον, πολλές πόλεις έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν αλματωδώς και να ξεπεράσουν άλλες, αποφεύγοντας δαπανηρές και ήδη παρωχημένες φυσικές υποδομές και αξιοποιώντας απευθείας καινοτόμες εφαρμογές που στηρίζονται σε προηγμένη τεχνολογία κινητής επικοινωνίας.

Η Αθήνα βρίσκεται στην 24η θέση της κατάταξης, ξεπερνώντας πόλεις όπως το Πεκίνο, η Κωνσταντινούπολη, το Γιοχάνεσμπουργκ και το Μπουένος Άιρες. Οι θετικότεροι δείκτες είναι η υψηλή ποιότητα του κινητού ευρυζωνικού δικτύου και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των πολιτών, ενώ αντιθέτως ως ανασταλτικοί παράγοντες αναγνωρίζονται η χαμηλή ποιότητα του σταθερού ευρυζωνικού δικτύου και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική πόλη παρουσιάζει ικανοποιητικές επιδόσεις σε ό, τι αφορά την προσιτότητα των ΤΠΕ και τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο σε ό, τι αφορά τις υποδομές και τη χρήση των ΤΠΕ καθώς επίσης και στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν.

Η Monika Byléhn, Networked Society Evangelist και αρωγός του City Life της Ericsson, εξηγεί τη σημασία των ΤΠΕ για την ανάπτυξη των πόλεων: «Πλέον βλέπουμε τις ΤΠΕ να προσφέρουν ένα πλήθος νέων ευκαιριών για κάθε πόλη. Ο τρόπος που οι διοικούνται οι πόλεις βασίζεται όλο και περισσότερο στις ΤΠΕ για την παροχή αποτελεσματικότητας και καινοτομίας σε κάθε τομέα, από την υγειονομική περίθαλψη, μέχρι τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας».

Ο Patrik Regårdh, Head of Networked Society Lab στην Ericsson, προσθέτει: «Οι πόλεις είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος στον οποίο οι ΤΠΕ μπορούν να προσφέρουν λύσεις για την οικονομική, κοινωνική και αειφόρο ανάπτυξη. Ως ηγέτιδα στην ανάπτυξη, τις εφαρμογές και την υλοποίηση των ΤΠΕ, η Ericsson διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πραγμάτωση της Διαδικτυωμένης Κοινωνίας και ανοίγει το δρόμο για πιο φιλόξενες και αποτελεσματικές πόλεις. Εκτός από τις εκθέσεις μας, όπως το City Index, ασχολούμαστε με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που προωθούν την πρόοδο, όπως το ίδρυμα New Cities Foundation, και συνεργαζόμαστε με οργανισμούς όπως το UN-Habitat, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την προώθηση των κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων πόλεων και κωμοπόλεων».

Οι πέντε κορυφαίες πόλεις παραμένουν οι ίδιες: Στοκχόλμη, Λονδίνο, Παρίσι, Σιγκαπούρη και Κοπεγχάγη, αν και το Παρίσι ξεπέρασε τη Σιγκαπούρη και καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση της κατάταξης. Οι εννέα νέες πόλεις που προστέθηκαν στην έκθεση για το 2014 είναι το Βερολίνο, το Μόναχο, η Βαρκελώνη, η Αθήνα, η Ρώμη, η Βαρσοβία, η Μασκάτ, το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι. Μεταξύ αυτών, το Μόναχο βρίσκεται ψηλότερα στην κατάταξη, ακολουθούμενο από το Βερολίνο και τη Βαρκελώνη.

Ένα νέο στοιχείο της φετινής έκθεσης είναι η συμπερίληψη τριών προβλέψεων σχετικά με το μέλλον των πόλεων, που προέρχονται από νέες τεχνολογίες και εφαρμογές ΤΠΕ:

  • «Έξυπνοι» πολίτες: Οι άνθρωποι και όχι οι θεσμοί είναι αυτοί που προάγουν την αστική πρόοδο σε μεγαλύτερο βαθμό, με πιο ανοικτές δημόσιες υπηρεσίες και μοντέλα διακυβέρνησης να χαρακτηρίζουν αυτή την μετατόπιση εξουσίας.
  • Επαναπροσδιορισμός του ΑΕΠ: Με τη μετακίνηση προς ένα νέο μοντέλο συνεργατικής οικονομίας, οι ΤΠΕ παρέχουν ευκαιρίες για δημιουργία περισσότερης αξίας από λιγότερους πόρους και, ως εκ τούτου, απαιτούν την προσαρμογή του ΑΕΠ ώστε να αντικατοπτρίζει τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης της κοινωνίας.
  • Δύναμη της συνεργασίας: Οι αυριανοί οργανισμοί δικτύωσης θα είναι πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί, χάρη στη συνεργασία. Αναλόγως θα εξελιχθούν οι επικρατούσες συνθήκες για τη διαχείριση του αστικού ιστού, με αποτέλεσμα να απαιτούνται αλλαγές στη νομοθεσία και τη διακυβέρνηση.

Η έκθεση Networked Society City Index της Ericsson συντάχθηκε σε στενή συνεργασία με την Sweco, εταιρεία βιώσιμης μηχανικής και σχεδιασμού.

Οι 40 πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη είναι οι εξής: Αθήνα, Άμπου Ντάμπι, Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Βερολίνο, Βομβάη, Γιοχάνεσμπουργκ, Δελχί, Ελσίνκι, Κάιρο, Καράτσι, Κοπεγχάγη, Κωνσταντινούπολη, Λάγος, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Μανίλα, Μασκάτ, Μόναχο, Μόσχα, Μπουένος Άιρες, Νέα Υόρκη, Ντάκα, Ντουμπάι, Όσλο, Παρίσι, Πεκίνο, Πόλη του Μεξικού, Ρώμη, Σαγκάη, Σαο Πάολο, Σεούλ, Σιγκαπούρη, Σίδνεϊ, Στοκχόλμη, Ταϊπέι, Τζακάρτα, Τόκιο και Χονγκ Κονγκ.

[Δ.Τ. Ericsson]

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons