Η αποστολή HI-SEAS 4 εξομοιώνει τη ζωή στον Άρη

by Nikos Kaimakamis • On 07-09-2015 • AT 1:43 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

hi-seas-four

Η αποστολή Hi-SEAS 4 δίνει στη NASA τη δυνατότητα να διερευνήσει τις συνθήκες παραμονής των αστροναυτών στον πλανήτη Άρη για ένα ολόκληρο έτος. 

Το όνομα HI-SEAS προκύπτει από τις λέξεις Hawaii Space Exploration Analog and Simulation, το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί ως “αποστολή προσομοίωσης διαστημικής εξερεύνησης στην Χαβάη”. Εκεί, στο ηφαίστειο Mauna Loa, στην Χαβάη, έξι εθελοντές έχουν κλειστεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο θόλο διαμέτρου 11 μέτρων και ύψους 6 μέτρων, ο οποίος αντλεί ηλιακή ενέργεια.

Οι έξι αστροναύτες βρίσκονται σε υψόμετρο 2400 μέτρων σε ηφαιστειακό έδαφος, το οποίο θυμίζει την επιφάνεια του Άρη, όπως την έχουμε γνωρίσει από τις μη επανδρωμένες εξερευνητικές αποστολές εκεί. Οι συμμετέχοντες στο HI-SEAS 4 είναι άντρες και γυναίκες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, είναι γιατροί, αστροβιολόγοι, φυσικοί, διδακτορικοί φοιτητές και γεωλόγοι.

Ο σκοπός της αποστολής που για πρώτη φορά διαρκεί για έναν ολόκληρο χρόνο, είναι να παρατηρηθεί πώς θα συμπεριφερθούν τα υποκείμενα σε πλήρη απομόνωση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ιδιωτική ζωή και με κατανάλωση αποκλειστικά κατεψυγμένων τροφών. Θα βγαίνουν από το θόλο μόνο με τις ειδικές στολές τους και θα διενεργούν μελέτες γεωλογικού και μικροβιολογικού ενδιαφέροντος.

Το πείραμα διενεργείται από τη NASA, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Χαβάης και του Cornell.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons