Όλοι στο δημόσιο

by admin • On 25-01-2006 • AT 10:00 pm • 23 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

paper work people

Αφορμή στάθηκε το χθεσινό Έθνος, που δεν μπήκα καν στον κόπο να διαβάσω πέρα από το εξώφυλλο. Οδηγίες και λεπτομέρειες για τις 1.500 τόσες θέσεις στο δημόσιο. Πώς, πού, πότε και γιατί.. κάτι σαν περιγραφή του Μικρούτσικου σε wanna be Τατιάνα style εκτέλεση αλλά χωρίς κάμερες και τυπωμένο σε χαρτί.

Μου είναι δύσκολο να καταλάβω την αντίληψη του σύγχρονου Έλληνα που ονειρεύεται μια θέση στο δημόσιο ως την λύση σε όλα σχεδόν τα προβλήματα του. Ίσως οι προοπτικές για μια γυναίκα να είναι ικανοποιητικές και τα προνόμια του ελληνικού δημοσίου να εξυπηρετούν μια οικογένεια αλλά ακόμα και έτσι και με την υπόθεση ότι το 50% του πληθυσμού είναι γυναίκες, τί κάνει το υπόλοιπο μισό;

Πού κρύβονται να όνειρα και οι ελπίδες των νέων; Πού βρίσκεται η αγωνία και η λαχτάρα για την νέα επαναστατική ιδέα που θα φέρει τα πάνω-κάτω στην βιομηχανία; Πού χάθηκαν οι κόντρες και φιλοδοξίες για επανάσταση στην τεχνολογία;

Έχω την εντύπωση ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους περισσότερους είναι η βολή και η στασιμότητα που προσφέρει το δημόσιο. Η ηρεμία και η σταθερότητα του μηνιαίου μισθού που συνοδεύεται από την ανάγκη για την ασύδωτη κατανάλωση αλκοόλ σε κάποιο από τα πνιγμένα με καπνό ελληνάδικα. Εκεί που η φιάλη whisky κοστίζει 80+ ευρώ, η κακοκαιρία και το χιόνι είναι παρελθόν και τα παράθυρα των καναλιών είναι αναμνήσεις που απλά θυμίζουν τα reality.

Ίσως να κάνω λάθος… ίσως το δημόσιο και η διάθεση των πολλών να είναι τα αντίμετρα, το ανοσοποιητικό σύστημα του Έλληνα για να τα βγάλει πέρα.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

23 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγαπητέ συμερίζομαι τον προβληματισμό σου…τα κολλήματα του νεοέλληνα και η φυσική του ροπή στην τεμπελιά και το βόλεμα είναι νομίζω ο μεγαλύτερος εχθρός αυτής της χώρας.

  Νέοι παντού τους βλέπεις τους ρωτάς για τα όνειρα τους τις φιλοδοξίες τους τα θέλω τους και ξέρεις τι απαντούν…ΑΣΕΠ – ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ- ΔΗΜΟΣΙΟ εξασφάλιση! Αυτοί είναι οι νέοι της ελλάδας… τα παιδιά του δημοσίου..τα παιδιά που περιμένουν το αγαπημένο τους χρώμα να βγεί μπροστά μήπως και βολευτούν.

  Ας είμαστε ρεαλιστές τα πράγματα σε αυτή την χώρα δεν είναι καλά ιδιαίτερα με καταπονημένη οικονομία…κληρωδότημα απο παλιές γενιές..του δημοσίου..ο ιδιωτικός τομέας σκληρός…όλα αυτα..κανουν ΟΛΟΥΣ τους νέους (και εγω μέσα) να αισθάνοντε ανασφάλεια…αλλά έχει μεγάλη διαφορά απο το να φοβάσαι να αισθάνεσαι ανασφάλεια αλλά να προσπαθείς να κάνεις το όνειρο σου πραγματικότητα.. να κουράζεσαι αλλά και να μοχθεις ΜΕΧΡΙ το να συμβιβαστείς με τα μικροαστικά όνειρα του δημοσίου!

  ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ρε κλασικοί μαλ*κες Έλληνες πάρτε το χαμπάρι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

  ζητώ συγνώμη…παραφέρθηκα..χεχεχ…
  ενδιαφέρον θέμα πάντα τέτοια!

  Thanx

 2. εε..ε… όχι λέξεις μαλ*κες στο pestaola.gr :-) το άλλαξα!

 3. Well written. I don’t care for the easy bashing of civil servants just for sake of bashing them. Even if lifelong employement in civil service disappears (as new legislation intends) this won’t solve the problem. As long as employer/ees are not scared that there will be a price to pay for not working or the quality of their work then the same situation will exist. Let’s not forget that there currently exists a policy whereby ‘permanent’ civil servants can get ‘fired’. The problem is that no one imposes it and thus this attitude of being ‘untouchable’ continues. Of course, the perfect world would be where we do take pride in our work, work hard and in turn are rewarded. (‘in the perfect world’ mind you…)

 4. I guess it’s a matter of education and culture.. i can’t believe that Greeks are bad and silly from day zero till they die.

 5. Πάντα με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι όλοι κάτι έχουν να πουν για τα χάλια του Δημόσιου τομέα, για την μα..κία του Έλληνα, για την ανικανότητα της εκάστοτε Κυβέρνησης για τα 400 χρόνια Τουρκοκρατίας και άλλα τέτοια γραφικά. Για τους δήθεν “επιχειρηματίες”΄, την “ψυχολογία” του “χτύπα και φεύγα” στην Ελληνική Ιδιωτική Επιχείρηση, τα ανεξέλεγκτα ωράρια, τις χαμηλές αμοιβές, την έλλειψη κινήτρων και την απουσία προγραμματισμού στον περίφημο Ιδιωτικό Τομέα ποιος θα μιλήσει ?

 6. Μόλις το έκανες φίλε Panago!!! :-)

 7. Εχω την ευτυχία ή την δυστυχία να ανήκω σε αυτους τους νέους που μόλις τωρα βγηκαν στην αλληθινη ζωή. Στο πανεπιστήμιο ωραια περάσαμε, κραιπαλη και ονειροπόληση. στο στρατό μια απο τα ίδια. Και τώρα που τέλειωσαν όλα αυτά τα είδαμε όλα ανάποδα! τα όνειρα παρέμειναν όνειρα και την κραιπάλη την αντικατέστησε το τρεξιμο για αναζήτηση δουλειάς και μετά τρέξιμο για 600 Ευρώ μισθο! Κέφι και όνειρα υπάρχουν αλλά πρώτα εξασφαλίζεις τα αναγκαία και μετά πας για τα πολλά. Κέφι και φαντασία υπάρχει, παρά την αδιάκοπη ύπνωση απο την tv και δημιουργία πλαστών αναγκών και αξιών, . Ποιός θα κάνει ομως το βήμα να τα ανατρέψει όλα αυτά? Ποιός θα σταματήσει την την δουλεία με μορφή 600 Ευρώ?Ζητείται επειγώντος ηγέτης! Πληροφορίες εντός.

 8. sinnerman μου δίνεις την εντύπωση προπαγανδιστικού εντύπου :-)

  Είμαι από εκείνους που ονειρεύονται ακόμα την μεγάλη ιδέα για την super wow επιχείρηση και δεν το βάζω κάτω. Η εμπειρία μου δείχνει ότι με λίγη τύχη και πίστη μπορείς να πετύχεις πολλά αρκεί να ρωτήσεις, να ψάξεις και να δεις.

  Η πρακτική “έλα μωρέ σιγά μην μου δώσει σημασία ο/η…” είναι πρακτική loser.

 9. Πού κρύβονται να όνειρα και οι ελπίδες των νέων; Πού βρίσκεται η αγωνία και η λαχτάρα για την νέα επαναστατική ιδέα που θα φέρει τα πάνω-κάτω στην βιομηχανία; Πού χάθηκαν οι κόντρες και φιλοδοξίες για επανάσταση στην τεχνολογία;

  Είμαι νέος 21 ετών και αυτή τη γαμ*μένη ιδέα ψάχνω… believe me!

 10. Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω link.. το pestaola.gr βασίστηκε πάνω σε αυτή την έκθεση. How to start a startup

  Έκανα edit το σχόλιο σου στην κακιά την λέξη :-)

 11. ..Δεν νομίζω να εννοεις ΤΙΤΑΝΑ την μεγάλη ιδέα του Βενιζέλου! καλά είναι τα όνειρα και οι ιδέες αλλά welcome to the real world Neo, στην Ελλάδα ζεις!

 12. cpil δεν χρειάζεται να μετακινηθείς σε υψηλότερα κοινωνικά στρώματα απλά να είσαι ανήσυχος και ενημερωμένος, αυτό και τίποτα άλλο.

 13. sinnerman επειδή ζώ στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε όλοι “κακομοίρογλου”!

 14. Εγώ πάντως το κυνήγησα το όνειρό μου και τώρα με κυνηγάνε οι τράπεζες και η εφορία. Καλά ήταν… Καμιά θέση στο δημόσιο υπάρχει τώρα? :-)

 15. LOL.. αποκλείεται να χρωστάς περισσότερα από μένα! :-)

 16. για να κλείνουμε με το θέμα, καλό είναι να κυνηγάς το όνειρο ( και εγω ευτό κα΄νω τώρα) αλλά μέχρι ένα όριο, όχι να σε κυνηγάνε τα όνειρα σου σαν τον rocean! γενικά κάντε κάτι που να σας γεμίζει ή με ευχαρίστηση ή με λεφτά ή και με τα δύο! αν το πετύχετε είναι άλλο θέμα…

 17. sinnerman σου εύχομαι καλή τύχη!

 18. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.ΟΛΟΙ ΑΥΤΟ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ….

 19. Εγώ όχι..

 20. eimai 23 kai leo oti exeis apolito dikio .i mana mou leei i dimosio i allios den zeis ..diladi an den mpo sto dimosio ..pethana?poia logiki ?tespa ego eimai atomo pou trexo ..kai genika den maresei na kathomai, na pino kafedaki to proi, otan kai an thumitho kai pao sti douleia..afou giriso apo ti laiki kai ta magazia san autous tou dimosiou ..den exei noima etsi i zoi re filaraki ..xipniste sas efage i karekla ..nai ola kala leo ego re mana i sthn kathe mana …upoxreosou esu se vouleutes dimarxous antidimarxous kai kai kai gia na mpo ego sto dimosio …auto pou to pas ?oti pleon gia na mpeis den xreiasete ptixio alla kales gnorimies kai mizes …exoume ginei volepsakides exo ego na po.ego pantos dimosio den mpeno proteimo na pizo kai na trexo …para na kathomai apragi…..goustaro na douleuo apo to proi mexri to vradi …..kako?

 21. Τί δουλειά κάνεις marina?

 22. kala kai oles h selides den einai gia pliroforish etsi?mhn paramithiazomaste.oloi kati theloyn na poylisoyn.re bohthia gia ena biografiko na thes prepei leei na agoraseis to biblio.se ligo tha mas poylan ti biblo toy dhmosioy.re pakistan eimaste den to katalabate akoma?opoios arpaksei kai opoios sothei sothike.o ellhnas egine h xeiroteri fili toy planhth.-

 23. Ναι, επιτέλους κάποιοι αντιδρούν στο “μία θέση στο Δημόσιο”. Έχω τον πατέρα μου να με πρήζει να βρώ δουλειά στο Δημόσιο, αλλά όταν τον ρωτώ πώς τα πέρναγε στον “Δημόκριτο”, εντάξει… τι να πώ… αν ήταν σε καμιά Αμερική ή Δυτική Ευρώπη, τώρα θα έπαιρνε 10πλάσιο εφάπαξ και θα είχε και κάμποσες πατέντες στο όνομα του.

  Αλλά όχι, Δημόσιο!! Εντάξει παιδιά, το ότι υπήρξαν καμποσοι Λαναράδες (αυτή είναι η δικαιολογία των περισσοτέρων, χωρίς όμως να θέλουν να παραδεχτούν ότι εδώ και 15 χρόνια ειδικοί έλεγαν ότι π.χ. η κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα τέλος!), δεν σημαίνει ότι ΟΛΟΙ του Ιδιωτικού τομέα είναι της “αρπαχτής”. Και αν θές να έχεις Mercedes και δεν ξέρω γώ τι, μην τα ζητάς όλα τώρα.

  Και επειδή θα πούν κάτι σαν “μα οι γονείς μας έχουν αυτά”… ναι, ο πατέρας μου (στο Δημόσιο έτσι!) στα 62 (πρίν 3 χρόνια δλδ) πήρε Mercedes, όχι όταν ήταν 23! Η ζωή έχει τρέξιμο, τι να κάνουμε!

  Συμφωνώ για τις γυναίκες. Ο Ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα αρχίζει κάααπως να αλλάζει, αλλά για να φτάσει στο επίπεδο της π.χ. Δυτικής Ευρώπης (νομοθεσία για μητέρες) έχει πολύ δρόμο ακόμη.Να μην μιλήσω για το τι περνούν στον εν Ελλάδι ιδιωτικό τομέα…

  Και τέλος: Μην είστε μίζεροι… άμα θέλεις και πιστέυεις στον εαυτό σου, θα βρείς δουλειά…

Top

Show Buttons
Hide Buttons