Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας γκρινιάζουν, το ειδικό τέλος σκοτώνει

by Stefanos Kofopoulos • On 05-10-2010 • AT 2:59 pm • 12 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας γκρινιάζουν, το ειδικό τέλος σκοτώνει

Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας φαίνεται δυσαρεστημένη για την κατάσταση στο κομμάτι των εσόδων και για αυτό ενημερώνει με μελέτες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ICAP ότι ο συνδυασμός ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και ΦΠΑ μόνο κακό κάνει στην Ελληνική οικονομία και φυσικά στα ταμεία των telcos. Είναι άλλωστε εξαιρετικά γελοίο το γεγονός ότι με το μοντέλο αυτό το πρακτικό αποτέλεσμα είναι η φορολόγηση του φόρου σε ένα τομέα της Ελληνικής οικονομίας και τεχνολογίας που η χώρα τα πάει καλά.

Όσο το μοντέλο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αλλάζει από φωνή και SMS σε internet services και wireless broadband τόσο ο συνδυασμός ειδικούς τέλους και ΦΠΑ θα κατακρεουργεί τα επιχειρηματικά σχέδια των εταιρειών για προσφορά νέων online υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος. Είναι δεδομένο άλλωστε ότι η χρήση κινητών προκαλεί κοινωνικές αλλαγές με σημαντικό αποτύπωμα στην πραγματικότητα.

Στην τελευταία δημόσια συνέντευξη του υποψήφιου τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, το ερώτημα μου αφορούσε το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και αν υπήρχε διάθεση να καταργηθεί ή όχι. Δυστυχώς ο ΓΑΠ δεν γνώριζε το θέμα και παρά το follow up στην ερώτηση απάντηση δεν έλαβα [1:20:45 – 1:27:00].

Fast forward 1.5 χρόνο μετά, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας νιώθουν την πίεση και αντιδρούν. Τα πιτσιρίκια παραπονιούνται συνέχεια για την αύξηση των τιμών στις κάρτες. Προσωπικά χρησιμοποιώ το κινητό συντηρητικά, χρησιμοποιώ το φθηνότερο πάγιο με internet και προσπαθώ να παραμείνω στο κατώφλι των 50 ευρώ. Επιχειρηματικά δεν έχει νόημα να δημιουργηθούν υπηρεσίες με στόχευση τα κινητά τηλέφωνα και τα smartphones αφού πλέον τα νούμερα λένε ότι το μοντέλο δεν δουλεύει γιατί είναι εξαιρετικά ακριβό.

Το press release περιγράφει τα υπόλοιπα.

Υπερβολική επιβάρυνση των καταναλωτών και απώλεια εσόδων για το κράτος εξαιτίας του τρέχοντος φορολογικού μοντέλου των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, καταδεικνύει πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ICAP.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εξαιρετικά υψηλή φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, την υψηλότερη στην Ευρώπη. Πρακτικά, το 42% των λογαριασμών συμβολαίων και το 35,5% των καρτοκινητών αντιπροσωπεύουν έμμεσους φόρους που εισπράττονται από το κράτος. Ουσιαστικά, οι συνεχείς αυξήσεις του τέλους κινητής τηλεφωνίας αντισταθμίζουν τις μειώσεις των τιμών κινητής τηλεφωνίας, επιβαρύνοντας σημαντικά τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Μετά τις τελευταίες αυξήσεις στο τέλος κινητής τηλεφωνίας και τις προβλεπόμενες αυξήσεις στο ΦΠΑ, η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται από 40% έως 100% σε κάποιες περιπτώσεις (δείτε παρακάτω σχετικό πίνακα).

Σημαντικές όμως είναι και οι απώλειες εσόδων του Κράτους. H τρέχουσα υπερβολική φορολογία έχει σαν αποτέλεσμα τη χαμηλότερη χρήση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, πράγμα που μεταφράζεται σε μειωμένα έσοδα για το κράτος και πιο συγκεκριμένα σε:

– μείωση της συνεισφοράς του Κλάδου στο ΑΕΠ κατά 17%,
– μείωση των θέσεων εργασίας στον Κλάδο κατά 17 χιλ.,
– μείωση κατά €70εκ. της συνολικής συνεισφοράς του Κλάδου στα δημόσια έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές, σε σχέση με το 2009.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ενδεχόμενη μείωση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας θα είχε πολλαπλά θετικά οφέλη τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για την πορεία των δημόσιων οικονομικών, καθώς θα οδηγούσε σε ενίσχυση της χρήσης και κατά συνέπεια σε υψηλότερα έσοδα από ΦΠΑ. Παράλληλα, η χαμηλότερη φορολογία θα επέτρεπε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της ανεργίας, αλλά και στην άνοδο των εσόδων από φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως μείωση του ειδικού τέλους κατά 25% θα ενίσχυε τη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ κατά μισή μονάδα, στο 1,6%, με τη δημιουργία 4 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και καθαρή αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά €3 εκ.

Το τρέχον φορολογικό μοντέλο των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας οδηγεί την αγορά σε δραματική συρρίκνωση και κατά συνέπεια σε μείωση των κρατικών εσόδων. Μόνο η υιοθέτηση μιας νέας φορολογικής πολιτικής απέναντι στο κλάδο, που να βασίζεται σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό θα επιτρέψει στην κινητή τηλεφωνία, έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, να εκπληρώσει τον ευρύτερο ρόλο του απέναντι στους πολίτες και την οικονομία.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Είμαι σίγουρος ότι γίνεται θέμα για τον λάθος λόγο, δηλαδή επειδή οι εταιρείες κινητής χάνουν χρήματα και η φωνή με το SMS πεθαίνει ως revenue stream την στιγμή που το Facebook κάνει θραύση, άρα και το wireless broadband, αλλά είναι ακριβό ως προϊόν στο τέλος της ημέρας. Ελπίζω κάτι να αλλάξει και αυτό το γελοίο τέλος να καταργηθεί και να μείνουμε μόνο με τον ΦΠΑ 23% στους λογαριασμούς.

 2. Καλησπέρα.

  ‘η φωνή με το SMS πεθαίνει ως revenue stream’

  Κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας πλέον;

  Γιατί να μην πεθάνει το SMS;

  Την στιγμή που κοστίζει 11 λεπτά, ενώ στην Κύπρο 1!

  1 λεπτό!

  Και μάλιστα σε ‘πρωτόγονες’ συνθήκες ανταγωνισμού (ημικρατική CYTA συν ένας – δύο ιδιωτικοί με ελάχιστο ποσοστό) εν σχέση με την Ελλάδα.
  Και δεν μπαίνω καν στον κόπο να αναφερθώ στο κόστος της ομιλίας.

  Σε σημείο που αναγκαζόμαστε πλέον να ψάχνουμε εναλλακτικές μέσω Skype, όσοι δεν ενδιαφερόμαστε για Facebook.

  • Κάτι χάνω.. συμφωνούμε αλλά μετά η αναφορά στο Skype με μπερδεύει.

 3. SMS και κλήσεις μέσω Skype ή παρόμοιων.

  Έστω και αν αυτό μέσω υπολογιστή γίνεται – ακόμη.

 4. Λογικό δεν είναι;

  Το θέμα είναι αν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποδεσμευτεί το ίντερνετ για κινητά από τις εταιρείς που παρέχουν τα υπόλοιπα.

  Εκεί να δεις τι έχει να γίνει.

  • Υπάρχουν δύο παράγοντες σε αυτό το πρόβλημα, η φορολογία των κινητών είναι ο ένας. Ο άλλος είναι η κουλτούρα στις εταιρείες κινητής και τι βλέπουν ότι φέρνει χρήματα αυτή την στιγμή, είναι τα πρόσωπα που αποφασίζουν. Όσο το εξωτερικό πάει προς mobile internet και εμείς ακόμα παλεύουμε με την φωνή και τα SMS η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα. Η κατάργηση του ειδικούς τέλος κινητής τηλεφωνία θα βελτιώσει τα πράγματα σημαντικά και θα δώσει ανάσα στα πιτσιρίκια και στις εταιρείες που θέλουν να κάνουν πράγματα online.

 5. δεν ειναι μονο οι φοροι,ολοι ξερουν οτι οι εταιρειες κινητης στην ελλαδα ειναι ο ορισμος του καρτελ κρατωντας τις τιμες στα πιο υψηλα επιπεδα στην ευρωπη,ας ριξουν αυτοι τις τιμες και μετα να παραπονεθουν για τους φορους του κρατους οι οποιοι φυσικα και ειναι γελοιοι και αντιαναπτυξιακοι

 6. Συμφωνώ απολύτως με τον Παναγιώτη, αυτό εννούσα και εγώ.

  Να κόψουν ένα – πολύ μεγάλο – κομμάτι του πόσο χρεώνουν, και μετά να έρθουν να παραπονεθούν για τους φόρους.

  • Για αυτό μίλησα προηγουμένως για πρόσωπα και κουλτούρα που μένει κολλημένα στην φωνή και το SMS ενώ ο κόσμος είναι αλλού

 7. Sorry που στο λεω αλλα εχεις ενα ειδος προφορικης δυσλεξιας……. τα εμπλεξες ολα και κανεις πιστευω δεν θα καταλαβαινε τι ρωταγες αν δεν εγραφες 1 κατεβατο…….

  • Ίσως έχω δυσλεξία, ίσως ήμουν αγχωμένος, ίσως μιλούσα σε έναν υποψήφιο πρωθυπουργό, ίσως ήμουν ο τελευταίος που στο παρά πέντε έκανε ερώτηση, ίσως ήθελα να ρωτήσω δύο διαφορετικά πράγματα, ίσως να ήθελαν να με κόψουν γιατί είχαμε ξεπεράσει το χρόνο από την προηγούμενη κουβέντα. Αυτό δεν αλλάζει ότι ήμουν μάλλον ο μοναδικός που επέμεινε και ότι το ερώτημα που έθεσε αποτελεί πραγματικό πρόβλημα που αποτυπώνεται με νούμερα αυτή την στιγμή.

Top

Show Buttons
Hide Buttons