Το mobile internet είναι νεκρό την Ελλάδα. Το λέει το iPhone 3G!

by Stefanos Kofopoulos • On 25-08-2008 • AT 2:48 pm • 33 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

iphone 3g white greek

Πέρασαν 3 μέρες μετά την επίσημη διάθεση του iPhone 3G στην Ελλάδα και η σκόνη έχει κάτσει για τα καλά από τις μικρές ουρές στα καταστήματα Vodafone και το αχόρταγο κοινό που έτρεξε να αγοράσει το νέο κινητό – βίντεο – gadget iPhone. Μέσα από τα 42 iPhone Προγράμματα Συμβολαίου αποκαλύπτεται η αλήθεια για το τοπίο του mobile internet στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν έχει mobile internet και όποιος πιστεύει το αντίθετο ή θέλει να επενδύσει σε αυτό είναι κουτός. Απόδειξη το μέγιστο 1GB δωρεάν bandwidth που προσφέρει η Vodafone στο ατομικό πρόγραμμα iPhone 500 super plus με πάγιο τέλος 89,5 ευρώ. Σε οικογενειακό πρόγραμμα το 1GB κοστίζει ακριβότερα με το iPhone 500 Family super plus και πάγιο τέλος 105,5 ευρώ την ίδια ώρα ο Έλληνας επαγγελματίας θα χρεωθεί 84 ευρώ πάγιο για 1GB στο Business iPhone 540 super plus. Ακόμα και ο επαγγελματίας – white collar που πιθανότατα να χρειάζεται τα νέα χαρακτηριστικά του firmware 2.0 όπως η υποστήριξη Exchange κλπ περιορίζεται μόνο στο 1GB.

Δεν θα μείνω στην διαφορετική χρέωση του 1GB στα διάφορα προγράμματα γιατί ουσιαστικά αυτή δεν υφίσταται. Αυτό που χρεώνει η Vodafone στην Ελλάδα ως πάγιο τέλος για μια συσκευή που έχει κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τις mobile internet ανάγκες του καταναλωτή, είναι ο χρόνος ομιλίας και τίποτα περισσότερο.

Το Safari, το App Store, το iTunes, η υποστήριξη Exchange ουσιαστικά αυτοκαταστρέφονται γιατί ο φθηνότερος τρόπος για την απόκτηση iPhone 3G με συμβόλαιο είναι το ατομικό πρόγραμμα iPhone 900 plus με 133 ευρώ πάγιο ή το επαγγελματικό πρόγραμμα Business iPhone 960 plus με πάγιο 127,5 ευρώ. Δίνεται έμφαση στον χρόνο ομιλίας και τα SMS, όχι στο bandwidth που και στις δύο περιπτώσεις φτάνει μόλις τα 500MB τον μήνα! Ακόμα και με τα ψιλά γράμματα που λένε “Οι πελάτες οι οποίοι θα εγγραφούν μέχρι τις 31/12/08 στα Business iPhone προγράμματα θα επωφεληθούν από διπλάσιο δωρεάν προσφερόμενο όγκο δεδομένων για 12 συνεχόμενους μήνες. Με το πέρας των 12 μηνών, ο δωρεάν προσφερόμενος όγκος δεδομένων είναι αυτός που περιγράφεται στον τιμοκατάλογο του κάθε προγράμματος” το bandwidth στο πρόγραμμα με το φθηνότερο iPhone 3G φτάνει μόλις το 1GB τον μήνα μέχρι την λήξη της προσφοράς.

Τα μαθηματικά λένε ότι 500ΜΒ τον μήνα σημαίνει περίπου 17MB την ημέρα όταν το 2008 ένα blog με αρχική σελίδα σαν το pestaola.gr απαιτεί μεταφορά δεδομένων περί το 1MB (σε καθαρή cache) και οι New York Times κάτι περισσότερο από 800Kb (με καθαρή cache). Μην ξεχνάμε ότι το iPhone 3G (έμφαση στο 3G) προσφέρει το Safari για browsing ως πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Στην κατανάλωση bandwidth δεν υπολογίζω καν το Gmail ή άλλους email client, Flickr, Facebook, Twitter, GPS με χάρτες κλπ.

Οι Έλληνες γουστάρουν να μιλάνε και όχι να σερφάρουν ίσως επειδή έτσι έχουν μάθει, ίσως επειδή αυτό συμφέρει οικονομικά εξαιτίας των προγραμμάτων που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή επειδή δεν γνωρίζουν τι online δυνατότητες του internet με σημαντικά χαμηλότερο κόστος (από τηλέφωνο μέχρι shopping). Με λίγα λόγια, η Ελληνική αγορά έχει δρόμο μέχρι να ωριμάσει και να αντιμετωπίσει το mobile internet ως εργαλείο και revenue stream model. Μέχρι τότε 1000 και ένα προγράμματα με δωρεάν χρόνο ομιλίας και SMS θα κατακλύζουν τα ράφια των καταστημάτων παράλληλα με τις WAP και GPRS προσφορές για κουτσουρεμένο και “ατελείωτο surfing”. Είναι 2008 με 3G και το HSDPA διάολε!

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

33 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο τίτλος του post σου έχει φάουλ.

  Το λέει η Vodafone και όχι το iPhone 3G.

 2. Sugar, το λέει το iPhone 3G αφού τελικά κατάφερε να το πάρει η Vodafone. Άσε που όλοι οι άλλοι προσφέρουν κάτι γελοίες λύσεις με απεριόριστο bandwidth over WAP. Το μόνο που αξίζει είναι το HSDPA της Cosmote (soon to be T-Mobile) αλλά δεν έρχεται σαν μια λύση με συμβόλαιο και συσκευή γιατί η Voddy τα κατάφερε καλύτερα.

 3. θα συμφνήσω μαζί σου Στέφανε.

 4. To iPhone 3G είναι μια συσκευή και μόνο που δεν νομίζω ότι έχει και πολύ λόγο στα ελληνικά δρώμενα.

  Έτσι όπως είναι τώρα είναι σαν να λες ότι με τις δυνατότητες που έχει υποβαθμίζει το mobile internet στην Ελλάδα. Είναι σαν να επικρίνεις τη συσκευή – που έχεις κάθε δικαίωμα να το κάνεις, αλλα δεν γράφεις για αυτό.

  Τελοσπάντων. Όπως επιθυμείς.

 5. Sugar, μα εννοείται οτι η συσκευή υποβαθμίζεται το γράφω άλλωστε. και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την υποβαθμισμένη και χάλια κατάσταση του ελληνικού mobile internet. Αυτό είναι το όλο νόημα του post. Μια νέα τόσο δυναμική και σοβαρή πλατφόρμα (μετά το firmware 2.0) που υπέθετα ότι θα αλλάζειτα πράγματα εξαιτίας της δύναμης που έχει (και της Apple) ουσιαστικά υποβαθμίζεται και μπαίνει στο κόλπο περισσότερα λεπτά ομιλίας και SMS την ίδια ώρα που έχει σχεδιαστεί για πολύ περισσότερα και είναι internet centric device

 6. Γι’αυτό λοιπόν και γω μαζεύω το νουμεράκι μου και πάω στην Wind! Όπου θα έχω πάγιο κάτω από 10 ευρώ με τις τιμές που πετύχαμε στα εταιρικά, απεριόριστες κλησεις προς τα σταθερά και τα κινητά του VPN και με άλλα 29 ευρώ το μήνα θα έχω και 5gb data το μήνα στο iphone. Συνολο κάτω από 40 ευρώ πάγιο το μήνα με 5gb data μιας και η wind σου προσθέτει αν θέλεις τα προγράμματα χρήσης των data cards στο νούμερο σου!

  :)

 7. Διαφωνώ. Το mobile web τώρα γεννιέται. Ποστάρισα και κάτι σχετικό http://metablogging.gr/archives/1697

 8. BillDanos, από που πήρες το iPhone.. έχεις το 3G?

 9. Για την ώρα έχω το παλιό (εδώ και ένα χρόνο συνεχώς). Αφού τελειώσω με την κατάργηση του 3g data card πακέτου που έχω στην voda και ξεκινήσω διαδικασία φορητότητας για το τηλεφωνικό μου νούμερο, θα πάρω το λευκό (μάλλον) phone των 16gb (δυστυχώς από την vodafone μιας και δεν έχω άλλη επιλογή και δεν θέλω πάλι να περιμένω για το πότε θα βγει crack για το κάθε νεο firmware!)

  :)

 10. nikan, η έλλειψη σοβαρότητας με το 1MB / μέρα στο 1GB τον μήνα δεν είναι επιχείρημα. Μιλάμε για 2008 και για 3G καταστάσεις. Το iPhone έχει φτιαχτεί για να τρέχει Safari.

 11. BillDanos, άρα δεν μπαίνει στην διαδικασία να πληρώσεις 12μηνο πάγιο για να αποκτήσεις στην συσκευή

 12. Λες “Το mobile internet είναι νεκρό” Για να πεθάνει κάτι γιατί αυτό σημαίνει το νεκρό, σημαίνει ότι έχει γεννηθεί και ζει. Εγώ λέω ότι mobile web δεν υπήρχε και τώρα γεννιέται. Κι όπως τα μωρά, είναι μόνο για κλάμματα.

 13. nikan, γεννήθηκε με το WAP πριν χρόνια και πρακτικά είναι νεκρό. Μιλάμε για 2008 στην Ευρώπη του 3G και του HSDPA που διαφημίζεται στην τηλεόραση την ίδια που χαιδευόμαστε με μισό ή 1GB bandwidth. Ναι γεννήθηκε με το WAP και το Nokia Matrix Phone και πέθανε λίγο μετά. Τώρα πάνε να αναβιώσουν τις παλιές καλές εποχές του WAP και του GPRS όταν οι εταιρείες κάνουν test LTE και WiMAX

 14. Για μένα δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Αν και απογοητεύτηκα πάρα πολύ με τα data plans της Vodafone, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα. Αν σκεφτείτε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανταγωνισμός, λογικό είναι να χρεώνουν ότι θέλουν.

  Η T-Mobile σε 2-3 μήνες κυκλοφορεί το πρώτο Android κινητό, μέσα στο 2009 θα κατακλυστούμε από Android συσκευές από πάρα πολλές εταιρείες και σε διάφορα δίκτυα. Αφήστε τον ανταγωνισμό να δουλέψει και οι τιμές θα πέσουν σε λογικά επίπεδα. Θυμηθείτε τι έγινε με το broadband στην Ελλάδα.

  Ένα θετικό στην όλη κατάσταση είναι η ευρεία χρήση του wi-fi στην Ελλάδα. Όλες οι εταιρείες πλέον δίνουν wireless modem-routers, ενδεικτικά από την Παρασκευή που πήρα το iPhone έχω πάει σε 3 γνωστούς μου – και οι 3 είχανε wi-fi. Με βόλεψε τρομερά. Τόσες μέρες ακόμα δεν μου έχει χρειαστεί το 3G πέραν από κάποια τεστ που έκανα με το αυτοκίνητο ( GPS, Speed, κτλ ).

 15. Apostolos, μπορεί να είναι μονοπωλιακό αυτό αλλά δεν το είδα από αυτή την σκοπιά. Μου την έδωσε ότι το 2008 με την πλατφόρμα που λέγεται iPhone και την δύναμη της Apple (το έχει αποδείξει στην Αμερική πολλές φορές με τους εκεί carriers) τα πράγματα θα ήταν δαιφορετικά. Με το broadband και τις τιμές το θέμα βγήκε μέχρι και στα κανάλια / εφημερίδες και ξεκίνησε με την γνωστή πολιτική κρατάμε σταθερές τιμές αλλά διπλασιάζουμε το bandwidth για να μειωθεί το μέσο κόστος συγκριτικά με την Ευρώπη. Μόνο αν ο Έλληνας ανακαλύψει την χαρά του mobile internet σε τόσο μεγάλη οθόνη και υπάρξει διάθεση για αλλαγή τα πράγματα θα αλλάξουν. Μπορεί να είναι το στοίχημα, μπορεί το πορνό, μπορεί κάποιο super wow App, μπορεί κάτι άλλο!

 16. εχω το παλιό iphone και ειχα δοκιμασει την πατέντα με το proxy μέσω WAP κλπ με την προσφορά 100 mb από vodafone και μπορώ να σας πω οτι είχα βαρεθεί να σερφάρω και το ‘κοντέρ’ είχε γράψει μόλις 50 mb μέσα σε 15 μέρες, μιλάμε για φάση στρατιώτης Σαμοθράκη και άπλετο χρόνο για να σερφάρω κάνοντας όσες δουλειές μπορούσα μέσα από ένα κινητό, φαντάζομαι πως σε περίπτωση που είχα 3G ταχύτητες το ‘κοντέρ’ θα έγραφε περισσότερα – σίγουρα, αλλά 1GB νομίζω είναι αρκετό για mobile internet, για αρχή τουλάχιστον. Πάντως σε γενικές γραμμές συμφωνώ στο ότι ο έλληνας πιο πολύ μιλάει με το κινητό και στέλνει sms παρά σερφάρει από αυτό.

 17. bandwidth einai o ry8mos me ton opoio antalasoume dedomena (Kb/s), oxi o ogkos (Kb)!

 18. Η μονη καλη λυση για internet στο κινητο, ειναι το wind plus.
  3,5 ευρω το μηνα, απεριοριστο σερφαρισμα ολη μερα καθε μερα.
  Μονος περιορισμος: οχι download αρχειου μεγαλυτερο απο 1mb.
  Αλλα κατα τα αλλα, ξεσκιζεσαι να σερφαρεις.

 19. @Titanas: Προφανώς και δεν θα το πάρω με συμβόλαιο κλπ. Θα το πληρώσω αρκετά αλλά θα έχω το κεφάλι μου ήσυχο!

  :)

 20. Καλά ρε Στέφανε, άμα θεωρείς το Wap mobile web, ναι τότε γεννήθηκε και πέθανε. Μόνο το imode στην Ιαπωνία πλησίασε σε καταστάσεις πραγματικού internet. Όταν μιλάμε πια για mobile web μιλάμε για πρόσβαση στον ιστό όπως τον ξέρουμε από το desktop, χωρίς ειδικές markup γλώσσες και περίεργους proxy ενδιάμεσα. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια προσέγγιση από τις εταιρείες κινητής μέχρι τώρα γιατί είχαν τις GPRS, WAP, Vodafone Live κι άλλες τρίχες επενδύσεις τους να προστατεύσουν. Αυτά είναι τα πρώτα dataplan και προφανώς είναι lame αλλά γιατί μας κάνει εντύπωση; Lame δεν είναι και το πόσο πληρώνουμε την φωνητική κλήση ή το SMS; Ξεχνάμε ότι έχουμε την ακριβώτερη κινητή στην Ευρώπη;

 21. Από τα κομμάτια που έχω πουλήσει ως τώρα το 80% (για να μην πώ παραπάνω) των αγοραστών δεν τους ενδιαφέρει καν αν θα έχει πρόσβαση στο ίντερνετ…η αγορά στην πλειοψηφόα των Ελλήνων γίνεται καθαρά και μόνο για μόστρα οτι έχω το iphone!!

 22. Εγω να κανω αλλες δυο παρατηρησεις.?

  Αρχικά το GPS-Map (Google) ειναι άχρηστο αν δεν εχεις να πληρώνεις σε χρεώσεις του 3g σου στο τηλ. γιατι δεν θα υπάρχουν οι χάρτες στο κινητό φορτωμένοι, ούτε της χώρας σου δεν θα μπορείς να έχει.

  2ο αν βγάλεις το δώρο του 1 Χρόνου που κάνει η V σε ΜΒ μετα δηλαδή δεν εχει πρόγραμμα πανω απο 1G ή 1G έστω.?? τι έγινε ρε παιδια είμαστε χώρα του wifi και το ξέρουν αυτοί και οχι εμείς.?

 23. Συμφωνώ απόλυτα και το είχαμε αναφέρει απο την πρώτη στιγμή ότι αναδεικνύεται μια μεγάλη πατάτα, χώρια που κοστ΄ζει και με μεγάλο συμβολαιο πανάκριβα. Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω…

 24. nikan, μα φυσικά το Wap mobile web ήταν η αρχή με τον χαμό του imode όπως σωστά λές. Τώρα μιλάμε για το Wap mobile web 2.0 ουσιαστικά με τους browsers να έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν σωστά τις σελίδες κάνοντας αυτοί resize κλπ αυτόματα.

 25. Τι θα έκανα εγω ?
  Vodafone Mobile Broadband Connect , βαζεις την καρτα σε 3g κινητό ενεργοποιείς bluetooth. Συνδέεις το κινητο σαν extra μοντεμ μεσω bluetooth στο Iphone και βγαίνεις Ιντερνετ απο εκει! το εχω κάνει με Ipaq λογικά θα γίνεται και με Iphone!
  Τιτάνας απλα ειναι νωρίς όπως πάντα , τα πρώτα ατομα σε καθε τι καινούριο λανσάρονται σαν “θύματα” όταν ωριμάσει το πράμα κατεβάζουν τιμές φέρνουν τα δεδομένα στις ανάγκες των καταναλωτών :) δες το και ιστορικά πάντα με καθε τι καινούριο έτσι γινόταν . Ας μην βιαζόμαστε να περάσει λίγος καιρός να πέσει λίγο το ενδιαφέρων το μαζικο ντού και τότε θα δούμε εαν θα αλλάξουν προγράμματα συμβολαίων και sutf. Εγώ σου λέω πως θα το πάνε στα 5giga :) με 35 ευρώ το μήνα..

 26. Αν και είμαι και εγώ ένας από αυτούς που κράζω την Voda (η οποιαδήποτε Voda) για τα προγράμματα data και μου φάνηκε πολύ λίγο το 1G που τελικά πήρα σαν δωρεάν με το iPhone, μετά από 4 ημέρες συνεχούς χρήσης δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω τα εξής ….
  1G / month ~= 34Mbytes / day
  Είμαι στον τομέα του IT, είμαι απο τους τύπους που βλέπουν 50+ φορές την μέρα το μέιλ τους, τσεκάρουν 48 φορές τα 100 Rss feeds τους, επισκέπτονται τουλάχιστον 37 blogs και σελίδες κάθε πρωί και απόγευμα, ποστάρουν συχνά-πυκνά καμμια φότο στο flickr, τσεκάρουν LinkedIn , Facebook ανελλιπώς, anyway you get the point, heavy use of the net.
  Λοιπόν ειδικά τις πρώτες μέρες, όπως συμβαίνει με όλα τα καινούργια gadgetakia, έχει γίνει ασύστολη χρήση χωρίς καμία αιδώ. Surfing, Youtube videos για να περάσει η ώρα στις συγκοινωνίες, mails, GPS … etc. Βασικά φοβόμουν να δω τον μετρητή του bandwith, με δικαιολογούσα – έλεγα δεν πειράζει είναι πρώτες μέρες θα το ξεσκίσεις, μετά θα στρώσει. Άλλα τελικά όταν το είδα ήταν μάλλον αντίθετα τα συναισθήματα.
  Βέβαια εδώ πρέπει να πώ πως τουλάχιστον το 1/3 του χρόνου συνδέομαι με WIfi (σπίτι), άλλα για 4 ημέρες ο όγκος δεδομένον που ανέβηκε κατέβηκε 3G είναι 38Mbytes. Ξαναλέω με έντονη χρήση – κανονικά για να πιάσω το 1G τον μήνα θα έπρεπε να έχω (4χ34)=136Μ.
  Τι θέλω να πω ? Προς έκπληξή μου εκεί που ήμουν σίγουρος ότι έχω ξεπεράσει κάθε όριο, είμαι ούτε στο 1/3.
  Βέβαια είναι προφανές ότι μπορείς να ξεπεράσεις το όριο, αν θέλεις να κατεβάσεις 0day torrents από το demonoid, η αν θες να κατεβάσεις από το Rapidshare γενικός όμως αν θέλεις να κάνεις έντονο surfing (δεν πιστεύω ότι το λέω αυτό αλλά είναι η πραγματικότητα που βιώνω :) ) είναι αρκετά

  Αυτα, θα δούμε στο τέλος του μήνα.
  Ας μας πεί και κάποιος άλλος την εμπειρία του.

  Φιλικά

  Αντώνης

 27. Στο Settings->General->Usage σου δείχνει ότι όγκο έχεις καταναλώσει απο το 3G δίκτυο ή και του Wi-Fi μαζί;

 28. Οχι, δεν μετράει το Wifi, Μονο 3G.

 29. sumfwnw me ton antwni, k emena 4 meres xrisi treli gia na to testarw, mexri stigmis sunolo 65mb apo youtube k safari k google maps.. opote ta 500 ftanoun k periseuoun.. den psinomai na kateuazw torrents k tetoia apo to mikro, to pc ti to exoume?…

  to mono arnitiko mexri twra einai to thema tis batarias, me normal pros arketi xrisi vevaia ftanei gia mia olokliri mera isws k ligo parapanw , tha deiksei sti sunexeia..

  episis skopeuw na kanw katagellia stin vodafone mesw ekpoizw gia to thema tis antikatastasis alla kai tou service..

 30. lathos den einai 4 meres einai 7 !!! apo paraskeui mexri simera… oti na nai..

 31. θα ηθελα να μαθω περισσότερα για το αυτο που ειπε ο Titanas “Cosmote (soon to be T-Mobile)”. Αυτο σημαινει οτι θα έρθεο το iPhone στην ελλαδα ΚΑΙ απο την cosmote/Tmobile????

 32. IOANNIS, η Cosmote θα γίνει T-Mobile αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει με το iPhone γιατί οι συμφωνίες που έχουν γίνει (από όσα έχω διαβάσει) μιλάνε για χώρες.

 33. a8iste to pedia den ginete douleia me asirmato internet egw distixos pou exo ti 3g broandband vodafone plirono to mina 33 euro anti 29,50 opos egrafe kai rotisa idikous sti eteria gia posi taxitita 8a exo sti perioxy mou moupane 1mb 100% kai omos to psema epiase to pato exo GPRS me 53 kbps afto pou em8anizi i siskeby kai sti praksy exo 5 kbps download kai katw bebea giana anikso to site tis vodafone 8elo 10 min kai tous ipa afto kai ti apantisu pira exoume 3G kanoun video klisi katebazoun kai omos egw den exo 3G meno sto lagkada 8essalonikhs oxi bebea sto poli lagkada alla sto 1 xiliometro lagkada – 8essalonikhs se ktima zw kai xoris internet den ginete douleia 8elo na blepo youtube na katebazo mousiky ola afta einai adinaton gia mena afou me to zori anigo ta site telika 8a exoume stin ellada 3G

Top

Show Buttons
Hide Buttons