Προς τις τράπεζες για το δωμάτιο (totally dude)

by Stefanos Kofopoulos • On 28-07-2008 • AT 2:00 pm • 20 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

desperate man

Η τελευταία μόδα που κατακλύζει τα υποκαστήματα των Ελληνικών τραπεζών είναι το νέο σύστημα εισόδου με χρονοκαθυστέρηση. Ο πελάτης πατάει το κουμπί, περιμένει έγκριση από το σύστημα, μπαίνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, περιμένει μερικά δευτερόλεπτα αφού πρώτα πατήσει ένα άλλο κουμπί που μάλλον θα επιτρέψει την είσοδο στον χώρο της τράπεζας. Το δωμάτιο έχει διαστάσεις περίπου 2 x 2 μέτρα, μια κάμερα και ένα ηχείο. Ο χώρος είναι σχεδιασμένος ώστε να εξυπηρετεί ένα άτομο την φορά και ουσιαστικά δημιουργεί ένα buffer zone που επιτρέπει στην τράπεζα τα εξής:

 • Επιπλέον και καλύτερη καταγραφή του ατόμου / προσώπου που μπαίνει στο κατάστημα. Το δωμάτιο είναι άνετο για 1 άτομο σε αναμονή της χρονοκαθυστέρησης αλλά δημιουργεί αίσθημα στενότητας όταν βρεθούν περισσότεροι στον ίδιο χώρο
 • Ο αποκλεισμός οποιουδήποτε με γένια 3 ημερών και ηλιοκαμμένου δέρματος είναι πανεύκολος

Το δωμάτιο λειτουργεί με τον πελάτη να πατάει το κουμπί και το σύστημα να απαντάει με το πράσινο LED που σημαίνει “η πόρτα είναι ανοιχτή, περάστε” ή το κόκκινο LED που σημαίνει “η πόρτα είναι κλειδωμένη, περίμενετε”. Μη φωτιζόμενα εικονίδια δίπλα από τα LEDs δείχνουν ένα ανθρωπάκι να σπρώχνει την πόρτα για είσοδο ή να περιμένει.

Δυστυχώς, ο μηχανικός που σκέφτηκε το πράσινο και κόκκινο LED δεν φαντάστηκε ότι ο Ελληνικός ήλιος είναι τόσο δυνατός που πρακτικά καθιστά αδύνατο το διαχωρισμό των χρωμάτων μεταξύ αναμμένου ή σβηστού πράσινου και κόκκινου στην εξωτερική πόρτα. Αποτέλεσμα: οι πελάτες πατάνε συνεχώς το μοναδικό κουμπί που βλέπουν ως “εισιτήριο εισόδου”. Το σύστημα προσπαθεί να εξυπηρετήσει πρώτα τον άνθρωπο μέσα στο δωμάτιο πιθανότατα ικανοποιώντας διάφορες συνθήκες ενώ ταυτόχρονα δίνει κόκκινη κάρτα σε αυτόν που βρίσκεται εκτός. Δυστυχώς ο απέξω δεν βλέπει πάντα το LED και συνεχίζει να πατάει το κουμπί. Λύση: Χρήση 3 x ultra bright LEDs ανα ένδειξη που αναβοσβήνουν και παραμένουν σταθερά αναμμένα μετά από λίγο.

Το δωμάτιο δεν είναι σχεδιασμένο για την Ελληνική πραγματικότητα. Αποτέλεσμα: Τα δευτερόλεπτα χρονοκαθυστέρησης για τον Έλληνα πελάτη που είναι μούσκεμα στον ιδρώτα από τους +37C βιώνονται σαν λεπτά αναμονής, αν ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο και καταφέρει να μπει αμέσως στο κατάστημα της Τράπεζας. Λύση: Θερμοκρασία ίδια με αυτή του καταστήματος ή τουλάχιστον αισθητά διαφορετική από την θερμοκρασία στον εξωτερικό χώρο.

Το δωμάτιο έχει ένα βασικό bug με την λειτουργία της πόρτας. Αποτελέσμα: Επιτρέπει και στις δύο πόρτες να είναι ταυτόχρονα ανοιχτές. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ελέγχει την κίνηση σε πραγματικό χρόνο (ώστε να κόβει ή να επεμβαίνει όταν κάτι φανεί περίεργο) και διευκολύνει το bottleneck που δημιουργείται αλλά ταυτόχρονα αχρηστεύει την διαδικασία καταγραφής (το δωμάτιο είναι σχεδιασμένο για 1 άνθρωπο την φορά και η κάμερα ανάλογα τοποθετημένη). Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το software / αλγόριθμος απαιτεί διορθώσεις. Λύση: Εκπαιδεύστε τους ανθρώπους που πιθανότατα επιβλέπουν την κάμερα. Πρέπει να ξέρουν ότι τα bottlenecks μπορεί να είναι τεχνητά. Διορθώστε το software.

Μερικά επιπλέον σημεία που αυτόματα καταργούν την υποτιθέμενη ασφάλεια που προσφέρει το δωμάτιο: Οι κύριοι / κυρίες security είναι αυτοί που πολλές φορές κρατάνε τις πόρτες ανοιχτές για την ελεύθερη διελεύση πελατών. Ο ηλικιωμένος που περιμένει από τις 4 το πρωί για να πάρει την σύνταξη προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τίποτα περισσότερο από αυτό που είναι προγραμματισμένος να κάνει, ενώ ταυτόχρονα θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο την μεσογειακή πονηριά για να ξεπεράσει εύκολα οποιοδήποτε bottleneck που εμποδίζει την είσπραξη της σύνταξης (πχ. τον security τύπο).

Το δωμάτιο δεν είναι σχεδιασμένο για τα Ελληνικά δεδομένα. Ακόμα και αν βελτιωθεί τεχνικά και τα trials δείξουν ότι το σύστημα δουλεύει, ο κόσμος αλλά και οι ίδιοι υπάλληλοι της τράπεζας θα συνεχίσουν να κάνουν exploit ό,τι μπορούν ή ό,τι νομίζουν ότι τους εμποδίζει και χαλάει την βολή τους (η αδράνεια είναι και αυτή μέρος του exploitation). Ελπίζω να απομακρυνθούν σύντομα από όλα τα καταστήματα τραπεζών γιατί αυτό που μόλις περιέγραψα είναι η διαδικασία για την είσοδο στην τράπεζα. Η έξοδος είναι διαφορετική εμπειρία.

Disclaimer: Δεν έχω καμία σχέση με ασφάλεια τραπεζών, ασφάλεια εταιρειών και εξωγήινους. Ο χαρακτηρισμός “Το δωμάτιο” είναι εντελώς αυθόρμητος

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πωπω, πρεπει να ειναι απο τις μαρκοσκελεστερες αναλυσεις σου Τιτανα. Καλό ειναι το αρθρο, αν και δεν εχω συναντησει ποτε ‘το δωματιο’.

  Τωρα το ειδα: μην μπερδευεσαι με τα αγγλικα, το επιθετο ελληνικος δεν θελει κεφαλαιο Εψιλον. Ο Ελληνας/Ελλαδα θελει, ο ελληνικος οχι.

 2. Θα το στείλω σε όλους τους φίλους – τραπεζικούς.

  exploit: εκμεταλλεύομαι

 3. Ντίνος, thanks για την διόρθωση

  Αννα, φυσικά και υπάρχει εκμετάλλευση των αδυναμιών του συγκεκριμένου συστήματος από τους υπαλλήλους που απλά δεν κάνουν τίποτα και βλέπουν τον κόσμο να μπαίνει και να βγαίνει σαν να μην υπήρχε ποτέ τίποτα εκεί, την ίδια ώρα που ο κύριος/α security διευκολύνει κρατώντας τις πόρτες ανοιχτές. Παραδείγματα από Εθνική πριν λίγες μέρες και Alpha Bank σήμερα

 4. To εχω δει εδω και κανα χρονο στην Eurobank. Δημιουργει μεγαλο προβλημα γιατι οι μεγαλοι δεν ξερουν να το χρησιμοποιουν με αποτελεσμα να γεμιζει κοσμο η αιθουσα αναμονης και να δημιουργουνται συνθηκες μεσαιωνα. Σπανια ερχετε καποιος υπαλληλος να βοηθησει και εχω πετυχει να μην με αφηνει να μπω γιατι ο ανιχνευτης μεταλλων του δεν γουσταρει την ζωνη μου. Εχω τσακωθει απειρες φορες και τελικα το μονο που κανω ειναι να τους παιρνω τα κλειδια απο τα ραφια που εχουν για να βαζουμε τα πραγματα μας και να τα πεταω. Ετσι..γιατι μπορω.

 5. RooF, έχει και ανιχνυετή μετάλλων! Ήμουν με σορτσάκι σήμερα και δεν χτύπησε κάτι, θα το δοκιμάσω όμως με ζώνη που χτυπάει κάθε φορά στο αεροδρόμιο.

 6. Στην Ιταλία, που δεν είναι και σαν λαός πολύ διαφορετικός απ’ το δικό μας (ιδίως στο νότιο της τμήμα), η είσοδος ασφαλείας (κλωβός ασφαλείας = “το δωμάτιο”) λειτουργεί εδώ και μια εικοσαετία.
  Παρόλα αυτά ακόμη και τότε ξεχωρίζαμε τους Έλληνες τουρίστες κατά την είσοδο τους στις τράπεζες. Ήταν οι ανυπόμονοι που χτυπούσαν τα αλεξίσφαιρα τζάμια με δύναμη και πατούσαν όλα τα κουμπιά με μανία… :)
  Ίσως να φταίει που στην Ελλάδα οι κλέφτες είναι από τη μέσα μεριά του γκισέ στις τράπεζες κι όχι απ’ την έξω :)

 7. Mara Lisha, εκεί έχετε την μαφία χρόνια τώρα και χρειάζεται! LOL
  Έχουν και ανιχνευτή μετάλλων στην Ιταλία;

 8. Λοιπόν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ηλικιωμένοι που δεν εννοούν να καταλάβουν απλές εντολές γιατί δεν τους συμφέρει είτε γιατί αρνούνται οτιδήποτε νεο ( θυμηθείτε μόνο πόσες φορές έχετε δει ηλικιωμένο Έλληνα να περιμένει στην ουρά ή να κάνει φασαρία για μια Ενημέρωση βιβλιαρίου ή να κάνει οτι θέλει γιατί απλά είναι ηλικιωμένος και πρέπει να τον σεβόμαστε) .Μια χαρά είναι το σύστημα όσο για την αδράνεια πάντα υπάρχει το ελληνικότατο στόλισμα προς τον οποιονδήποτε υπάλληλο ( που είναι και ψυχοθεραπεία ).Προσωπικά στην Alpha δεν είχα πρόβλημα σε μια Εθνική ( οδός Πατησίων ) έπεσα σε 4 ηλικιωμένους που κάνανε τα δικά τους ενω τους εξηγούσε με ηρεμότατο τρόπο άλλος πελάτης αλλά δεν καταλάβαιναν ΤΙΠΟΤΑ , ε τα άκουσαν και σηκώθηκα κι έφυγα

 9. Δηλαδη εγω που εχω 3 βιδες στον αστραγαλο και “χτυπαω” παντα στα αεροδρομια εδω και 10 χρονια , τωρα δεν θα μπορω να μπω και στις τραπεζες;!!! ΤΕΛΕΙΑ

 10. Δεν το πολυκατάλαβα το σύστημα, ούτε και το έχω δεί μέχρι τώρα στην φτωχή σχέση που έχω με την τράπεζες.

  Με βάζει όμως σε σκέψεις για την τεχνολογία και τον τρόπο που θέλουν κάποιοι να την χρησιμοποιούμε…

 11. ArisMartelis, τα γεροντάκια χρησιμοποιούν social engineering και αναγκάζουν τους securitάδες να διατηρούν τις πόρτες ανοιχτές με τα χέρια διάπλατα.

  vafman, sorry to hear man. Δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν παντού και όλα ανιχνευτές μετάλλου.

  FeedbackOscillator, καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αλλά με ενοχλεί η νοοτροπία της καταστολής ως μοναδικής λύσης όπως και το γεγονός ότι by default θεωρούμαι ύπτοτος και πρέπει να περάσω από μια τέτοια διαδικασία. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και παράλληλα δεν έχω την όρεξη να περιμένω σε ουρές, να ακούω γκρίνιες και να θεωρούμαι ύποπτος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου έστω και για μερικά δευτερόλεπτα.

 12. προσωπικά πάντως, γνωρίζω περίπτωση που το συγκεκριμένο σύστημα απέτρεψε ένοπλη ληστεία..

 13. Titana δεν κανει κανεναν ηχο αλλα στην Eurobank τουλαχιστον εχει ενα ηχογραφημενο μηνυμα που σου λεει να βγεις εξω, να αφησεις οτι μεταλλικο και να ξαναπροσπαθησεις.

 14. ΥΓ. Αυτο που με εξοργιζει δεν ειναι το συστημα τους αυτο καθ αυτο αλλα το γεγονος οτι (παντα οσον αφορα την Eurobank γιατι αυτη χρησιμοποιω) το δωματιο αναμονης δεν εχει κλιματισμο και οταν για καποιο λογο κολλαμε (γεροι, ζωνες, τσαντες κτλ) δεν ερχεται κανενας να βοηθησει.

 15. Ένα άλλο πρόβλημα είναι όταν θέλεις να μπεις στην τράπεζα από το “δωμάτιο” και έχεις μαζί σου μωρό σε καρότσι…

 16. Diavazo ola ta parapano sxolia kai kataligo sto simperasma pou exo edo kai kairo. Ena logariasmo e-banking kai mia kartoula gia to ATM kai nomizo eisai apolita kalimenos oyte na tous vlepeis den xreiazete

 17. Chrisyah, Ναι γιατί θεωρούν ότι θα μπαίνει μόνο ένα άτομο την φορά. Το καρότσι σε μήκος καλύπτει περίπου όλο ον χώρο

  vafman, pretty much αυτό είναι μια εξαιρετική λύση. Εγώ πλέον όταν κάνω καταθέσεις δεν πάω καν σε ταμείο αλλά στα μηχανάκια που έχουν στην τράπεζα μέσα. Μόνο για δάνεια, εισπράξεις επιταγών και παράβολα πρέπει να πηγαίνουμε εκεί αν και αμφιβάλλω για το πρώτο

 18. Ναι, και στην είσοδο να σε περιμένει μπαρμπέρης, να σε ξυρίζει, και μετά να μπαίνεις!!!!
  :D :D :D

 19. Και έλεγα δε θα το αναφέρει ποτέ κανένας;
  Καταρχάς επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου για την “ασφάλεια” που προσφέρει αυτό το μαραφέτι, ειδικά σε σχέση με την ταλαιπωρία που εισάγει και ίσως και την προσβολή της προσωπικότητας (αν είναι δυνατόν να πρέπει να υποστώ έλεγχο αεροδρομίου για να μπω στην τράπεζα).
  Εκτός από αυτό, υπάρχουν φήμες για διάφορα “περίεργα”, όπως π.χ. ότι καταγράφεται και ταυτοποιείται το πρόσωπο που μπαίνει ή ακόμα και η ίριδα του ματιού.

 20. Kostas P, αυτό με την ίριδα το θεωρώ χαζό γιατί ότι scanners έχω δει σε θέλουν μπροστά τους, ακίνητο κλπ. Νομίζω πρέπει να ξεπεράσεις αυτό τον φόβο.

Top

Show Buttons
Hide Buttons