Το πρόβλημα της τυρόπιτας

by Stefanos Kofopoulos • On 25-11-2006 • AT 6:52 pm • 2 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

feta

Θυμάμαι με νοσταλγία τα χρόνια του δημοτικού σχολείου και τις ουρές έξω από το κυλικείο στην διάρκεια του διαλλείματος για την αγορά μιας τυρόπιτας. Τα χρόνια πέρασαν, η ποιότητα της τυρόπιτας χάλασε ενώ παράλληλα με το ευρώ στην ζωή μας η τιμή της αυξήθηκε στα κατα τόπους μαγαζιά με μικρογεύματα και σάντουϊτς αλλά και στα super maket.

Η φέτα έχει δώσει την θέση της σε κάτι που μοιάζει με λευκό τυρί και πλησιάζει την γεύση τυριού χρησιμοποιώντας τεχνητά αρώματα (πρόσφατο ρεπορτάζ του Ε για την βιομηχανία αρωμάτων). Τα υπόλοιπα τυριά που υποτίθεται ότι είναι κασέρι, ανθότυρο κλπ έχουν επίπεδη γεύση και διακρίνοναι μόνο από το χρώμα τους: λευκό ή κίτρινο.

Η ζύμη και κατά συνέπεια το φύλλο είναι γεμάτο λιπαρές ουσίες άγνωστης προέλευσης και ποιότητας, που αναβαθμίζουν την γεύση προσωρινά και μόνο όταν η τυρόπιτα είναι ζεστή. Σε δεύτερο ρόλο, χαρίζουν το αίσθημα ικανοποίησης και πλήρωσης αφού τα λιπαρά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να διασπαστούν στο στομάχι.

Η τιμή είναι αδικαιολόγητα υψηλή για το προϊόν και θα έπρεπε τουλάχιστον να δικαιολογεί δείγματα ποιότητας στο τυρί, στο φύλλο αλλά και το μέγεθος της τυρόπιτας που συνεχώς μικραίνει.

Ένα πολύ καλό τεστ για να διαπιστώσετε την ποιότητα της τυρόπιτας είναι να την φάτε κρύα. Αν το γευστικό αποτέλεσμα σας ικανοποιήσει και το στόμα σας μπορεί να διακρίνει έστω και μικρές δόσης γνήσιας γεύσης τυριού χωρίς το φύλλο να κολλάει και να γίνεται μια μάζα σαν τσίχλα, τότε η τυρόπιτα είναι μάλλον καλή.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπάρχει και κάτι ακόμη που πάσχει στην τρυρόπιτα: Το φύλλο. Είτε σφολιάτα είναι είτε χοντρό, είναι, τις περισσότερες φορές, άψητο εσωτερικά και χωρίς λάδι ή βούτυρο ώστε να τρίβεται σε φυλλίδια (Ελληνικά:flakes). (Το δε μαγειρικό (κατσικίσιο) βούτυρο έχει εκτοπιστεί από παντού!). Φυσικά δεν ξέρουν να ψήνουν την τυρόπιτα, οι άνθρωποι. Την βάζουν σε υψηλή θερμοκρασία, ψήνεται εξωτερικά και μέσα μένει ωμή!

  2. Ναι έχεις δίκιο σε αυτό. Γενικά η ποιότητα είναι χάλια όπου και να έχω δοκιμάσει.

    Έχεις να προτείνεις κάποιο μαγαζί;

Top

Show Buttons
Hide Buttons