Το Google Street View λέει αντίο στην Γερμανία

by Stefanos Kofopoulos • On 13-04-2011 • AT 2:50 pm • 16 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

Το Google Street View λέει αντίο στην Γερμανία

Είναι οριστικό πλέον το διαζύγιο μεταξύ Google Street View και Γερμανίας. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και δικαίωσης του Google από το γράμμα του Γερμανικού νόμου, το Google αποφάσισε ότι δεν αξίζει τον κόπο να χρησιμοποιεί τα αυτοκίνητα του Street View στην χώρα. Στην επίσημη ανακοίνωση το Google δήλωσε

Our business priority is to use our Google cars to collect data such as street names and road signs to improve our basic maps for our users in a similar way that other mapping companies do

Δεν είναι κακή ιδέα η χρήση της τεχνολογίας για κάτι διαφορετικό, την στιγμή μάλιστα που 250.000 νοικοκυριά στην Γερμανία έχουν επιλέξει να μην εμφανίζονται στο Google Street View. Γιατί έχουν αυτό το κόλλημα και βίαιες αντιδράσεις προς το Google maps / Street view εκεί στην Γερμανία δεν μπορώ να καταλάβω.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. γιατί εδώ η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (privatsphäre) είναι πολύ αυστηρή.
  Όταν το google βγάζει φωτογραφίες των σπιτιών δεν βλέπει μόνο τοίχους, αλλά και πρόσωπα ή καταστάσεις, τα οποία με το zoom μπορείς εύκολα να αναγνωρίσεις.
  Έχεις λοιπόν το δικαίωμα να ζητήσεις να γίνει μη αναγνωρίσιμο αυτό το μέρος της φωτογραφίας.

  • Κωστας, από την εμπειρία μου δεν έχω δει ποτέ πρόσωπα χωρίς blur ή πινακίδες χωρίς blur και ποτέ δεν έχω καταφέρει να αναγνωρίσω ποιος είναι ποιος. Άσε που τα δεδομένα δεν είναι σε πραγματικό χρόνο άρα ο πεζός σε ένα σημείο δεν σημαίνει ότι θα στέκεται εκεί μετά από 6 μήνες.. επιπλέον έχουν δυνατότητα για report κλπ.
   α
   Κάτι που δεν γνωρίζω για την Γερμανία και θα ήθελα την βοήθεια σου. Όταν μια κάμερα από κανάλι γράφει πλάνα από διαδηλώσεις ή πλατεία με τουρίστες, ζητάει την άδεια του κάθε προσώπου ξεχωριστά ή όχι;

   • όταν ξεκίνησε όμως εδώ το street-view δεν έκαναν blur, τώρα , αφού πληρώσαν κάποια εκατομύρια πρόστιμο, είναι πλέον υποχρεωμένοι να το κάνουν άμεσα όταν τους ζητηθεί ;-)
    Ο πεζός δεν στέκεται μετά από 6 μηνές ακόμη εκεί, η φωτογραφία όμως πολύ περισσότερο. Όπως ίσως και η κυρία στο παράθυρο, ή τα μικρά παιδιά που παίζουν στον πεζόδρομο και την διπλανή παιδική χαρά. Καταλαβαίνεις νομίζω…

    Στην ερώτησή σου, σε πολύ γενικές γραμμές: όταν τα πλάνα στην τηλεόραση δείχνουν ομάδες ανθρώπων πχ. στάδιο, καθημερινές σκηνές στο δρόμο, διαδηλώσεις* κτλ. και όχι μεμονωμένα άτομα, αυτό επιτρέπεται. Παρόλα αυτά αν κάποιος απο τους συμμετέχοντες αισθάνεται ότι θίγεται η προσωπική του “ζώνη” μπορεί να ζητήσει και εδώ το blur.
    Όταν παίρνουν συνεντεύξεις πχ. απο περαστικούς στο δρόμο, προφανώς ζητούν την άδεια.
    Έχεις όμως ακόμη και την δυνατότητα να πείς την γνώμη σου στην τηλεόραση με blured πρόσωπο αν το θέλεις !

    Κάποιος είπε:”H τεχνολογία είναι ωραία! όσο συνειδητοποιείς και τους κινδύνους της”

    * βέβαια οι διαδηλώσεις εδώ είναι σπάνιες ;-)

   • Πάντα έκαναν blur στα πρόσωπα, παντού. Ο λόγος που είχε διακοπεί και στην Ελλάδα το Street View ήταν αυτός ακριβώς, τα περί προσωπικών δεδομένων κλπ αλλά με το blur δεν έχει νόημα γιατί τα πρόσωπα είναι τόσο θολά που μόνο αν είσαι εσύ, θυμάσαι τι φορούσες πριν από μήνες και που περπατούσες θα καταλάβεις το άτομο.

    Δεν αναφέρομαι σε συνεντεύξεις αλλά σε γενικά πλάνα του πληθυσμού που δείχνει πχ κόσμο σε μια πλατεία ή σε μια συναυλία.

   • δεν έκαναν blur στην αρχή,  κάποτε στα τέλη του 2007 όταν ξεκίνησαν εδώ. Κινήθηκε η αρμόδια αρχή και συμμορφώθηκαν.

    Σου απάντησα, ομάδες ανθρώπων (πχ. στάδιο), επιτρέπεται.

 2. Δεν ξέρω τι πρόβλημα έχουν, αλλά εγώ ανυπομονώ να δω τη χώρα μου στο street view. Με χαρά θα δω το αυτοκίνητο της Google να περνάει έξω από το σπίτι μου και το γραφείο μου.
  Όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, τα θεωρώ σημαντικά, έχω την εντύπωση ότι η Google τα σέβεται (πχ κάνει τα πρόσωπα μη αναγνωρίσιμα), αλλά πρόσφατα σε ένα συνέδριο κατάλαβα ότι αν θέλει κάποιος οργανωμένος (όχι μόνο CIA, ΚΥΠ, αλλά και ιδιώτης) να παρακολουθήσει κάποιον άλλο, υπάρχουν έτοιμες απίστευτες τεχνολογίες.
  Οπότε τελικά ας αξιοποιήσουμε ό,τι μας δίνει η τεχνολογία και ας αφήσουμε το άγχος μας στην άκρη.

  • Δεν είναι τόσο η πληροφορία όσο πόσο διαθέσιμη, αρχειοθετημένη και προσβάσιμη είναι σε πολλούς και κάθε στιγμή.

  • Κατ’ εμένα δεν θα έπρεπε να εμφανίζεται κανένα πρόσωπο στις εικόνες της google.

   Αν το κράτος θέλει να σε παρακολουθήσει, πρέπει να πάρει εντολή από τον εισαγγελέα…
   αν αυτό δεν γίνει μιλάμε για παρενόχληση ή/και ψυχασθένεια.

   Είναι καλή φάση να βλέπεις το δρόμο, αλλά δεν έχει κανένα μα κανένα ενδιαφέρον να βλέπεις τον κόσμο, και είναι πολύ κακό μια ιδιωτική εταιρεία να βάζει τη φάτσα μου, χωρίς έγκριση στο δίκτυο.

   Δεν χρειάζεται άγχος, όταν κάνεις τη βλακεία (όπως έκανε η Google) απλά τρως το άκυρο και ησυχάζεις :)

  • Δεν το θεωρώ πρόβλημα, ούτε άγχος , απλώς μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα προσωπικών δεδομένων.
   Γι αυτό η έννοια στα γερμανικά “privatsphäre” σημαίνει πολύ περισσότερο απο ότι ο ελληνικός όρος “προσωπικά δεδομένα” ο οποίος δείχνει μάλλον σε πληροφορίες πχ. όνομα, διεύθυνση,τηλέφωνο, λογαρισμός τράπεζας κλπ.
   Κανένας δεν σε εμποδίζει να αξιοποιήσεις την τεχνολογία μέσα στα νομικά όρια και χωρίς να θίγεις την προσωπική “ζώνη” των άλλων.

 3. Πήγα πάλι στο street view στο Παρίσι και στο Λονδίνο και παρατηρώ ότι όλα τα πρόσωπα που είναι αρκετά κοντά στην κάμερα και θα μπορούσαν να αναγνωριστούν έχουν υποστεί επεξεργασία και είναι αδύνατος ο προσδιορισμός του ανθρώπου.
  Οπότε γιατί τόση ευαισθησία για το αν φαίνεται η φάτσα μας στο διαδίκτυο; Τουλάχιστον από το street view δεν φαίνεται!

 4. Καθαρά τοπικής ιδιοτροπίας συμπλέγματα περί προσωπικών δεδομένων
  (λες και δεν υπάρχουν παρόμοια καθημερινά υπαρκτά δίπλα τους σε άλλες εκφάνσεις) οδηγούν τη συνέχιση του όλου εγχειρήματος της Google εκτός πραγματικότητας με τόσο μεγάλο αριθμό εξαιρέσεων κατά τη γνώμη μου καλά κάνει και φρενάρει.
  Είναι αδύνατο από ένα σημείο και πέρα μια εταιρεία να μαζεύει όλη αυτή τη γεννήτρια γραφειοκρατίας.

  • (λες και δεν υπάρχουν παρόμοια καθημερινά υπαρκτά δίπλα τους σε άλλες εκφάνσεις)

   Θα μας πεις και κανένα παράδειγμα ?

   • @Κώστα
    … μα μια απλή φωτογραφία δημοσιευμένη σε καθημερινό έντυπο για εμένα ενέχει τον ίδιο προβληματισμό, γιατί λοιπόν αυτή η υστερία, δυσκολεύομαι.
    Προηγουμένως κάνεις αναφορά για…

    καθημερινές σκηνές στο δρόμο… και όχι μεμονωμένα άτομα, αυτό επιτρέπεται

    …όπερ και σημαίνει μια απλή φωτογραφία μου σε δημόσιο χώρο της Γερμανίας δίχως εστίαση σε συγκεκριμένη ομάδα ή μεμονωμένο πρόσωπο (κατανοώ ότι θέλει άδεια ασφαλώς) μπορώ να τη δημοσιεύσω στο blog μου λόγου χάριν.
    Ωραία και με τη Google υπήρχε κάποια ουσιώδης διαφοροποίηση και οι δυο φωτογραφίες αναφέρονται στο δημόσιο χώρο και οι περιορισμοί είναι νομικά καθορισμένοι εξ όσων γνωρίζω από το άρθρο νομικά καλυμμένη η εταιρεία.

 5. η φιλοσοφία για μένα είναι απλή , δεν είναι θέμα αν φαίνονται τα πρόσωπα κλπ κλπ που λέτε …σε κατάσταση πολέμου (πχ στην Γερμανία) κανείς στρατιώτης δεν θα ξέρει να Βλέπει (πραγματικά) όχι σε “πολιτικό Map” τον χώρο. Στρατιωτικά καλά κάνει η Γερμανία , καλά κάνουμε και εμείς και εγώ γουστάρω να βλέπω τους δρόμους , το ίδιο και οι στρατιώτες που κάνουν ντου σε μια χώρα (πχ Γερμανία)

  Νομίζω πώς είναι προφανές.

 6. Έλεος ρε παιδιά. Αν θέλει να σε παρακολουθήσει κάποιος θα το κάνει μέσω Google maps??
  ELEOS!!!

  • Ρε μεγάλε δεν θα σε παρακολουθήσει κανένας από το γκούγκλε μαπς.
   Απλά ο κόσμος δεν γουστάρει κάθε άσχετη εταιρεία να παίρνει φωτογραφίες από τον ίδιο με το έτσι θέλω.
   Και δεν καταλαβαίνω που κολλάει το “έλεος”. Η υπηρεσία είναι για χάρτες όχι για την φάτσα του καθενός και το χάρτη…

Top

Show Buttons
Hide Buttons