Το Google σκοτώνει το Google Reader, ξεπέρασε το

by Stefanos Kofopoulos • On 14-03-2013 • AT 1:21 pm • 36 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

Το Google σκοτώνει το Google Reader, ξεπέρασε το

Τέλος εποχής για το Google Reader. Το Google αποφάσισε να κατεβάσει ρολά στην υπηρεσία την 1 Ιουλίου 2013. Οι χρήστες έχουν τρεις μήνες για να μεταφέρουν τα δεδομένα και να συνεχίσουν να διαβάσουν RSS feeds από αλλού. Η απόφαση είναι τελική και δεν αλλάζει.

Ο Larry Page έχει στόχο να μειώσει τα περιττά έξοδα. Όχι μόνο σε χρήμα αλλά ιδιαίτερα σε ανθρώπινο δυναμικό και τρόπο σκέψης. Το Google Reader φαίνεται ότι ήταν περιττό. Για δύο βασικούς λόγους. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, οι χρήστες του Google Reader ελαχιστοποιήθηκαν. Αν όχι οι χρήστες τότε ο χρόνος που ξόδευαν οι χρήστες στο Google Reader.

Google Reader και το νεκρο RSS, ξεπερασε το

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι η προσπάθεια του Google να επικεντρωθεί σε λίγα και καλά. Το Google Reader δεν είναι ούτε μέσα στα λίγα και σίγουρα δεν βρίσκεται μέσα στις καλές υπηρεσίες. Το RSS είναι πλέον τόσο 2005 που δεν υπάρχει λόγο να υποστηρίζεται από μια ξεχωριστή υπηρεσία που απασχολεί μηχανικούς και κοστίζει σε χρήμα.

Ειδικά από την στιγμή που το Google Reader δεν βγάζει χρήματα ή είναι ελάχιστα. Στο σημερινό τοπίο, η ενημέρωση έρχεται από το Facabook, το Twitter και φυσικά το Google+. Μαζί με όλες τις άλλες πηγές που μπορεί να έχει ο καθένας.

Οι παλιοί θα θυμούνται το τις προσπάθειες του Google να κάνει το Google Reader πιο social. Πρόσθεσαν φίλους, την δυνατότητα να βλέπεις τα RSS feeds που οι φίλοι άφηναν ανοιχτά κλπ.

Σήμερα το Google έχει το Google+ για να πετύχει ακριβώς το ίδιο και πολλά περισσότερα. Όχι μόνο γνωρίζει τα δεδομένα που διαβάζει ο χρήστης αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των χρηστών και δεδομένων. Οι κύκλοι του Google+ έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το όμορφο drag and drop, τουλάχιστον για το Google.

Η μεταβαση απο Google Reader σε Google+

Τα sites αλλά και επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Google+ for business για τους δικούς τους λόγους. Ο ενδιαφερόμενος παρακολουθεί τα νέα από εκεί. To Google συγκεντρώνει απίστευτες ποσότητες δεδομένων με μεγαλύτερη ακρίβεια και κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία. Όπως ακριβώς συμβαίνει στο Facebook και λιγότερο στο Twitter.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε Facebook, Twitter, Google+, Flipboard, Zite και ένα σωρό άλλες υπηρεσίες. Τα νέα παρουσιάζονται όμορφα, με φωτογραφίες και έξυπνα εφέ. Ελάχιστοι χρησιμοποιούσαν το Google Reader στις μέρες. Κυρίως geeks και πιο ψαγμένοι. Αυτοί θα βρουν άλλο τρόπο να ενημερώνονται, όπως έκαναν πριν το Google Reader και την μανία των RSS feeds.

Το Google θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες, να συγκεντρώνει δεδομένα και να πουλάει διαφημίσεις. Σύντομα στο Android και στο Chrome γιατί το Google+ έχει μεγάλη σχέση πλέον και με τα δύο. Αν δεν έχει διαφημίσεις ή δεν συγκεντρώνει πολύτιμα δεδομένα, η υπηρεσία δεν είναι χρήσιμη για το Google. To Google Reader δεν ικανοποιούσε ούτε το ένα ούτε το άλλο κριτήριο. Μην σας φανεί περίεργο αν σύντομα δείτε χαρακτηριστικά του Google Reader στο Google+.

Στην ανακοίνωση του Larry Page για το δεύτερο ξεσκαρτάρισμα των τελευταίων μηνών, η είδηση για το κλείσιμο του Google Reader ήταν ένα μικρό κομμάτι. Το Google σκοτώνει επίσης το Apps Script, GUI Builder και 5 UiApp widgets, CalDAV API, Google Building Maker, Google Cloud Connect, Google Voice App for Blackberry, Search API for Shopping, Snapseed Desktop for Macintosh and Windows.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

36 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το μεγεθος των αντιδράσεων για το κλείσιμο δείχνει ότι η υπηρεσία συνεχίζει να είναι δημοφιλης αλλά μάλλον άλλες υπηρεσίες της google της φέρνουν μεγαλύτερο κέρδος. Και προς θεου δεν μπορει να αντικατασταθει το google reader με το google+. Υπαρχουν άλλες παρομοιες υπηρεσιες οπως το netvibes.

  • Το μέγεθος των αντιδράσεων είναι το ίδιο πάντα. Οι ίδιοι που φωνάζουν για κάθε αλλαγή, πχ Google Reader, και όλοι οι άλλοι που δεν ήξεραν ότι είχαν Google Reader account ή δεν το έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και χρόνια. Μα φυσικά και μπορεί να αντικατασταθεί με Google+ όπως ακριβώς γίνεται με το Facebook

 2. Η πικρή αλήθεια, συμφωνώ. Move on.

 3. Να είναι καλά το feedly !

 4. έβαλα το feedly σήμερα που το έμαθα …. Αν κάνεις Login με το google account μεταφέρει αυτόματα όλα τα feed από τον google reader.
  Σε δυο λεπτά ήμουν έτοιμος …

  • Γιατί προτιμάς ένα RSS reader από το Flipboard ας πούμε;

   • Προτιμώ το Rss από το flipboard γιατι επικεντρώνομαι στα feeds που με ενδιαφέρουν βλέποντάς τα σε δέντρο ταξινομημένα με κατηγορίες που επέλεξα εγώ. Επειδή το flipboard είναι εφαρμογή για tablet αν δεν κανω λάθος ενώ το google reader web app που άνοιγα σχεδόν από παντού με ίδιο interface. Κρίμα, ήδη γυρισα σε feedly

 5. Μάλλον κάτι σου διαφεύγει ΤΙΤΑΝΑ:
  http://www.theverge.com/2013/3/13/4101224/google-dont-turn-off-reader-signed-the-internet
  Το πόσο γρήγορα σε βοηθάει το Google Reader να βρεις μια είδηση μέσα απο 400+ subscriptions, σε σχέση με το FlipBoard που είναι μόνο fancy και εικονίτσες, δεν περιγράφεται.

  • Φυσικά είναι τόσο χρήσιμο που η εταιρεία που το έφτιαξε το σκοτώνει. Αντίο Google Reader

   • Πάμε γιά άλλα (Feedly, RSSowl)..

   • Άλλο χρήσιμο, άλλο επικερδές.

   • Είπαν ότι η χρήση σου μειώθηκε σημαντικά.. χρήσιμο σε 50-100 χιλιάδες ανθρώπους; Ναι μπορεί. Μόνο που το Google κοιτάει τα δισεκατομμύρια χρήστες και μετά τα δισεκατομμύρια δολάρια

 6. Το google reader βόλευε Συχρονιζονταν και με το reader app και δεν διαβαζες δυο φορές της ειδήσεις. Ηταν πιο μαζεμένο φιλτραρες της πληροφορίες που ήθελες δεν έβλεπες άσχετα γενικα το rss εχει αυτο το πλεονέκτημα. Το flipboard σε δυσκολεύει στην ταξινόμηση και στο πια έχεις διαβάσει και πια όχι το δοκίμασα δεν με βόλεψε. Η Αλήθεια ειναι όμως οτι το google reader το είχα μόνο για να συνδεθω με το reader app σπάνια διάβαζα rss μέσω pc

 7. To google reader ήταν ιδανικό για αγνή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πληροφορίας. Το κοινό σύμφωνα με την γκουγκλ θέλει μόνο πιο επιφανειακά πράγματα. Εικονίτσες, βιντεάκια και χαβαλέ με τους φίλους, σχολιάζοντας βίντεο με φάρσες και γάτες! Οκ, είμαστε μειοψηφία, πάμε σε άλλες εναλλακτικες, αλλά μην μιλάτε για εξέλιξη. Για αναγκαστική εξ-ηλιθίωση μάλλον μιλήστε! :p

  • Το κοινό έχει να επιλέξει και αποφάσισε. To Google Reader δεν είναι αυτό που θέλει.

   • Οι διαφημιστές έχουν να επιλέξουν και αποφάσισαν. To Google Reader δεν είναι αυτό που θέλουν.

   • συμφωνώ απόλυτα

 8. Η φούσκα των σταρταπ, μας σκότωσε το google reader. Αντίο πιο απλέ τρόπε να διαβάζεις νέα στο pc, θα μας λείψεις. Σίγουρα το Google+ δε μπορεί να αντικαταστήσει το reader. Αλλά που ξέρουμε εμείς οι χρήστες…

  • Το Google+ δεν προσπαθεί να γίνει τίποτα περισσότερο από Facebook news feed. Με Likes σελίδες αγαπημένων σου εταιρειών, προϊόντων, υπηρεσιών, sites παίρνεις όλα τα νέα στην στιγμή και παράλληλα μπορείς να σχολιάζεις και να βλέπεις τα σχόλια άλλων. Το social κομμάτι απέτυχε στο Google Reader. Το Google+ έχει σχεδιαστεί ακριβώς για αυτό και μάλιστα δουλεύει και σε smartphone / tablet.

   • 1ον) τα μικρότερα site-blog δεν έχουν ίσως παρουσία σε όλα τα social media. Με ένα rss έκανες τη δουλειά σου απλά και τυποποιημένα.
    2ον)Το reader δεν ήταν μάλλον αρκετά “social” για τα γούστα τους. Δε μπορώ να καταλάβω τι τους έφταιξε μια τόσο απλή υπηρεσία. Ούτε λαικ, ούτε καρδούλες ούτε τίποτα. Ίσα ίσα πιστεύω πως ήθελάν να διώξουν με το ζόρι τους χρήστες γιατί δεν τους πρόσφερε κανένα κέρδος. Ελπίζω να τους γυρίσει μπουμερανγκ

   • Είναι δωρεάν και εύκολο να κάνεις page στο Facebook και να ξεκινήσεις στο Twitter. Δεν υπάρχει δικαιολογία

   • Η περιπτωση να μην θέλεις δεν υπάρχει για σένα;

   • Ναι φυσικά είμαι μόνο εγώ.. το Google Reader πλέον δεν υπάρχει στο Play Store. Oops

   • ένα μικρό προσωπικό blog δεν είναι ανάγκη να έχει 100 social accounts. Ένα RSS και τέλος. Εκτός από αυτό, rss έχουν και προσωπικές σελίδες σε άλλα site. Πχ μια προσωπική βιβλιοθήκη εικόνων. Τέλος πάντων, δε μπορεί να μας πείσει η google για την αχρηστία της εφαρμογής της. Αν μπορούσαν θα έκοβαν και τα mail

 9. Titana εσύ πως διαβάζεις τα νέα σου με πια app στο pc και πια στο iPhone & iPad

  • iPhone, iPad, PC, Twitter, Facebook, παντού

 10. Κ εγώ σκότωσα το google reader, μόλις ανακάλυψα το Feedly. To Flipboard είναι απλά εφετζίδικο και δε μου προσφέρει κάτι. Έκαστος στο είδος του για την κυρία Google. Tώρα περιμένουμε να δούμε πότε θα σκοτώσει το Google+. :D

 11. Πάντως το feedly έχει γονατίσει …. του έπεσαν απότομα πολλοί χρήστες προφανώς από το google reader (σαν εμενα).

 12. Βαλτε Pulse. Εχει web site + android app.

 13. Titana εννοώ πεις εφαρμογές χρησιμοποιείς εσυ

 14. Πάντως χωρίς το Google Reader δεν θα μπορούσα να σε παρακολουθήσω τόσα χρόνια, οπότε μην είσαι τόσο καυστικός με το να το ξεπεράσουμε. Netvibes από χθες και καλή μας συνέχεια…..

 15. Καταλαβαίνω το σκεπτικό όλου του άρθρου (αλλά και γενικά της Google) να μας πάει σε πιο social καταστάσεις… ίσως γιατί αυτό είναι in. Αλλά το Google Reader για πολλούς ήταν (και είναι) εργαλείο, distraction free, οργανωμένο, που απλά σου έδινε την πληροφορία (το άρθρο δλδ) που θέλεις την στιγμή που το θέλεις (μόλις γίνει published) χωρίς όλες τις social σαχλαμάρες. Η στροφή στο Google+ δεν αντικαθιστά αυτή τη λειτουργία του Google Reader, αλλά μάλλον την κάνει πολύ πιο δύσκολη. Προσωπικά προτιμούσα την υπηρεσία γιατί είχε οργανωμένη όλη την πληροφορία που ήθελα καθημερινά, την είχε online, προσβάσιμη από διάφορα applications (feedly, reeder, κα) με ένα απλο sign-in και χωρίς περιττά πράγματα. Απλά ελπίζω κάποια εταιρία (βλέπε Digg) να το πάρει και να το κάνει πολύ καλύτερο.

 16. Στέφανε, η πληροφορία δεν είναι απλή κατανάλωση. Υπάρχουν αρκετοί που θέλουν ποιότητα σε αυτό που διαβάζουν και αναζητούν τρόπους να φιλτράρουν τα εκατομύρια άρθρων που υπάρχουν στο Internet. Το Google Reader έκανε πολύ καλή δουλειά σε αυτό το τομέα. Προσωπικά είχα πάει στο feedly, μόλις κατήργησε το sharing, αλλά πλέον χρησιμοποιώ το Noowit (http://www.noowit.com) που τους βάζει όλους κάτω, διαβάζω αυτά που ενδιαφέρουν εμένα και επιπλέον είναι Made In Greece! Πρός το παρόν είναι σε closed beta, αλλά από ότι ξέρω κάνει launch στο τέλος του μήνα.

 17. Παντως εγω παιδια, να πω την αληθεια, αρχιζω και χανω την εμπιστοσυνη μου στη google. Εκει που ειχα μαθει το iGoogle, το κλεινει. Εκει που σημαζεψα ολες τα site μου σε ενα (Reader) για πληρη ενημερωση, το κλεινει. Τωρα χρησιμοποιω το drive και μαλιστα εκτενως. Ε, αν το κλεισει κι αυτο ετσι αιφνιδιαστικα και ψαχνω αλλα συννεφα να πεταξω τα αρχεια μου, μας πηρε και μας σηκωσε…

 18. Ποτέ μου δε χρησιμοποιήσα το Google Reader.. Οσο για το “νεκροταφείο” των Google Applications των παραπάνω σχολιαστών, μη μασάτε, ετσι γίνεται ακόμα πιο ανταγωνιστική κρατώντας μόνο τα γερά χαρτιά της.

Top

Show Buttons
Hide Buttons