Google Play, 4 χρόνια μετά το Google αδιαφορεί για τα Android apps

by Stefanos Kofopoulos • On 28-09-2012 • AT 11:02 pm • 19 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Mobile

Google Play, 4 χρόνια μετά το Google αδιαφορεί για τα Android apps

Είναι γεγονός, το Google δεν ενδιαφέρεται για τα Android apps όσο και αν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο. Όσο και αν οι υποστηρικτές του Android δεν θέλουν να παραδεχτούν πως στόχος του Google δεν είναι τα Android apps αλλά οι βάση χρηστών, οι ταινίες και η μουσική η πραγματικότητα θα είναι άσχημη για το ίδιο το Android.

Ασχολήθηκα με το θέμα στις αρχές του χρόνου, όταν ακόμα η Marissa Mayer ήταν στο Google και το Android Market μετονομάστηκε σε Google Play. Εξήγησα πως μια τόσο engineer και data driven εταιρεία δεν γίνεται να κάνει λάθος και να τοποθετεί τα apps κάτω από τις ταινίες και την μουσική.

Σήμερα σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει. Για την ακρίβεια η κατάσταση έχει χειροτερέψει γιατί πλέον οι ταινίες απέκτησαν και τηλεόραση και τα Android apps συνεχίζουν να είναι στην τρίτη θέση, πάνω από τα βιβλία και την νέα προσθήκη περιοδικών. Το Google έκανε αλλαγές αλλά συνεχίζει να αδιαφορεί για τα Android apps. Σύγκριση με τις αρχές Μαρτίου 2012 εδώ, όταν το Google Play ανακοινώθηκε.

Google Play, 4 χρόνια μετά το Google αδιαφορεί για τα Android apps

Στο Google Play πουλανε apps developers απο 31 χωρες

Η δίκη Oracle vs Google αποκάλυψε ακόμα περισσότερα στοιχεία για την σημασία των app και games στο οικοσύστημα του Google και πόσο ενδιαφέρεται η εταιρεία για αυτά. “To 2012 το Google προβλέπει τζίρο $840.2 εκατομμυρίων από διαφημίσεις και $35.9 εκατομμυρίων από πωλήσεις Android apps”. Πόσο μεγάλο είναι το κομμάτι αυτό σε σύγκριση με τις διαφημίσεις και την μουσική, θα το δείτε σε αυτό το γράφημα.

Αυτά είναι γνωστά, τουλάχιστον σε όσους έχουν επαφή με την πραγματικότητα και παρακολουθούν τι συμβαίνει. Δύο νέα στοιχεία όμως έρχονται να προσθέσουν στο γεγονός ότι το Google αδιαφορεί και εσκεμμένα δεν ασχολείται με τα Android apps παρά τις χλιαρές προσπάθειες εντυπωσιασμού για τα 25 δισεκατομμύρια μπερδεμένων στοιχείων.

Το κανάλι του Google Play στο YouTube αυτή την στιγμή μετράει 29.062.371 video views, 27.668 subscribers και 383 βίντεο μέχρι τώρα. Στις playlists κυριαρχούν Interviews με 102 βίντεο, Live Performances με 71 βίντεο, SXSW 2012 με 33 βίντεο, Apps & Games με 1 βίντεο και Books με 1 βίντεο. Όλα τα υπόλοιπα βίντεο εκτός από το 1 βίντεο για τα Android apps και το 1 βίντεο για τα βιβλία αφορούν μουσική, ταινίες, συνεντεύξεις, φεστιβάλ κλπ. Με λίγα λόγια ό,τι έχει να κάνει με διασκέδαση, ψυχαγωγία και τηλεόραση. Όπως ακριβώς είναι τοποθετημένα στην σειρά της κεντρικής σελίδας του Google Play οι προτεραιότητες του Google.

Το ένα και μοναδικό βίντεο που αφορά τα Android apps και Games έχει αυτή την στιγμή 594.527 video views ή 2% του συνολικού αριθμού των views ολόκληρου του καναλιού. Νούμερο που είναι παράλληλο με τα χρήματα που περιμένει να βγάλει το Google το 2012: $840.2 εκατομμυρίων από διαφημίσεις και $35.9 εκατομμυρίων από πωλήσεις Android apps ή αλλιώς 4.2% του συνολικού τζίρου.

Αν τα στοιχεία αυτά δεν είναι αρκετά για την αδιαφορία του Google για τα Android apps υπάρχει και κάτι ακόμα. Ο αριθμός των χωρών που μπορεί κάποιος να εγγραφεί και πουλήσει Android apps παραμένει 31. Χαρακτηριστικά το Google αναφέρει: Currently, developers in the below countries may register as Google Checkout merchants and sell paid applications (τα έντονα γράμματα από το ίδιο το Google).

Τα επιτυχημενα Android apps ειναι ξαναζεσταμενα hits του App Store

Σε σύγκριση με τον μεγάλο αντίπαλο την Apple που επιτρέπει πωλήσεις σε 155 χώρες με πρόσφατη προσθήκη 32 χωρών στον κατάλογο του App Store. Ακόμα και η Microsoft που μπήκε τελευταία στο παιχνίδι με τα Windows Phone, επιτρέπει πωλήσεις στο Windows Phone Store (γνωστό ως MarketPlace) σε 108 χώρες ή τριπλάσιο αριθμό χωρών που μπορεί κάποιος να πουλήσει εφαρμογές σε σύγκριση με το Google Play.

Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά ως αποδεικτικά στοιχεία για το πόσο αδιαφορεί το Google για τα apps του Google Play, υπάρχει και κάτι ακόμα. Πόσες εφαρμογές κατέληξαν από το App Store στο Android και πόσες εφαρμογές δημιουργήθηκαν πρώτα στο Android και το Google Play και μεταφέρθηκαν ως hit στο App Store. Για την πρώτη περίπτωση μπορώ να σκεφτώ εκατοντάδες, για την δεύτερη μόνο ένα app.

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και μόνο κακό μπορεί να κάνει στο Android. Για αυτό άλλωστε το Google αγόρασε την Motorola και σκοπεύει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού πολύ σύντομα. Μέχρι τότε όμως θα συνεχίζει να μαζεύει accounts και δεδομένα από κάθε νέα ενεργοποίηση Android αδιαφορώντας πλήρως για τα Android apps, τους Android developers και τελικά τους χρήστες που επιλέγουν Android.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα και ο ανταγωνισμός μεγαλύτερος μεταξύ Google, Apple και Microsoft αν τελικά το Google Play προωθούσε ελάχιστα τα Android apps και το Google ενδιαφερόταν.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

19 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Έχω να σου κάνω μία ερώτηση επειδή δεν σε πολυκαταλαβαίνω. Το είχα δει και στο προηγούμενο σου άρθρο σχετικά με τα 25δις download στο play store. Τι εννοείς “μπερδεμένα στοιχεία”; Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από την google είναι ότι οι εφαρμογές που υπάρχουν στο play store έχουν εγκατασταθεί 25δις φορές από όλους τους χρήστες του android. Δεν καταλαβαίνω το μπέρδεμα σου…

  • Στο γράφημα που έδωσαν γράφουν app installs και apps downloads. Είναι δύο διαφορετικά πράματα.

 2. Και παρόλα αυτά, το Android συνεχίζει την τρελά ανοδική του πορεία σε ενεργοποιήσεις συσκευών. Μάλλον οι καταναλωτές δεν ξέρουν τι τους γίνεται…

  • Φυσικά και συνεχίζει και θα συνεχίσει. Αυτό δεν έχει σχέση με το θέμα όμως. Όπως επίσης καμία σχέση δεν έχει το υπονοούμενο που αφήνεις με το άρθρο. Οι καταναλωτές επιλέγουν για διάφορους λόγους και πάνε σπίτι με την επιλογή τους. Το θέμα είναι τι γίνεται από εκεί και πέρα και τι μπορεί να κάνει ένας developer για αυτό στο Android.

 3. “…το Google αδιαφορεί και εσκεμμένα δεν ασχολείται με τα Android apps…”

  Μπορείς να μου εξηγήσεις τι εννοείς με το “εσκεμμένα”;

  • Κάτι πολύ απλό. Δεν είναι δυνατόν να έχουν χ3 λιγότερες χώρες από την Microsoft. Θέλει συνειδητή προσπάθεια για να πετύχεις κάτι τέτοιο, ειδικά όταν είσαι στην αγορά πολύ νωρίτερα από την Microsoft.

 4. Θα συμφωνήσω με τις τελευταίες 3 γραμμές μόνο. Ξεχνάς ότι η δύναμη της google στηρίζεται στο ΔΩΡΕΑΝ. Δεν αγοράζεις σχεδόν καμία εφαρμογή σε αντίθεση με το app store αλλά έχεις τις διαφημίσεις (ενοχλητικές πολλές φορές)και είναι όλοι ευχαριστημένοι υποθέτω. Ας το δούμε όμως και μαθηματικά…
  Σαν dev ένα app to πουλάω στο app store βγάζω χ λεφτά και καθάρισα… Στο google play παίρνω από τις διαφημίσεις για πολύ πολύ καιρό χωρίς να ξέρω πόσα και πότε θα τα πάρω…
  Σαν χρήστης στο app store έχω καθαρές εφαρμογές (χωρίς διαφημίσεις) καλογραμμένες με λιγότερα bugs (με συσκευή συγκεκριμένη ανάλυση).Στο google play βρίσκω ότι θέλω ΔΩΡΕΑΝ και για κάθε ανάγκη σίγουρα έχω αρκετές επιλογές. Άπλα τα πράγματα διαφορετικές στρατηγικές που δεν ευνοούν τον ανταγωνισμό. Πάντα η Αpple θα έχει κέρδος από τις εφαρμογές και σχεδόν καθόλου από τις διαφημίσεις (άλλωστε δεν το χει) Και η google θα τα παίρνει πάντα από τις διαφημίσεις γιατί αυτό είναι καλή. Τα υπόλοιπα είναι αναλύσεις στατιστικών όπως βολεύει και συμφέρει τον καθένα.

  • Δεν θεωρώ ότι η Google έχει δύναμη όπως το περιγράφεις εσύ, με τα δωρεάν apps αλλά ότι απλά συλλέγει δεδομένα ασταμάτητα και τίποτα παραπάνω.

 5. Εγω πιστευω πως απο οπου και αν το πιασουμε ολοι μαζευουν στοιχεια και θελουν μια μεγαλη database για τους δικους τους λογους κσθε φορα.Και η Apple μαζευει δεδομενα και πολοι αλλοι.Τι παει να πει αυτο;Τωρα πως βγαινει το συμπερασμα δεν μπορω να καταλαβω.Δεν διαφωνω με ολα αυτα που λες αλλα δεν βλεπω και απο που προκυπτει το συμπεραασμα.Δηλαδη εχεις κολλησει στο οτι συλλεγα ασταματητα δεδομενα και τιποτε αλλο.Δηλαδη αν επετρεπε να ανεβαζου περισσοτερες χωρες εφαρμογες τοτε δεν θα σημαινε οτι συλλεγει δεδομενα;Δηλαδη ωραια αυτα που λες για να το σκεφτουμε και εις βαθος αλλα λιγο φασκουν και αντιφασκουν.Δεν ξερω αν εγινε καρανοητη η απορια μου.Και στο κατω κατω η Apple εχει μονο τις εφαρμογες και την μουσικη και ασχολειται μονο με αυτα.Αν τωρα η Google βγαζει πολλα περισσοτερα απο αλλες μορφες διασκεδασης και ριχνει εκει το βαρος γιατι αυτο πρεπει να σημαινει ντε και καλα οτι συλλεγει μονο δεδομενα και τιποτα παραπανω οπως λες και ετσι το εχει παραμελησει το android.Αλλωστε εφαρμογες εχει πανω κατω ενα σεβαστο νουμερο για πολλους και απο κει και περα αρχιζει το φαινομενο των ιδιων εφαρμογων που επαναλαμβανονται.Και αυτο το τελευταιο ειναι που πρεπει να διωρθωσει.Αν κρινει οτι με τις χωρες που επιτρεπει να ανεβασουν εφαρμογες καλυπτεται το μαρκετ της για πιο λογο να αυξησει τον αριθμο;Τοτε δεν θα ηταν οτι συλλεγει δεδομενα;Ασε που μετα θα προεκυπτε οτι το κανει μονο για τη δοξα και το οτι ειχει πιο πολλες εφαρμογες και τα λοιπα.Τελος να πω οτι μπορει να εχεις απολυτο δικαιο, αλλα βιαστηκες να το συμπερανεις και να προβεις σε ενα αρθρο με ενα τετοιο τιτλο.Καλα τα γαφηματα αλλα πολλες φορες εχουν και πολλες διαφοετικες επεξηγησεις.

  • Φυσικά όλοι αυτό κάνουν αλλά αυτό δεν είναι το θέμα του άρθρου

 6. Τρέλα νούμερα γραφει γιατι ότι φτηνομουφα κυκλοφορεί φοράεi droid γιατι βολεψε πολύ τις εταιρίες.

  το 80% των ενεργοποίησεων αφορούν 2.x.x εκδοση

  Η ποιότητα πολλών εφαρμογών είναι τραγική… 3 χρόνια τους πήραν για να κάνουν τα account και το mailing να μην έχουν προβλήματα …

  Η εμπειρία μου με τα .android …με κάνει να τα παραλληλιζω με τα χιουνται…το ότι πουλάνε δεν σημαίνει ότι είναι και ποιοτικά… Τα wp8
  μέσα σε 2 χρόνια δείχνουν πως κινείται μια εταιρία σοβαρή που έμαθε από πολλα λάθη της…η Google κάνει σαν να μην έμαθε ποτέ… Κριμα τα φράγκα που της εδωσα κάποτε για το sg2

 7. Εαν βρεις έναν “appjunkie” που να έκανε μετάβαση από το iOS σε Android και να είναι τόσο δυσαρεστημένος όσο εσύ θα σου βγάλω το Android καπέλο που φορώ!

  • Εγώ πάντως από ένα σημείο και μετά αποφάσισα να δουλέψω παράλληλα iOS & Android OS. Επειδή είχα μάθει την αγορά των εφαρμογών μέσω του App Store και είχα ήδη “χτίσει” το δικό μου τοπ 10, απλώς αναζήτησα τις ίδιες εφαρμογές και στο Play Store – και τις βρήκα, από τους ίδιους developers. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι καταρχήν πως όλα κάνουν τα ίδια και κατά δεύτερον πως στο UI η εφαρμογή του iOS περιβάλλοντος έρχεται 1η. Οπότε, στο τέλος της μέρας, είναι τι αρέσει στον καθένα.

  • έλα μου τι με θέλεις ? δυσαρεστημένος είμαι αλλά πιστεύω ότι όταν android και motorola θα γίνουν ένα(μια καινούργια apple) ίσως τα πράγματα να γίνουν πολύ καλύτερα … Αν και εγώ περιμένω με ανυπομονησία να δω τα ubuntu που τα είδα να τρέχουν σε nexus 7

 8. Για ακόμη μία φορά…έχει διαφορετική στρατηγική απλά πράγματα…το μεγαλύτερο ποσοστό εφαρμογών είναι κοινό και στα δύο store…και μην ξεχνάς και άλλους παράγοντες όπως ότι οι συσκευές android είναι πολύ περισσότερες από τα iphone με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και δυσκολία να κατασκευαστούν apps σε σχέση με το iphone.Η αλήθεια είναι η εξής: οι χρήστες των 2 store έχουν συνήθως τις ίδιες εφαρμογές εγκατεστημένες και έχουν την δυνατότητα να κατεβάσουν και οι δύο πάνω κάτω τις ίδιες εφαρμογές.

  • Δεν νομίζω ότι είναι διαφορετική η στρατηγική αλλά ΟΚ. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτό το θέμα του άρθρου

   • Σε κάθε περίπτωση οι χρήστες των 2 store έχουν συνήθως τις ίδιες εφαρμογές εγκατεστημένες και έχουν την δυνατότητα να κατεβάσουν και οι δύο πάνω κάτω τις ίδιες εφαρμογές. Είναι απάντηση στο άρθρο σου…

 9. νομιζω οτι η γνώμη του συντάκτη είναι αρκετά τεκμηριωμένη ως οφείλει και απο εκεί ο καθένας κρίνει ανάλογα.
  Κάτι επιπρόσθετο όμως που δείχνει ξεκάθαρα το βαρος που (δεν) ρίχνει η google στα apps είναι οι οδηγίες προς τους developers κατα την εγγραφή τους, σχετικά με τις ποιότητες και τις προδιαγραφές των εφαρμογών τους.
  Όσοι πιθανόν είστε developers μπορεί να έχετε δει αντίστοιχα guidelines για ios k android. το μεν ios περιέχει μια λίστα αυστηρών προδιαγραφών (αν θυμάμαι καλα >30) το δε android είχε δυο παραγράφους όλες κ όλες με γενικές έννοιες.
  αυτό αν μη τι άλλο δείχνει τη βαρύτητα που έχει το app store για τον καθένα κ σαν χρήστης ipad & android smartphone για μενα η διαφορά στην ποιότητα των (ακόμα και ιδιων) εφαρμογών είναι παραπάνω απο ορατή.
  μακάρι να μην ήταν

  • Θα είχε ενδιαφέρον να κάνεις paste τις δύο παραγράφους από το Android

Top

Show Buttons
Hide Buttons