Το Google, οι οπτικές ίνες και το όνειρο ISP που δεν θα εκπληρωθεί

by Stefanos Kofopoulos • On 12-02-2010 • AT 5:50 pm • 8 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Google fiberrfi

Η ιστορία με το Google και το δίκτυο οπτικών ινών πάει πολύ πίσω, σχεδόν εκατοντάδες χρόνια σε χρόνο internet και τεχνολογίας. Ο γίγαντας της αναζήτησης αγόραζε dark fiber σε διάφορα σημεία της Αμερικής ή αλλιώς οπτική ίνα που ενώ είχε εγκατασταθεί παρέμενε αχρησιμοποίητη. Πολλοί πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο το Google θέλει να συνδέσει τα διάφορα data centers σε μια Google εκδοχή του internet ώστε να εξοικονομήσει χρήματα και όχι μόνο. Λίγο μετά ξεκίνησαν οι φήμες για την δημιουργία του Google ISP ή αλλιώς μιας εταιρείας που θα παρέχει επί πληρωμή συνδρομές internet.

Πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκε το όραμα της εταιρείας και ενισχύθηκαν οι φήμες για την δημιουργία Google ISP. Το Google θα διαθέσει δωρεάν γραμμές οπτικής ίνας στο 1Gbps ή αλλιώς 100 φορές πιο γρήγορες από το θεωρητικό μέγιστο των 24Mbps που υποτίθεται ότι έχουμε στην ADSL εποχή εδώ στην Ελλάδα. Το Google αρνείται τα σχέδια δημιουργίας ISP αλλά το ίδιο κατηγορηματικό ήταν και με τη πώληση κινητών τηλεφώνων με το λογότυπο Google και Android OS.

Αυτό που έχει σημασία και προσπαθεί το Google είναι η δημιουργία της επόμενης μέρας ή απλά κλεφτές ματιές στο αύριο. Αν υποθέσουμε ότι το bandwidth δεν είναι πρόβλημα, δηλαδή η σύνδεση με οπτική ίνα στο 1Gbps, τί είδους εφαρμογές και τρελές ιδέες μπορούν να υλοποιήσουν οι developers; Φανταστείτε την αλλαγή των υπηρεσιίων και τρόπου χρήσης του internet από την εποχή των dial-up συνδέσεων μέχρι την ADSL σήμερα. Βίντεο streaming, φωτογραφίες, μουσική, social networking, εφαρμογές γραφείου online και τόσα άλλα έχουν εισβάλλει στην ζωής μας.

Όλα αυτά έγιναν με σημείο εκκίνησης αργούς επεξεργαστές, ακριβούς υπολογιστές και αργές συνδέσεις στο internet. Σήμερα με το hardware να είναι τόσο δυνατό και φθηνό και τις συνδέσεις των Mbps να θεωρούνται δεδομένες ακόμα και OTA στο κινητό τηλέφωνο ή μέσω WiFi, το Google προσπαθεί να δημιουργήσει και να προετοιμαστεί για το επόμενο βήμα. Φανταστείτε το Google Doggles σε 1Gbps σύνδεση ή το Google translate να μεταφράζει φωνή σε πραγματικό χρόνο (speech-to-speech) κλπ. Όλα αυτά για τουλάχιστον 50.000 Αμερικανούς που μπορεί να γίνουν και 500.000 ανάλογα με την πρόοδο τους project. Α ναι, το Google θα ανοίξει το δίκτυο οπτικών ινών και σε άλλες εταιρίες και σκοπεύει να μοιραστεί το knowhow από το στήσιμο του δικτύου.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mην είσαι τόσο σίγουρος για τον διπλασιασμό του θεωρητικού μέγιστου άρα και του πραγματικού. Δεν πάνε μαζί αυτά. Όσο για το 1Gbps του Google είναι πραγματικά τρελό αυτό που κάνουν. Από την μια ουσιαστικά ζητάνε crowd source βοήθεια πληρώνοντας αυτοί και μετά δίνοντας πίσω την τεχνογνωσία που κέρδισαν και από την άλλη θέλουν να δημιουργήσουν το μέλλον σήμερα. Για να δούμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος και πως θα προχωρήσει όλο αυτό μετά τον Μάρτιο.

 2. Αυτό που μου αρέσει στην Google και πιστεύω ότι την διαφοροποιεί από Apple & MS είναι ότι δεν επαναπαύεται ποτέ και ότι συνεχώς βλέπει μπροστά! Πραγματικα κάθε 2η μέρα υπάρχει και κάποιος λόγος/είδηση για να ακουστεί το όνομα Google…

  Με σημαία το “δωρεάν” για τις υπηρεσίες της, μας βλέπω στο άμεσο μέλλον να έχουμε πολλά Google προϊόντα/υπηρεσίες στο σπίτι/γραφείο/δρόμο….

  • Η κάθε εταιρεία έχει μια στρατηγική χρόνια μπροστά. Οπότε κάθε μία από αυτές ξέρει τι θα συμβεί ή τι θα προκαλέσουν. Η διαφορά του Google με τις άλλες δύο μεγάλες εταιρείες που αναφέρεις είναι ότι προσπαθεί να είναι όσο πιο ανοιχτή γίνεται σε διάφορα πράγματα.

 3. Η Google θα κυριαρχήσει online, μιλάμε για μια παγκόσμια αυτοκρατορία, ακόμη και αυτην την στιγμή που μιλάμε η google έχει καταφέρει να γίνει απαραίτητη σχεδόν στο σύνολο των βασικών Online υπηρεσιών και συνεχώς προσθέτει στο οπλοστάσιο της νέες υπηρεσίες και λειτουργίες.

  Το δωρεάν στις περισσότερες υπηρεσίες δεν είναι και τόσο αθώο όσο νομίζουμε, από πίσω γίνετε τρελό data mining και αυτό είναι που θέλουν, θέλουν να καταλάβουν όσο περισσότερα μπορούν έτσι ώστε να μας πλασσάρουν στο μέλλον τα κόλπα τους, είτε διαφημίσεις είτε κινητά είτε οτιδήποτε.

  Αυτό προς το παρόν μπορεί να σας φαίνεται κάπως χαλαρό όμως τι θα γίνει μελλοντικά εαν πχ αλλάξει χέρια; Εαν αλλάξουν τους νόμους; Κανεις δεν μπορεί να ξέρει πως θα χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες.

  If u ask me, πολύ εξουσία, δύναμη και πληροφορία στα χέρια μιας πολυεθνικής που μπορεί να ρίξει και κυβερνήσεις αμα γουστάρει.

  • Φαντάζομαι ότι το ίδιο έλεγαν και για το Yahoo! ή το Altavista πριν κυκλοφορήσει το Google και πάει λέγοντας.

   • Γιατί εάν δεν χρησιμοποιούμε αυτές τις online υπηρεσίες, ΔΕΝ κρατάνε αρχεία με δεδομένα μας ούτως ή άλλως; Απλά το διευκολύνουμε και καρπωνόμαστε μέρος τους. Αν και με το semantic web σε λίγο καιρό θα μπορούν να “φτιαχνουν” εμάς αλλά εικονικούς! χαχα τύπου Cylon -> Caprica etc..

 4. Αχ αυτός ο William Gibson ποσό μπροστά ήταν με τον Neuromancer…..

  • “Λογική” εξέλιξη και όχι μόνο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης τα επόμενα 2 χρόνια με την HTML5 να είναι πλέον standard και την οικονομία να ευνοεί για την δημιουργία ακόμα περισσότερων startups.

Top

Show Buttons
Hide Buttons