Google Fiber for Communities, το μέλλον του internet και ένα μεγάλο ευχαριστώ

by Stefanos Kofopoulos • On 14-07-2010 • AT 10:50 am • 22 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

fiber optic cables

Πέρασαν σχεδόν 5 μήνες από τότε που το Google ανακοίνωσε ότι θα πειραματιστεί με εγκαταστάσεις οπτικής ίνα σε σπίτια και όχι μόνο. Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που το Google έφτιαξε βίντεο για να ευχαριστήσει όσους έκαναν τον κόπο και τρέλες για να καταφέρουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της εταιρείας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυο οπτικών ινών στις τοπικές κοινωνίας. 1Gbps ταχύτητα στο σπίτι και δωρεάν δεν είναι μικρό πράγμα για αυτό υπάρχει και το Google Fiber for Communities.

Πριν δείτε το καταπληκτικό βίντεο σκεφτείτε πως θα ήταν η καθημερινότητα αν το Google Doggles έτρεχε σε 1Gbps σύνδεση ή το Google translate μετέφραζε φωνή σε πραγματικό χρόνο (speech-to-speech) πάνω από δίκτυο 1Gbps, αν ιατρικός εξοπλισμός επικοινωνούσε σε πραγματικό χρόνο και έπαιρνε εντολές από κάποιο mainframe μέσα από δίκτυο 1Gbps ή μια ομάδα ανθρώπων να μελετά σε πραγματικό χρόνο εικόνα και HD βίντεο από συνεργία διάσωσης με ζωντανή από τόπους καταστροφής κλπ.

Αν είχατε σύνδεση 1Gbps στο γραφείο ή στο σπίτι, πέρα από τρελό downloading και gaming τί θα θέλατε να κάνετε;

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. αν είχα 1 Gbps download θα έστεινα servers στο σπίτι μου και θα πούλαγα Hosting απο shoutcast ,web μέχρι Media Flash Server ! αλλά αυτά τα όνειρα είναι για εκτός ελλάδος αφού τεχνικοί του OTE είναι του 1980s και νομίζουν πώς όλα έχουν κολλήσει σε αυτή την εποχή. (ένα τηλεφώνημα στο υποκατάστημα της ενορίας σας και θα καταλάβετε) είμαστε ακόμα στην εποχή του Χαλκού …το ΦΩΣ είναι μακριά ακόμα για τους έλληνες …

  • Εντάξει αυτό αλλά δεν είναι κάτι που δεν γίνεται ήδη.. εννοώ το κάνουν υπηρεσίες αυτό και καλύτερα ώστε να μην μπορείς να τις ανταγωνιστείς.. πχ βλέπε Amazon

  • Οι τεχνικοί του ΟΤΕ φταίνε σαφέστατα.

   Δεν φταίει ο τεχνικός για τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρία που εργάζεται, το αν κάνει ή όχι καλά τη δουλειά του είναι θέμα δικό του και της ανοχής που δείχνουν τα αφεντικά του (πόσο μάλλον σε δημόσιους φορείς)

   Εκεί που θα νιώσουμε την εξέλιξη είναι σε υπηρεσίες τύπου cloud gaming και decentralized computing

   Cloud gaming έχουμε και τώρα (browser games, MMORG κλπ) αν περιμένεις/εννοείς να σου κάνει render το Super 3D παιχνίδι κάποιος server μακρυά και εν συνεχεία να σου γίνεται stream HD περιεχόμενο μέσω της Gbit στον thin client σου, τότε είναι μια καλή ιδέα (αδύνατο να υλοποιηθεί δε με τα τωρινά τεχνολογικά μέσα και δε φταίει μόνο η ταχύτητα της σύνδεσης)
   Decentralized computing εφαρμόζεται ήδη, αν εννοείς clustering τότε πάλι το κόστος είναι το πρόβλημα και όχι η γραμμή (τουλάχιστον στο βαθμό που η Gbit να μας λύσει τα χέρια)
   Αντί να παλεύουμε για μεγαλύτερες ταχύτητες θα έπρεπε να παλεύουμε να αλλάξει το ρημάδι το IP. Στην έκδοση 6 υποστηρίζεται multicast, το live streaming δεν θα χρειάζεται τεράστιες γραμμές και όλοι θα είμαστε πιο χαρούμενοι και θα βλέπουμε τα πάντα.

   • Δεν παρεξήγησα αυτό που είπες για τους τεχνικούς, προσπαθούσα να επιβεβαιώσω αυτά που λες, όσοι παίρνουν 3,60 δουλεύουν γιατί δεν είναι ακόμα μόνιμοι/αορίστου (μιλάω πάντα για τον δημόσιο ΟΤΕ και λοιπούς δημόσιους οργανισμούς), συνήθως μετά το “βόλεμα” ξεκινάει ο εκφυλισμός του υπαλλήλου (αν συμβεί βέβαια).
    Το cloud-anything προϋποθέτει περισσευούμενη ισχύ (εκτός από γρήγορες γραμμές). Το Onlive (ευχαριστώ για την πληροφορία) δε νομίζω να το κάναν για να μην κάνουμε upgrade σε κονσόλες και υπολογιστές εμείς και ξοδεύουμε τα ωραία μας €, αλλά πιστεύω οι εταιρίες μετά την αποτυχία του φιλόδοξου DRM της Ubi προσπαθούν να προστατευτούν από την πειρατεία, ο καλύτερος τρόπος είναι να μην δίνουν ποτέ data στον χρήστη.. Πάντως θα φανεί πόσο αντέχει όταν πλακώσουν μερικές χιλιάδες που θα παίζουν Crysis 2 Το σύστημα προϋποθέτει 5Mbit απ’ ότι είδα (για 720p βέβαια) άρα δεν το κάνει πιο special η Gbit, λίγο traffic shaping για να στρώσουν και τα ping ίσως χρειαστεί.

 2. (καποιο προβλημα εχει το youtube.com,δεν ανοιγει η σελιδα)
  Αν είχα 1gbps…θα έστηνα έναν server και εγώ στα σίγουρα που να τρέχει όλη μέρα.Και με τέτοια ταχύτητα θα υπήρχε πραγματική real time εμπειρία.Γιατι,δηλαδή, να μην δημιουργηθεί και μία υπηρεσία-πρόγραμμα με την οποία να έχεις το pc-server σου να σε ενημερώνει real time για ό,τι του έχεις πει στο κινητό σου(με android ή symbian) δεν θα ήταν δύσκολο.και πέρα από αυτό φυσικά download,με κάποια νόμιμή διαδικασία για hd ταινίες,τότε θα τα έδινα τα λεφτά!

 3. Μάλλον δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουν και οι διάφοροι servers υπερδιπλάσια ταχύτητα. Δηλαδή αυτός που θα έχει σύνδεση 1 Gbps δεν θα δει διαφορά ούτε στο browsing αλλά ούτε στο downloading στις περισσότερες περιπτώσεις, από κάποιον που έχει σύνδεση π.χ. 50 Mbps. Από την άλλη συνδέσεις τέτοιας ταχύτητας θα ωφελήσουν ιατρικές (π.χ. τηλεϊατρική), επιστημονικές και παρόμοιου είδους εφαρμογές. Το άμεσο όφελος για τον μέσο χρήστη από τέτοιου είδους συνδέσεις είναι οι μεγάλες ταχύτητες uploading.

 4. Δώστε BW στο λαό !!! 1Gbps πάνω από οπτική ίνα σημαίνει σύγχρονη σύνδεση με τον παροχέα δλδ ul=dl. Πλέον θεωρούμε κι εγώ “πάροχος”, οπότε μπορώ ανάλογα με τις δυνατότητές μου να παρέχω κάποια υπηρεσία δημόσια στο κοινό ή για προσωπική χρήση. Γιατί να μη μπορώ να παρακολουθώ το σπίτι μου με 2-3 IP κάμερες και να έχω τον mail server και κάποιο άλλο είδος web,app,db,mail,streaming,etc server τα οποία θέλουν μεγάλο ul;

  • you have the point!έτσι ακριβώς!

  • Μα και αυτό συμβαίνει σήμερα έτσι και αλλιώς :)

 5. Ναι συμβαίνει αν επιλέξεις να παρέχεις 1 απ’ όλα τα παραπάνω, αν θες να τα παρέχεις όλα μαζί από το ΣΠΙΤΙ σου χωρίς δισταγμό είναι λίγο δύσκολο με φρικτό ul του 1Mbps … και δε μιλάμε για τα SaaS, remote storage, VM, Τηλειατρική, Τηλεματική, Τηλεμεταφορά :))) Ναι γιατί εγώ θέλω να προσφέρσω και την τηλεμεταφορά ως υπηρεσία :p

  • Μα αυτά γίνονται και τώρα.. ίσως με μεγάλο κόστος ή κόπο αλλά γίνονται. Τί θα έκανες, θα σου ερχόταν η ιδέα να φτιάξεις ένα YouTube επειδή θα έβλεπες ότι σε 5+ χρόνια όλοια θα χρησιμοποιούν κινητά με κάμερες HD και θα ανεβάζουν στο internet το υλικό την στιγμή που το κινητό σου μόνο τηλέφωνα παίρνει, στέλνει SMS και αλλάζει προσόψεις;

 6. Kai na mas dinane 1gbps sthn Ellada… to pio pithanon tha mas kovan to upload sta 256kbps :-)

  • Καλά αυτό γίνεται παντού αλλά τί θα έκανες με το 1Gbps αν το είχες;

 7. Και όλα αυτά από μια εταιρία που δεν γνώριζες πριν 10 χρόνια. Λέτε να ψάχνουν κάνα φυσικό σε 3-4 χρόνια που τελειώνω?

 8. νομιζω εαν ειχα 1 Gbps line θα ειχα κανει πραγματικοτητα το grid computing. Για μενα δεν εχει αλλη αξια αυτη η συνδεση. Εκτος και αν χανω κατι.

 9. Θα έστηνα ένα ταχύτατο VPN με τους πελάτες μου (να έχουν και αυτοί 1Gbps εννοείται) και θα έκανα :
  1) Remote support της προκοπής
  2) Voip με video χωρίς “σπασίματα”
  3) Υπηρεσία online Backup

  3 πράγματα για αρχή…

  • Μα αυτό συμβαίνει ήδη :)

 10. Οι βασικές εφαρμογές υπάρχουν ήδη και αξιοποιούνται, αλλά όχι στην Ελλάδα δυστυχώς.

  Νομίζω ότι το google ψάχνει να βρει αυτό που ρωτάει και ο τιτάνας… “Αν δεν είχατε περιορισμούς στην ταχύτητα, τι θα θέλατε να κάνετε;”

  Αφού πάρει τις απαντήσεις από τους χρήστες θα σχεδιάσει ανάλογα το μέλλον, και θα κερδίσει τρελά από αυτό. Κινούμαστε προς μια ποιο cloud εποχή με πιο “έξυπνες” συσκευές, αλλά χρειάζεται να απαντηθεί το ερώτημα “πόσο bandwidth” για να σχηματιστεί ένα νόμος Moore για τις ταχύτητες των τηλεπικοινωνιών.

  Αν μπορούσα να έχω τεράστιες ταχύτητες θα ήθελα να έχω πρόσβαση στη βάση δεδομένων με τις φωτογραφίες υπερ-υψηλής ακρίβειας της ΝΑΣΑ, θα ήθελα να μπορώ να επισκέπτομαι ψηφιακά μουσεία και άλλους χώρους [virtual tours] με 1080p και 30fps το λιγότερο, και παράλληλα να κάνω HD βιντεοκλήση σε φίλο για να σχολιάζουμε. Επίσης θα ήθελα τηλεόραση με 4κ ανάλυση ή 3d :). Το ξέρω ότι όλα αυτά παίζουν ήδη, αλλά αν γίνονταν ακαριαία θα ήταν καλύτερα…

 11. ίσος η κίνηση αυτή να είναι μεγάλο βήμα για το Google Chrome OS όπως ξέρουμε όλα θα είναι στο internet (cloud) και με αυτές τις ταχύτητες που έχουμε ήδη θα μας κάνει δύσκολη τη ζωή το Chrome OS..
  Τη θα έκανα; εδώ στην κυπρο πληρώνουμε 35+ ευρό για μια σύνδεσή 1μβιτ -.-
  αν είχα τετια σύνδεση θα εστυνα ενα σερβερ να κάνω το δικό μου σιτε, θα κατεβάζω τα πράγματα που θέλω οτι ώρα θέλω χωρίς να περιμένω π.χ για 1,GB 4 ΩΡΕΣ :Ο
  Θα έβλεπα τα βίντεο στο youtube χωρίς να πατάω το pause :)

 12. Μπορείς να πας πιο βαθιά, αν ξεφύγεις από την ιδέα του PC(personal computer) και τους συμβατικούς φραγμούς.

  Με τέτοιες ταχύτητες, δεν χρειάζεται να έχεις δικούς σου 8 πύρηνους επεξεργαστές, μόνο μια κάρτα δικτύου είναι αρκετή για να έχεις πρόσβαση σε υπερυπολογιστές. Έτσι το internet γίνεται ο φάκελος με τα Program Files σου και ολόκληρος ο σκληρός σου δίσκος:

  HD video editing σε remote server κάπου στον κόσμο.

  Super next gen gaming με δικά σου να είναι μόνο τα χειριστήρια και μια οθόνη.

  Αλλά αυτά είναι διαδικαστικά και προβλέψιμα…. Η μαγεία θα είναι σε εφαρμογές όπως:

  Content Creation: σε μια πλατφόρμα, θα μπορούν να δουλεύουν ταυτόχρονα χιλιάδες άνθρωποι, με το αποτέλεσμα να είναι εμφανές άμεσα σε όλους.
  Σκέψου, μπορείς να δημιουργήσεις έναν ψηφιακό κόσμο, όσο εύκολα κάνεις graffiti στον actual τοίχο της γειτονιάς σου, ενώ λίγο πιο δίπλα κάποιος επισκευάζει σωλήνες…

  Live Google Earth: Με τέτοιες ταχύτητες και άμεση πρόσβαση σε super computers, μπορείς να επεξεργάζεσαι images/videos σε πραγματικό χρόνο και να σχηματίσεις Google Earth με κινούμενες εικόνες, δευτερόλεπτα πίσω απ’την πραγματικότητα.

  Το καλύτερο όμως που μπορώ να σκεφτώ, είναι εφαρμογές τύπου Folding@Home:
  Αμεση πρόσβαση σε ολόκληρη την υπολογιστική δύναμη του κόσμου, για την ανάλυση πρωτεινών, καταπολέμηση του καρκίνου, εύρεση λύσης του ενεργειακού μας θέματος, έρευνας προς την τεχνιτή νοημοσύνη.

 13. Παιδιά, νομίζω ότι υπερβάλετε λίγο. Το 1Gbps είναι αστρονομικό νούμερο. Δεν χρειάζεται να φτάσετε σε τέτοιες ταχύτητες για να κάνετε τα πράγματα που αναφέρετε παραπάνω (εκτός απ το web hosting).

  Αν απλά είχες 25Mbit up/down, θα μπορούσες άνετα να κάνεις μια εικονική επίσκεψη σ’ ένα μουσείο, με 1080p και όσα fps θες. Θα μπορούσες άνετα να παίζεις παιχνίδια εξ αποστάσεως (αν υπήρχε κάποιος server που θα έκανε κάτι τέτοιο) με fullhd και 30 fps. Ακόμα και σήμερα θα μπορούσες να έχεις μια σχεδόν live απεικόνιση της γης, αν υπήρχαν δορυφόροι που μπορούσαν να την φωτογραφίσουν κάθε 1-2 ώρες.

  Ό,τι κάναμε με τους υπολογιστές όταν αυτοί φόραγαν 1Ghz μονοπύρηνους επεξεργαστές, αυτά κάνουμε και τώρα με τους 3Ghz εξαπύρηνους. Απλά τα πράγματα γίνονται γρηγορότερα και η ποιότητα του video και ήχου και έχει βελτιωθεί.

  Με 1Gps θα κατεβάζαμε αρχεία, video και ήχο σε χρόνο μηδέν και η ποιότητα τους θα ήταν απλά τέλεια. Τι άλλο μπορεί να επιζητά κανείς ;

 14. Χωρίς να θέλω να ξεφύγω πάντως, και πέρα από τα τεχνικά τι και πως, από εμπορικής πλευράς αν το δεις, αν υπάρχει ένα προιόν που σου παρέχει 1Gbps(άντε και τα πιο ρελεαστικά 100Mbps) αμέσως-αμέσως κάνει το adsl2+ 24/1 ένα πάμφηνο entry προϊόν για κάθε νοικοκυριό που θα πωλείται τσάμπα. Στη χώρα μας όμως για να έρθουν τα >100, πρέπει να ξεζουμιστούμε από όλα τα υπόλοιπα. ;) To bw και η γρήγορη πρόσβαση είναι δικαίωμα στην νέα ψηφιακή εποχή!

Top

Show Buttons
Hide Buttons