Google Chrome χωρίς H.264 codec και μετά όλα θα είναι μαύρα ή WebM VP8

by Stefanos Kofopoulos • On 12-01-2011 • AT 1:50 pm • 11 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Internet

Google Chrome χωρίς H.264 codec και μετά όλα θα είναι μαύρα ή WebM VP8

Στο όνομα της καινοτομίας και του openess γενικά, το Google ανακοίνωσε πριν από μερικές ώρες ότι οι μελλοντικές εκδόσεις του Chrome δεν θα υποστηρίζουν το H.264 codec αλλά μόνο το WebM VP8 Project. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα βίντεο στο web θα γίνουν ένα μικρό μαύρο παράθυρο μέσα από τα tabs του Chrome, αφού ο browser θα αδυνατεί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει για να εμφανίσει το περιεχόμενο.

Η απόφαση του Google δημιουργεί πολλά ερωτηματικά αφού την ίδια στιγμή ο Chrome έρχεται μαζί με το Αdobe Flash Player που χρησιμοποιεί ένα δικό του, κλειστό τρόπο, διαχείρισης βίντεο κωδικοποιημένα με H.264. Αν το Google επιλέξει να ξηλώσει και το Flash από το Chrome μένει να το δούμε.

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο αυτή την στιγμή, είναι τα βίντεο που υπάρχουν στο web. Σχεδόν όλα κωδικοποιούνται σε H.264 και είναι αδύνατο να πιστέψει κάποιος ότι sites όπως το YouTube θα πατήσουν ένα κουμπί μια μέρα και θα γυρίσουν σε κωδικοποίηση WebM. Ακόμα και αν το YouTube τα καταφέρει γιατί ανήκει στο ίδιο το Google με τις τεράστιες φάρμες από servers, ο υπόλοιπος κόσμος γιατί να επενδύσει σε μια νέα τεχνολογία μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το Google;

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα με τα ποιοτικά αποτελέσματα H.264 vs VP8 να είναι παρόμοια. Για το Google είναι πιθανό ένα από τα σενάρια:

1. Το Google θα σκεφτεί ξανά την υποστήριξη του H.264 codec στον Chrome και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την τεχνολογία δίνοντας όμως έμφαση στο WebM VP8
2. Το Google θα επιμείνει στο WebM VP8 και μόνο, κάνοντας χάρη στην Αdobe και την Apple ενώ παράλληλα τους βάζει να τσακωθούν μεταξύ τους ξανά
3. Το Google θα χρησιμοποιήσει το WebM VP8 και μόνο αλλά με κάποιο τρόπο θα μπορεί να προβάλλει βίντεο με H.264 κωδικοποίηση

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μα νομίζω ότι ήδη το youtube έχει μετατρέψει σχεδον όλα του τα video σε WebM μέσω html5 και σε ανάλογο επίπεδο βρίσκεται και το vimeo γι’ αυτό αναγκάστηκε μέχρι και η Microsoft να ενσωματώσει στο Internet Explorer html5.
  Το πρόβλημα με το h264 είναι πατενταρισμένο, οπότε όσο χρησιμοποιείται ευρύτατα δεν μπορούμε να μιλάμε για ελεύθερο internet.

  • Δεν είναι τόσο απλό ακόμα και για το YouTube που βρίσκεται σε HTML5 beta κατάσταση ακόμα. Ναι το πρόβλημα με το H.264 είναι οι άδειες χρήσης και το κόστος αυτών, ειδικά όταν χρήματα πηγαίνουν στην Microsoft και την Apple :)

   • Είναι πολύ καιρό τώρα beta (σίγουρα πάνω από χρόνο) κυρίως επειδή δεν είχαν μετατρέψει ακόμα όλα τα βίντεό τους. Για να παίρνει τέτοια απόφαση τώρα η Google πάει να πει ότι πλέον βγαίνει από τη μορφή beta και γίνεται σταθερό.
    Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων το όλο θέμα με τον h264 αλλά το γεγονός ότι σε δένει σε μια εταιρεία ενώ η φιλοσοφία του web είναι πλήρης ελευθερία πρόσβασης από τον οποιονδήποτε. Το γεγονός ότι η Google έδωσε τον VP8 ως ελεύθερο λογισμικό εν αντιθέσι με Apple και Microsoft που παίζουν πάντα με τα χαρτιά κλειστά όπως έκαναν όλες οι εταιρείες έως τώρα και καταντήσανε τον κόσμο μας εδώ που τον καταντήσανε, είναι κάτι που πρέπει να επικροτήσουμε εμείς σαν χρήστες γιατί τελικά εμείς είναι που ωφελούμαστε τα μέγιστα. Οπότε αν στην πορεία βλέπουμε site που επιμένουν στον H264 και στα άλλα ανελεύθερα format καλό θα είναι να τους ρίχνουμε μαύρο και να τα μποϊκοτάρουμε μέχρι να αλλάξουνε καθώς ο μόνος λόγος που υπάρχει πλέον ώστε να μην χρησιμοποιούνται ελεύθερα format είναι ότι δεν συμφέρει κάποιους οικονομικούς κολοσσούς. Σκασίλα μας!

   • Θεωρητικά όλα είναι πολύ καλά, το WebM το VP8 αλλά πρακτικά είναι περίεργα και πάντα συναντούν δυσκολίες. Ακόμα να αποφασίσουν για το HTML5 standard πχ και τσακώνονται σε draft επίπεδο. Είναι αστείο όλο αυτό

   • αν η apple κάνει το H.264 public domain λυθήκαν ΟΛΑ

   • @aris
    Μα δεν ανήκει στον Apple αλλά στο Joint Video Team (JVT) που είναι μια σύμπραξη κάποιων εταιρειών. Μου φαίνεται ότι η Apple είναι μέλος.

   • @tzentos δεν το είχα καταλάβει, thanks.

   • Κάθε μεγάλη αλλαγή συναντάει δυσκολίες αναπόφευκτα.
    Στην αρχή ήταν αν θα έπρεπε να καθιερωθεί το html5 ως standard. Να’ ναι καλά ο Firefox που κρατούσε στα χέρια του το 1/3 του ιστού και κατάφερε να το καθιερώσει.
    Μετά ξεκίνησε η μάχη αν θα έπρεπε το html5 να λειτουργεί με H264 ή Theora.
    Το H264 τον υποστήριξαν η Microsoft και η Apple ενώ το Theora που ήταν ελεύθερο το υποστήριξε ο Firefox και κάποια μεγάλα site όπως η Wikipedia και το Vimeo και δεν μπορούσε να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση. Η Google δεν μπορούσε να στηριχθεί στο Theora επειδή δεν υποστήριζε hardware acceleration κατά κύριο λόγο αλλά ούτε στο Η264 επειδή ήταν όσο πιο κλειστό γίνεται οπότε αγόρασε το VP8 που ήταν επίσης κλειστό αλλά αντί να το αναπτύξει όπως θα έκανε η Apple και η Microsoft, το άνοιξε και το έδωσε ελεύθερο στον κόσμο να το κάνει ό,τι θέλει. Αυτή ήτανε μια κίνηση πολύτιμη και άξια σεβασμού.

 2. ό,τι σκηνή θέσει το youtube για βίντεο το πιό πιθανό είναι πως αυτό θα ακολουθήσουν κι όλοι οι άλλοι, σταδιακά. κατα τη γνώμη μου, και χειρότερο να ήταν το VP8, θα το προτιμούσα από ένα ιδιωτικό πρότυπο, λίγο Stallman αισθάνομαι. βέβαια υπάρχει και η apple στη μέση οπότε έχουμε και μια διάσταση iOS/iTunes VS android στο θέμα.

  μία ενδιαφέρουσα γκάμα επιλογών για web developers. επιλέξτε προσεκτικά και διπλασιάστε το χώρο αποθήκευσης!

 3. Και να γίνει κάτι τέτοιο, όλο και κάποιο addon θα βγει για την υποστήριξη των H.264 videos.

  • Αυτό σκεφτόμουν και εγώ εκτός αν κόψουν και τα extensions που μπορεί να υποστηρίζουν H.264

Top

Show Buttons
Hide Buttons