Google Chrome OS, είναι το internet εδώ και τώρα

by Stefanos Kofopoulos • On 19-11-2009 • AT 9:06 pm • 21 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Google Chrome OS

To Google Chrome OS είναι εδώ, είναι το internet, είναι τα πάντα. Είναι η λύση του Google για την μικρότερη δυνατή αναμονή από το πάτημα του διακόπτη μέχρι την στιγμή που ο χρήστης είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τον browser και φυσικά ό,τι προσφέρει το internet. Πρακτικά αυτό μεταφράζεσαι σε boot time της τάξης των 3-4 δευτερολέπτων για τις συσκευές που θα τρέχουν το Chrome OS.

Το Google σκοπεύει να κυκλοφορήσει συσκευές certified για Chrome OS ή Google συσκευές (Google phone anyone?). Μόνο έτσι θα ξέρουν τι ακρθβώς περιέχεται στο hardware και θα έχουν την δυνατότητα να “σηκώσουν” τον kernel αντί να ψάχνουν πρώτα για διάφορες συσκευές. Φυσικά όλο αυτό φέρνει τον χρήστη όλο και πιο κοντά στο internet, όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που για τους περισσότερους είναι το μόνο ζητούμενο. Αν δεν είχατε το email, το Facebook, τα blogs, το chat, την μουσική κλπ τί θα κάνατε με τον υπολογιστή σας;

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

21 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Έξυπνο ακούγεται αλλά..
  αυτό σημαίνει πως όλα τα δεδομένα μου είναι στο ίντερνετ, ότι το pc δεν δουλεύει χωρίς ίντερνετ, ότι οι σκληροί δίσκοι αντικαθηστούνται με (δωρεάν) servers.
  Είναι όντως το pc μόνο web; Προγράμματα, games, ταινίες, μουσική…θα γίνουν όλα διαδικτυακά ( κάτι σαν GoogleOS apps) ή απλά δεν θα υπάρχουν στο Chrome OS;

  • Ακριβώς, αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Όλα στο cloud για τους περισσότερους είναι ΟΚ αυτό γιατί έτσι και αλλιώς μόνο για τις υπηρεσίες του internet χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους

 2. αν και έχω κάνει στην άκρη τις “φοβίες” μου για το φακέλωμα του google όσον αφορά gmail/reader/calendar/docs λόγω awesomeness, για το chrome os δεν είμαι σίγουρος…

  • Αρχικά θα είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που χρησιμοποιείς και έχεις τώρα, μόνο που θα μπορείς να το τρέξεις 3-4 δευτερόλεπτα αφού πατήσεις το ON.

   • Δεν αναφερόμουν στην ταχύτητα… (η οποία θα είναι πολύ καλή δεν το αμφισβητώ αυτό – για netbook θα είναι ότι πρέπει..)
    Αναφέρομαι στο ότι το cloud όσο πάει καταλαμβάνει και μεγαλύτερο μέρος της “υπολογιστικής” ζωής μας… Δηλαδή μέχρι τώρα ήταν τα email μας, κάποια έγγραφα κτλ τα οποία λίγο-πολύ τα κοντρολάτιζες… Τώρα μιλάμε για ιστορικό, αναζητήσεις, σχεδόν τα πάντα… δεν έχω τόσο εμπιστοσύνη στο cloud computing… μπορεί να είναι νωρίς, μπορεί να είναι τελείως δικά μου κολλήματα… δεν ξέρω..

 3. Τα windows για μένα μετράνε αντίστροφα. Απίστευτο φαίνεται…

  • Όχι ακόμα.. απλά θα επιταχυνθεί η διαδικασία να γίνουν open source και τα windows. Το Chrome OS θα κυκλοφορήσει σε συσκευές του χρόνου τέτοια εποχή. Μέχρι τότε βλέπουμε.

 4. Καλα μονο παρουσιαστηκε? Δεν βγηκε για κατεβασμα? Και ηθελα να το περασω στο λαπτοπ!

  • Ο κώδικας είναι διαθέσιμος αλλά και να τον κάνεις compile δεν έχει νόημα γιατί δεν έχεις το hardware

 5. Ωραία …
  βρήκα μάλλον τι θα βάλω στο μικρο μου gigabyte,
  αλλά μάλλόν έχουμε πολύ ακόμα μέχρι να τα δούμε,
  αν κρίνω απο τα τελευταία λεγόμενα του τελευταίου video …
  “… Revealing more of Chrome OS in the coming months”.

  • Χλωμό γιατί θα παίζει σε συγκεκριμένο hardware. Εκεί κολλάει και το optimization που έχει γίνει με kernel κλπ. Δεν θα μπορείς να τρέξεις Chrome OS παρά μόνο σε νέα συσκευή ειδικά για αυτό το λειτουργικό

 6. Και θα υποστηριζει μονο ssd ε;Λογικο μου ακουγεται…

 7. dumb pc (speed) for clever services (portability)
  απο τα τερματικα στα πανισχυρα και επιστροφη στα τερματικα :P

 8. Προφανώς το Chrome OS δεν έρχεται για να αντικαταστήσει την ανάγκη για Windows στο σύνολό τους αλλά για να κόψει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς. Ισως ούτε καν αυτό (με την πολύ στενή έννοια) μια και απευθύνεται στο τμήμα της αγοράς που (συγκριτικά) παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σπασμένων Windows ή Linux. Το κέρδος της πιθανολογώ οτι το περιμένει από ενδεχόμενες εμπορικές συμφωνίες με τους κατασκευαστές του hardware και φυσικά από τα οφέλη του ολοκληρωτικού πλέον “μαντρώματος” των χρηστών που θα βιώνουν το internet σε ένα εντελώς Google περιβάλλον. Αν μέχρι τώρα η Google ήταν κερδοφόρα, με τις δυνατότητες που ανοίγονται έπειτα από τον Chrome και το Chrome OS θα γίνει η πιο κερδοφόρα επιχείρηση παγκοσμίως μακράν της δεύτερης.

  • Ακριβώς. Το είπε ο Sergey, ότι θέλουν να είναι το μοναδικό λειτουργικό στα μηχανήματα που θα τρέχουν Google Chrome OS και ξέρουν ότι σε ένα σπίτι θα κυκλοφορούν 2-3 μαζί με τους κύριους υπολογιστές.

 9. Με VMWare και αν παίξει είναι too much. Το δοκίμασες;

 10. όχι ακόμα :( μάλλον από Δευτέρα … (Εάν δεν το δεις να δουλευεί σε hardware, να δείς πραγμάτικα το bootup σε 3~4 sec, σε ξενερώνει αρκετά το virtual machine)

 11. Ό,τι καλύτερο ρε φίλε. Το καλό είναι ότι υπάρχει και ανταγωνισμός, καθώς υπάρχει και το Jolicloud OS το οποίο απ’ όσο νομίζω κιόλας βγήκε ήδη για netbooks. Για να δούμε… Go, go Google!

  • ..και το Moblin

 12. Ενδιαφέρον έχει και το Demo βίντεο που βγήκε πρόσφατα.
  http://www.youtube.com/watch?v=ANMrzw7JFzA

 13. Η google βλέπει μπροστά αλλά ίσως πολύ μπροστά :D

  Ένα σχετικό άρθρο που είχα γράψει πριν 1.5 χρόνο περίπου: http://www.fractalbit.gr/archives/110

Top

Show Buttons
Hide Buttons