Το Google αφήνει το WebKit και δημιουργεί το Blink για τον Chrome

by Stefanos Kofopoulos • On 04-04-2013 • AT 9:52 am • 7 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Το Google αφήνει το WebKit και δημιουργεί το Blink για τον Chrome

Το Google τραβάει πλέον το δικό του δρόμο στο web. Αφήνει το WebKit και φτιάχνει το Blink, το δικό του rendering engine για τον Chrome browser. Είναι επίσημο πλέον και αρχικά δεν θα σημαίνει τίποτα διαφορετικό για τους χρήστες Chrome.

Η ανακοίνωση έγινε πριν μερικές ώρες, ξημερώματα Ελλάδα. Θεωρώντας ότι το WebKit δεν εξυπηρετεί πλέον τους σκοπούς, το Google αποφάσισε να κάνει fork τον κώδικα και να φτιάξει το δικό του rendering engine με κωδικό όνομα Blink. Το rendering engine είναι το κομμάτι του browser που αναλαμβάνει να “διαβάσει” και να εμφανίσει τον κώδικα των σελίδων όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί.

Blink’s Mission: To improve the open web through technical innovation and good citizenship

Σύμφωνα με το Google με αυτό τον τρόπο ο ρυθμός ανάπτυξης και καινοτομίας θα αυξηθεί. Πριν όμως θα μειωθεί ο κώδικας που έχει το WebKit και αναγκαστικά χρησιμοποιεί ο Chrome χωρίς όμως να χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες εκδόσεις του Chrome δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, πέρα από πολύ τεχνικά θέματα.

Αναμένεται ότι θα αφαιρεθούν περίπου 7000 αρχεία με 4.5 εκατομμύρια γραμμές κώδικα με την αλλαγή στο Blink. Αυτό σημαίνει λιγότερος κώδικας για τον Chrome και άρα λιγότερα bugs για τους χρήστες του Chrome. Αργότερα θα γίνουν οι προσθήκες και οι αλλαγές στο Blink. Αλλαγές που το Google θεωρεί σημαντικές για το μέλλον του web και της εταιρείας.

DOWNLOAD: Τον Chrome 26 με νέο Ελληνικό λεξικό και βελτιώσεις

Το WebKit είναι το Open Source project που ξεκίνησε η Apple για να χρησιμοποιήσει στο Safari. Μέχρι σήμερα η χρήση του ήταν καθολική στον mobile κόσμος και σε μεγάλο ποσοστό στο desktop. Για το τελευταίο ευθύνεται ο Chrome. Πλέον η Apple θα παραμείνει σχεδόν μόνη στην συντήρηση του WebKit rendering engine στον Safari αφού το Blink θα απορροφήσει όλους του πόρους του Google για το μέλλον του Chrome 27, Chrome 28 κλπ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόφασης του Google για το fork του WebKit και την δημιουργία του Blink rendering engine είναι το multi process μοντέλο του Chrome. Κάθε νέο tab στον Chrome ανοίγει σαν νέος browser με δικό του “χώρο” στην RAM κλπ. Το Google χρησιμοποιεί το δικό του μοντέλο multi process ενώ το WebKit βασίζεται σε κάτι διαφορετικό. Τώρα πλέον όλη η προσπάθεια θα γίνεται για να λειτουργήσει ο Chrome όπως ακριβώς θέλει το Google.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μένει να δούμε την επόμενη έκδοση και πως τα πάει με το rendering, σίγουρα θα περάσει απο πολλές δοκιμαστικές εκδόσεις φαντάζομαι. Και η Mozilla ανακοίνωσε ότι μαζί με Samsung προχωράνε στην ανάπτυξη της Servo … Μένει να δούμε και τη δική του σταθερότητα, εαν δεν κάνω λάθος η servo θα είναι για mobile πλατφόρμες … είδομεν

 2. Ο opera θα χρησιμοποιεί το web kit στο μέλλον. Επιπλέον και ο maxthon χρησιμοποιεί web kit (και trident) και η apple δεν νομίζω οτι έχει μεγάλη ανάγκη απο τους πόρους της google για να υποστηρίζει ένα πρότυπο. Ποτέ δεν χώνεψα τον chrome σαν browser όσο καλός και αν είναι και τον χρησιμοποιώ σπάνια.

  • Όχι, ο Opera ανακοίνωσε ότι θα πάει στο Blink επίσης γιατί ακολουθεί Chromium πού ήταν WebKit αλλά πλέον δεν θα είναι

 3. Εγώ πάλι που θέλω να έχω Chrome αλλά χωρίς περίεργες κινήσεις του Google τί κάνω;

  Δεν μ’ αρέσει η παρακολούθηση αλλά το Chromium απλά δε βολεύει δεν έχει αναβαθμίσεις του google. Πολλοί δε θέλουν να αλλάζουν το safari ειδικά σε mac αλλά ο firefox είναι αισθητά βαρύς και 32bit. Με τα ρούχα τους τρώγονται και τα αλλάζουν συνέχεια; Τί παραπάνω έχει να δώσει ο μηχανικός της google από το μηχανικό της apple, του opera, του mozilla και όλου του community μαζί.

  • Δεν γίνεται… ή Chrome και Blink ή τίποτα. Εξάλλου ο Chrome είναι σε μικρό μέρος WebKit και όλος ο άλλος είναι Google. Πλέον ούτε το rendering engine θα είναι WebKit αλλά 100% Google

 4. Διαβαζωντας το post σκεφτηκα πως οι Web developers ισως να εχουν θεμα αλλα αφου αφαιρει obsolete code, σιγουρα θα ειναι για καλυτερα.Ο Chrome θα λέγαμε “sets the standards” και σιγουρα η νεα Blink engine θα ειναι καλυτερη μετα απο 1 χρονο απο οτι το WebKit.

  • Δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο καλό. Θα το εξηγήσω σε άλλο άρθρο. Κατά την γνώμη μου πάμε πίσω πάλι σε εποχές IE6 και Mozilla (ούτε καν Firefox)

Top

Show Buttons
Hide Buttons