Η Nokia τρελάθηκε, προσφέρει Ovi maps με turn-by-turn δωρεάν σε όλους

by Stefanos Kofopoulos • On 21-01-2010 • AT 1:22 pm • 41 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Η Nokia τρελάθηκε, χαρίζει Ovi maps με turn-by-turn σε όλους

Μεγάλη μέρα για τους Φινλανδούς σήμερα που αποφάσισαν ότι η νέα έκδοση του Ovi maps θα προσφέρει σε όλους εντελώς δωρεάν turn-by-turn navigation. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα ευρώ που δώσατε πρόσφατα για να αγοράσετε το νέο πρόγραμμα navigation τάδε, πάνε χαμένα, γιατί τώρα έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε χάρτες για 180 χώρες σε 46 γλώσσες. Το turn-by-turn navigation λειτουργεί μόνο σε 76 χώρες και οι πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους μόνο σε 10 χώρες αλλά είπαμε όλα αυτά είναι δωρεάν. Όπως θα λέγαμε σε απλά Ελληνικά, εδώ και τώρα μπορείτε να έχετε Free Drive navigation – Free Walk navigation – Free maps and map updates – Free Events guides – Free Lonely Planet guides – Free Michelin guides.

Η Nokia στέλνει ένα μήνυμα που λέει το εξής: Ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο μπαμ αλλά μέχρι τότε να τι μπορεί να κάνει το Espoo και να προσφέρει δωρεάν σε όλους. Είναι καιρός να ξεθάψετε παλιά Nokia smartphones (όπως το πιστό μου N82) μόνο και μόνο για να χρησιμοποιηθούν ως turn-by-turn navigation devices στο αμάξι ή να δώσετε το κάτι παραπάνω στα ήδη high end μοντέλα της εταιρείας όπως το Nokia N97 mini ή το Nokia E72.

Το εγχείρημα στηρίζεται πάνω στην εξαγορά της Navteq από την Nokia και θέτει τις βάσεις για μια νέα εποχή όπου το λειτουργικό των smartphones θα αποτελεί το ένα από τα σημεία τριβής μεταξύ των εταιρειών. Ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ προ-εγκατεστημάτων εφαρμογών όπως το νέο Ovi maps, εκτός από το hardware. Στο τέλος της ημέρας η Nokia στην κυριολεξία χαρίζει τουλάχιστον 70 ευρώ στον κάθε έναν από εμάς.

Ακολουθεί το press release από την σημερινή ανακοίνωση.

Update: Τρία βίντεο για να δείτε πως δουλεύει το νέο Ovi maps με turn-by-turn δωρεάν σε όλους.

Espoo, Φινλανδία – Η Nokia ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδια της να προσφέρει δωρεάν πλοήγηση σε όσους οδηγούς και πεζούς διαθέτουν κάποιο από τα smartphones της, μέσω μιας νέας έκδοσης του Ovi Maps, η οποία διατίθεται από την ιστοσελίδα www.nokia.com/maps. Οι χάρτες και το λογισμικό πλοήγησης της Nokia βασίζονται σε μια μοναδική υβριδική τεχνολογία και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε κινητά τηλέφωνα. Η νέα έκδοση του Ovi Maps θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα λειτουργικά χαρακτηριστικά για την πλοήγηση πεζών και αυτοκινήτων, όπως φωνητικές οδηγίες turn-by-turn για 74 χώρες σε 46 γλώσσες, πληροφορίες κίνησης για περισσότερες από 10 χώρες, καθώς και λεπτομερείς χάρτες για περισσότερες από 180 χώρες.

“Θέλουμε η χρήση του κινητού για την πλοήγηση να γίνει τόσο οικεία, όσο είναι το να στείλουμε ένα γραπτό μήνυμα ή να βγάλουμε μια φωτογραφία. Πιστεύουμε ότι το να προσφέρουμε χωρίς χρέωση τους καλύτερους χάρτες και τη δυνατότητα φωνητικής πλοήγησης, θα αποτελέσει τον καταλύτη για να πετύχουμε κάτι τέτοιο,” εξηγεί ο κ. Anssi Vanjoki, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στη Nokia. “Γιατί να έχει κανείς πολλαπλές συσκευές οι οποίες δουλεύουν μόνο στα όρια μιας χώρας ή γεωγραφικής περιοχής; Βάλτε όλες τις λειτουργίες μαζί, κάντε το δωρεάν, κάντε το παγκόσμιο και έτσι αποκτάτε αμέσως κάτι που είναι πραγματικά χρήσιμο και μπορεί να σας καθοδηγήσει μέσα σε οποιαδήποτε, σχεδόν, πόλη του κόσμου, είτε περπατάτε, είτε οδηγείτε.”

Πέντε βασικά χαρακτηριστικά κάνουν το Ovi Maps να ξεχωρίζει:

1. Κανένα κρυφό κόστος

Η νέα έκδοση του Ovi Maps προσφέρεται με όλους τους χάρτες, ενώ διαθέτει high-end λειτουργίες πλοήγησης όμοιες με αυτές των πλοηγών αυτοκινήτου, χωρίς χρέωση. Η νέα έκδοση του Ovi Maps είναι δική σας και μπορείτε να την κρατήσετε για όλη τη διάρκεια ζωής της συσκευής. Χωρίς να απαιτούνται επιπλέον άδειες για πρόσθετες χώρες, γεωγραφικές περιοχές ή υπηρεσίες όπως οι πληροφορίες για τις κυκλοφοριακές συνθήκες (traffic information), ή οι ταξιδιωτικοί οδηγοί. Οι πάροχοι ενδέχεται να χρεώνουν την κίνηση Data.

2. Άριστη κάλυψη παγκοσμίως

Μπορείτε να πάρετε το κινητό σας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πάτε, έχοντας ως δεδομένο τη φωνητική καθοδήγηση, τόσο για πεζούς, όσο και για οδηγούς, σε 74 χώρες και μέσω 46 διαφορετικών γλωσσών, ενώ υπάρχουν επιπλέον χάρτες για συνολικά περισσότερες από 180 χώρες. Έτσι έχετε δωρεάν τους καλύτερους χάρτες με τη μεγαλύτερη παγκόσμια κάλυψη.

3. Δεν απαιτείται σύνδεση δικτύου κατά την πλοήγηση

Με τη μοναδική, υβριδική τεχνολογία της Nokia μπορείτε να αποφύγετε το κόστος των συνδέσεων με το δίκτυο κινητής, και το επακόλουθο άδειασμα της μπαταρίας. Μπορείτε να φορτώσετε από πρίν τους χάρτες στο Nokia smartphone και να βάλετε το Ovi Maps σε λειτουργία offline, κάνοντας οικονομία στην μπαταρία, χωρίς να χάσετε τη λειτουργία πλοήγησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε εκείνους που ανησυχούν για το κόστος της κίνησης data όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ή σε περιπτώσεις που ταξιδεύουν μέσα από περιοχές με μειωμένη ή καθόλου κάλυψη.

4. Μοναδική υβριδική τεχνολογία

Το Ovi Maps έχει βασιστεί σε μια προηγμένη τεχνολογία που ονομάζεται hybrid vector maps (υβριδικών ανυσματικών χαρτών). Οι χάρτες vector έχουν υψηλή ποιότητα αλλά είναι πιο ελαφριοί, επιτρέποντας την πλοήγης ακόμη και εάν χαθεί η σύνδεση με το δίκτυο κινητής. Αυτό σημαίνει ότι οι χάρτες που κατέβηκαν ή ενημερώθηκαν στη διάρκεια κάποιας σύνδεσης με το δίκτυο έχουν περίπου το μισό μέγεθος από τους ογκώδεις bitmap χάρτες που χρησιμοποιούν άλλοι πάροχοι κινητών χαρτών.Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για άλλους παρόχους, η υβριδική τεχνολογία εξασφαλίζει ότι ο κάθε χάρτης που κατεβαίνει, αποθηκεύεται στη συσκευή για μελλοντική χρήση.

5. Φωνητική καθοδήγης & πληροφορίες κίνησης

Η φωνητική καθοδήγηση Turn-by-turn, προσφέρεται δωρεάν, τόσο για οδηγούς, όσο και για πεζούς. Για τους οδηγούς υπάρχει λειτουργία lane assistance, πληροφορίες για την κίνηση, κάμερα ασφαλείας και προειδοποίηση υπέρβασης ορίου ταχύτητας. Για τους πεζούς υποστηρίζονται συντομότερες διαδρομές μέσα από πάρκα ή πεζοδρόμους για περισσότερες από 100 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι 6000 τρισδιάστατες απεικονίσεις χαρακτηριστικών σημείων (3D landmarks) σε περισσότερες από 200 πόλεις θα σας βοηθήσουν να βρείτε ακριβώς πού βρίσκεστε.

Το Ovi Maps είναι άμεσα διαθέσιμο να κατέβει για 10 μοντέλα Nokia, στα οποία περιλαμβάνονται το δημοφιλές Nokia N97 mini, το Nokia 5800 XpressMusic και το Nokia E72, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προστεθούν κι άλλα Nokia smartphones. Στο μεταξύ, όσοι διαθέτουν ένα smartphone Nokia που είναι συμβατό με το νέο Ovi Maps μπορούν ήδη να αποκτήσουν τους χάρτες χωρίς χρέωση, από την ιστοσελίδα : www.nokia.com/maps.

Από το Μάρτιο 2010, τα νέα smartphones της Nokia που διαθέτουν GPS, θα περιέχουν την νέα έκδοση του Ovi Maps, με προφορτωμένα στοιχεία για τους τοπικούς χάρτες, με high-end λειτουργία πλοήγησης για πεζούς και οδηγούς, και με δωρεάν πρόσβαση στους ταξιδιωτικούς οδηγούς του Lonely Planet και της Michelin.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

41 ΣΧΟΛΙΑ

 1. To katevasa hdh apo to software update ths syskeyhs mou(5800xm).doyleyei teleia kai NAI,epitelous dwrean fwnhtikh kathodhghsh.Eyxaristoume NOKIA!!!

 2. το έχω κατεβάσει εδώ και καμια ώρα στο 5800.και είναι θεϊκό..η nokia μας κούφανε πάλι:D

 3. i-pate kati???????? :D nokiara ole :D

 4. πως το κανω? Εχω το Ν78 με Ovi maps. Να βαλω την εφαρμογη maps για το pc και θα την κανει απο κει?

  • Από εδώ ακολουθείς τις οδηγίες: http://maps.nokia.com/explore-services/ovi-maps/downloads

   • τιτάνα νομίζω δεν υποστηρίζει το κινητό του..μέχρι στιγμής υποστηρίζει μονο 10 μοντέλα

   • Το υποστηριζει. Πιο κατω πατας να δεις ολες τις συσκευες που το υποστηριζουν απλα επειδη ειναι πιο παλιο δεν το εχει στα τοπ. Αρκετα κινητα το υποστηριζουν, τσεκαρετε το! ;) ovi 3.01 κατι εχω! Ευχαριστω Τιτανα!! Μας εσωσες!! :D

    http://europe.nokia.com/support/product-support/maps-support/compatibility-and-download#/nokia-n78/

 5. Καλά, δεν το έκανε τυχαία, μην ξεχνάμε ότι και το Google έχει παρόμοια υπηρεσία που έχει ήδη ξεκινήσει στα Αμέρικα (και hacked) Androids και είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί παντού.
  ‘Οπως και να έχει όμως είναι σίγουρα μια καλή κίνηση από την πλευρά της Νόκια…

  • Η εφαρμογή google maps για να δουλέψει προυποθέτει σύνδεση στο internet (για να κατεβάζει τους χάρτες). Είναι διαφορετικής φιλοσοφίας. Σαφώς καλύτερη της Νοκια!

 6. Άφωνος! καταπληκτικό άρθρο.
  Από εκεί που δεν το περιμένεις, η Nokia ξύπνησε.
  Δυσκολεύει η επερχόμενη επιλογή μου και είναι σχετικά κοντά.

 7. φιλε thodorix το κινητό σου δεν υποστηρίζεται νομίζω..

 8. Για το 6220 classic που εχει GPS και ειναι νομιζω s40 εχουμε κατι? ή απλα δεν θα βγει εκδοση για αυτο?

 9. Νομιζω πρεπει να κατεβασεις τους χαρτες για S40. Εισαι τυχερος γιατι το κινητο σου ειναι στη λιστα!

 10. YES YES μόλίς ξέθαψα το Ν82 μου !!!

  • Same here, μόνο που πρέπει να αγοράσω καινούρια μπαταρία :) Κάνε και firmware update γιατί υπάρχει φρέσκο προ ολίγων εβδομάδων.

   • Το θέμα είναι να ξαναβρώ το “ηλίθιο” καλώδιο….

 11. Και εγώ μόλις το έβαλα στο Ν82.Φανταστικό!!!Δουλεύει υπέροχα!Thanks NOKIA!!!

 12. Pity που δεν έχω να ξεθάψω κάποιο λειτουργικό smartphone και το νέο μου N900 έχει ακόμα Ovi Maps 1.x :-(

  • Ε καλά όχι και κρίμα με το N900 αλλά κάνε λίγο υπομονή, trust me :)

 13. Δεν τρελαθηκε, απλός ακολουθεί τα βήματα της google (και μάλλον τα βήματα της apple) :-)

 14. Πώ ρε γμτ και έδωσα πρόσφατα το Ν82 μου.Που και κατα τα άλλα είναι φανταστικό τηλέφωνο.Τί γίνεται ρε τιτάνα με το N900 που έχω.Εδώ τί θα γίνει ακριβώς με το OVI MAPS.Αν μπορείς πές μου.Σε ευχαριστώ

 15. Πρεπει το τηλεφωνο να εχει gps δεκτη, ή δουλευει και με τις κεραιες της κινητης για να βρει το στιγμα?

  • GPS αλλιώς δεν έχει νόημα το turn-by-turn navigation.. δεν θα φτάσεις ποτέ, πουθενά και για κανένα λόγο αν βασιστεί στο triangulation :)

 16. Η ανακοίνωση λέει για 97mini και όχι για N97. Υπάρχει κάποια διαφορά? Ίδιο λογισμικό δεν έχουν?

 17. παιδια για ν95 γινεται??

 18. Λεει για Ν97mini,5800,X6,5230 αλλα πουθενα για Ν97!!!!Μας δουλευουν???Θα το δοκιμασω μολις παω σπιτι……

 19. Πόση ώρα χρειάζεται για να κλειδώσει δορυφόρους? Επειδή στο 5800 που δοκίμασα περιμένω 10 λεπτά και τίποτα..(σε εξωτερικό χώρο φυσικά). Επίσης να ρωτήσω,έχετε προφανώς κλειστό το A-GPS και ανοιχτό μόνο το ενσωματομένο,σωστός?

  • Αν έχεις απενεργοποιημένο το A-GPS ε τότε τι να πω, ποιος ο λόγος, για να περιμένεις άδικα;

 20. Μόλις το εγγατέστησα…είναι φοβερό κ πολύ χρήσιμο!

 21. για ν95?

 22. Κοίταξε να δεις κωλοφαρδία.. πριν λίγες ώρες παράγγειλα το E72.. Σ’ευχαριστώ ΝΟΚΙΑ!!!! :-D

 23. Νομίζω ότι η NOKIA τρέμει το free navigation που παίζει (ή θα παίξει σύντομα) στο android.

 24. ενδιαφερομαι για το 6700 που νομιζω εχει s40, a-gps.
  πως μπορω να μαθω αν το υποστηριζει, η αν/ποτε θα το υποστηριζει;

 25. Ναι αλλά έχω διαβάσει πως το a-gps χρεώνει και δεν το θέλουμε αυτό..

 26. Το a-gps χρεωνει λιγο για το κλειδωμα του δορυφορου. ΠΧ το εχεις ενεργοποιημενο και κλειδωνει σε λιγα δευτερολεπτα. Αν θες το απενεργοποιείς και δε χρεωνεσαι καθολου. Απλα το κλειδωμα του δορυφόρου τοτε μπορεί να διαρκεσει και 1-2 λεπτα. Με λιγα λογια το a-gps ειναι gps + κατι το οποιο αν θες απλα δεν το ενεργοποιείς.

 27. A ρε Νοκια με τα καλά σου. Κρίμα που πούλησα το Ν82. :(( Θα πάρω ένα άλλο μεταχείρο. :))

 28. εγώ πάλι έχω το τελευταίο firmware στο n82 και δεν μπόρεσα να βάλω το free navigation… μέχρι που αποφάσισα να κατεβάσω την 3.03 που είναι διαθέσιμη μόλις επιλέξει κάποιος το n97 από το drop down list και να την βάλω με το ζόρι στο n82 όπου και εγκαταστάθηκε με το μήνυμα βέβαια “η συγκεκριμμένη συσκευή δεν υποστηρίζεται από την εφαρμογή” ή κάτι πολύ παρεμφερές.

 29. Εγκατέστησα κι εγώ το ovi maps 3 στο 6210 μου.
  Δυστυχώς για τη συσκευή μου δεν είναι δωρεάν.
  Πρέπει να πληρώσω licence για το turn by turn.
  Free είναι οι συσκευές που βρίσκονται στην πρώτη λίστα.

 30. οπότε όσοι έχετε δώσει τα n82 σας δεν χάσατε και τίποτα… :D

 31. mipos kserei kns na katevaso tous xartes tou kinitou gia na exo gps gt xathikan eeee paidia!!!!! nokia 6210 navigaitor s.o.s

Top

Show Buttons
Hide Buttons