Ξανά οι κάμερες, οι γκόμενες, τα φράγκα και η ιδιωτικότητα

by Stefanos Kofopoulos • On 19-11-2007 • AT 11:36 pm • 2 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

cctv camera

Διαβάζω στο ert.gr για την παραίτησή που “υπέβαλαν τη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Δημήτρης Γουργουράκης και τα πέντε μέλη της Αρχής. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Προέδρου της βουλής Δ. Σιούφα, ο ορισμός του νέου Προέδρου και των μελών της αρχής θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής.

Τόσο ο Πρόεδρος, όσο και τα μέλη της Αρχής αναφέρουν στις επιστολές παραίτησης ότι η αστυνομία παραβίασε, τόσο τις αποφάσεις της Αρχής, όσο και την πρόσφατη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και υπό την εποπτεία εισαγγελέων, κατέγραψε εικόνες από τις συγκεντρώσεις και την πορεία που έγιναν στις 17 Νοεμβρίου κατά την επέτειο της εορτής του Πολυτεχνείου”. Μια παραίτηση με πολλές αιτίες και αφορμές όπως οι κάμερες, οι γκόμενες, τα φράγκα και η ιδιωτικότητα. Πριν από 11 μήνες ο adamo είχε τόσο δίκιο.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. χωρίς να κάνω το συνήγορο του διαβόλου, η έννοια της ιδιωτικότητας ποτέ δεν υπήρξε. Πάντα υπήρχε “απειλή” από τον γείτονα, το συνάδελφο κλπ. Ποτέ ο άνθρωπος δεν ήταν εντελώς προστατευμένος και ούτε θα είναι ποτέ. Προσωπικά λίγο με νοιάζει αν υπάρχουν κάμερες στους δρόμους ή στις πάσης φύσεως αίθουσες και αν αυτές καταγράφουν ή όχι. Ας δεχθούμε ότι εφόσον μια κάμερα υπάρχει , τότε η κάμερα θα καταγράφει. Η απαγόρευση καταγραφής χωρίς αφαίρεση της κάμερας είναι υποκρισία.
    Αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να ανησυχεί τους ενδιαφερόμενους είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία που οι κάμερες καταγράφουν , νόμιμα και παράνομα, είναι έρμαιο στα χέρια αγνώστων. Παραβιάζω ένα STOP, η κάμερα καταγράφει και ο οποιοσδήποτε άσχετος με φακελώνει. Κατόπιν ένας οποιοσδήποτε υπάλληλος καταχωρεί το φάκελό μου στο γενικότερο αρχείο παραβατών ΚΟΚ. Η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει ότι τα στοιχεία των παραβατών ΚΟΚ πρέπει να γνωστοποιούνται στις άλλες κυβερνήσεις. Όταν επισκεφτώ μια άλλη χώρα λοιπόν , είναι δυνατόν στον αστυνομικό που θα με σταματήσει για έλεγχο ρουτίνας να γνωρίζει αν έχω παραβιάσει τον ΚΟΚ και παλαιότερα. Πόσοι άσχετοι ξέρουν τα στοιχεία αυτά; Ας σκεφτούμε ότι αντί για παράβαση ΚΟΚ συμμετέχω σε διαδήλωση. Πόσοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την καταγραφή αυτή και με ποιον τρόπο; Εν ολίγοις η καταγραφή δεν είναι το πρόβλημα. Το αληθινό πρόβλημα είναι η χρήση για την οποία κανένας λόγος δεν γίνεται.

  2. Λένε η τεχνολογία είναι καλή ή κακή ανάλογα με την χρήση της. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και το ισχυρό εργαλείο της παρακολούθησης και του φακελώματος. Το θέμα της παρακολούθησης τελικά ανάγεται στο ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες. Πόσο εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στον κάθε “άσχετο” που έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες; Είχα διαβάσει για μια περίπτωση που κάποιος παρακολουθούσε την πρώην του μέσω των εργαλείων που είχε στην δουλειά του. Τι και αν είχε υπογράψει όρους, τι και αν υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες (εκ των πραγμάτων όταν υπεισέρχονται θέματα εμπιστοσύνης που επιφύονται στην ακεραιότητα ανθρώπου δεν είναι και τόσο ασφαλείς), τι και αν ήταν ανήθικο – αυτός το έκανε. Τελικά τον έπιασαν μάλλον επειδή και το είχε παρακάνει και ήταν ιδιαίτερα απρόσεκτος. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν πολλοί άλλοι που όντας προσεκτικότεροι δεν τους κατάλαβαν ποτέ.

    Πάω λίγο παραπέρα. Ο κάθε χρήστης του τραπεζικού Τειρεσία μπορεί να βλέπει οικονομικά στοιχεία όποιου γουστάρει (αν και καταγράφεται ποιος έψαξε τι, πρακτικά μπορεί να το κάνει), υπάλληλοι σε καταστήματα ηλεκτρονικών μπορούν να δουν τα στοιχεία της ταυτότητας πελατών (πλέον για να αγοράσεις με δόσεις σου ζητάνε φωτοτυπία της ταυτότητας) και τα στοιχεία της πιστωτικής κάποιες φορές τα βλέπει και η κουτσή Μαρία (αγορά μέσω τηλεφώνου και όχι μόνο). Αν κάποιος που έχει τα στοιχεία της ταυτότητάς μου λοιπόν με βάλει στο μάτι θα μπορεί να μου δημιουργήσει εύκολα πρόβλημα: π.χ. σε περίπτωση απώλειας πιστωτικής κάρτας ζητάνε κάποια στοιχεία της ταυτότητας. Θα μπορούσε να μου την ακυρώσει από ένα καρτοτηλέφωνο και να με αφήσει ακάλυπτο ενώ εγώ είμαι διακοπές (ρόμπα και στο γκομενάκι που με συνοδεύει).

Top

Show Buttons
Hide Buttons