Το πρώτο iPod 9 χρόνια πριν, τότε που τα 5GB είχαν νόημα

by Stefanos Kofopoulos • On 19-03-2010 • AT 6:02 pm • 22 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

first ipod ever

Στο τέλος του 2001 η Apple μοιράστηκε με τον κόσμο το όραμα για την κατανάλωση μουσικής οn the go. Το πρώτο iPod κυκλοφόρησε στις 23 Οκτωβρίου με χωρητικότητα 5GB για 1000 τραγούδια, ασπρόμαυρη οθόνη και διάρκεια μπαταρίας 10 ωρών. Οι τεχνολογικές καινοτομίες της Apple ήταν πολλές συμπεριλαμβανομένων του UI, της χρήσης Firewire, του απροβλημάτιστου συγχρονισμού μεταξύ iPod και Mac κλπ. Το διαφημιστικό για το πρώτο iPod αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις αξίες και τα πιστεύω της εταιρείας που όλα αυτά τα χρόνια έχουν παραμείνει σταθερά ενώ αλλάζουν τον κόσμο.

Η Apple από τότε θεωρεί ότι η καλύτερη εμπειρία για τον χρήστη έρχεται μόνο με τον απόλυτο έλεγχο του hardware και του software. Δεν το κρύβουν και έχουν αποδείξει ότι παρά την γκρίνια και τις διαμαρτυρίες από το 2001 που κυκλοφόρησε το πρώτο iPod μέχρι το σήμερα που όλοι περιμένουν το iPad, οι αρχές του Cupertino παραμένουν ακλόνητες και χρησιμοποιούνται ως θεμέλια για το μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το A4 SoC που έχει το iPad και λογικά θα αποκτήσουν το νέο iPhone και iPod touch. Η ιστορία στο σύμπαν της Apple επαναλαμβάνεται αλλά σε κάθε σχεδόν σπειροειδή περιστροφή το design, το software και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται, έρχεται από το μέλλον τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις mobile συσκευές: iPod, iPhone, iPad.

Η Apple αλλάζει τον κόσμο, χαρίζει χαμόγελα στους μετόχους και επιδεικνύει θρησκευτική προσήλωση στις αξίες και τα ιδανικά της. Τα τελευταία 9 χρόνια αποτελούν τρανή απόδειξη της επιτυχίας της εταιρείας, της επίδρασης στον τρόπο που ζούμε και αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα αλλά στην αρχή του τέλους ενός ακόμα κύκλου τότε που τα 5GB είχαν νόημα.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το mp3 player που άλλαξε τον κόσμο της μουσικής. Αν και ποτέ δεν είχα ένα, λόγω ποιότητας ήχου, αναγνωρίζω την επανάσταση που έφερε. Long live!

 2. Και τότε πάλι είχανε πεταχθεί διάφοροι “ξερόλες” και “μόνιμοι αντιρησίες” και λέγανε το μακρύ και το κοντό τους…

  • Το ίδιο συμβαίνει και τώρα και θα συνεχίσει αλλά πλέον νομίζω ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους για την Apple. Δεν θα είναι ξαφνικός θάνατος αλλά αν συνεχίσει να επιμένει σε ό,τι πιο κλειστό και ελεγχόμενο γίνεται σύντομα θα τα βρει σκούρα μπροστά της

   • Συγνώμη που επεμβαίνω, αν και συμφωνώ 100% μαζί σου, προς το παρόν η Apple συνεχίζει να μας διαψεύει, ενώ στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάτι που να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας…

   • Μαζί σου.. θεωρώ ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους

   • Και οι οποίες προβλέψεις στηρίζονται μόνο στη (δική σας) πεποίθηση ότι επειδή επιμένει να ελέγχει και το software και το hardware, θα τα πάει χάλια. Τη στιγμή που ως τώρα μόνο καλό της έχει κάνει και δε διαφένεται και τίποτα στον ορίζοντα που να δείχνει πως τα πράγματα θα αλλάξουν. Τουναντίον, ένας προς ένας, όλοι γυρνάνε στο δικό της μοντέλο.

 3. ο Ive παντως παραμένει ολόιδιος….

 4. Αν η Apple έφτιαχνε και μουσική, τότε τα iPods θα ήταν κλειδωμένα ώστε να παίζουν μόνο Apple music :-P

  • Κάπως έτσι.. αλλά για την μουσική πρέπει να παραδεχτούμε ότι με το άνοιγμα που έκαναν με καθυστέρηση βέβαια, έθεσαν το standard για την DRM Free μουσική. Το θέμα είναι ότι εξακολουθούν να πιστεύουν και να επενδύουν σε ένα μοντέλο που ήδη έχει αποτύχει μια φορά (βλέπε Microsoft και PC). Τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερους αντιπάλους όπως το Google και η Nokia

   • Τη Νόκια που η ίδια παραδέχεται το ότι πια πρέπει να τρέξει αν θέλει να μη μείνει πίσω; Ή τη Google με τις ακατανόητες εκδόσεις του λειτουργικού και τις απαράδεκτες ασυμβατότητες;

    Επιπλέον, η εξίσωση ανοικτό=καλό και επιτυχία, ελεγχόμενο ή κλειστό=κακό και αποτυχία είναι μία πολύ ωραία καραμέλα. Όμως η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από όσους αγοράζουν καταναλωτικές συσκευές δεν ενδιαφέρονται για το ανοικτό κλειστό ελεγχόμενο whatever.

    Τέλος, δεν ήταν η επιμονή στο “κλειστό” σύστημα (λες και έχει πιάσει πρακτικά κάτι πραγματικά “ανοικτό” ως τώρα) ο κυριότερος λόγος που οδήγησε την Apple στα μαύρα χάλια από το 84 μέχρι το 97.

   • Η Nokia πουλάει τα περισσότερα κινητά από κάθε άλλη εταιρεία στον κόσμο με μεγάλη διαφορά από τους άλλους. Δεν πάει καλά στα high end smartphones, ειδικά στην Αμερικανική αγορά.

    Ανοιχτό = η μόνη λύση για το μέλλον… και δεν εννοώ open source γενικά αλλά η φιλοσοφία που είναι κατασκευασμένη και πλασάρετε η συσκευή.

    Η Apple έδωσε μια μάχη με την Microsoft και την έχασε. Τώρα κάνει το ίδιο κυρίως με το Google αλλά έχει να αντιμετωπίσει και άλλους παίχτες στην αγορά.

 5. Πάντως είναι εντυπωσιακό πως κατάφερε η Apple να γυρίσει το παιχνίδι και από εκεί που πριν το 2001 τα μηχανήματα της ήταν μόνο για πολύ λίγους, τώρα… 9 χρόνια μετά να αποτελεί πρότυπο marketing και κερδοφορίας. Και όλα αυτά ξεκίνησαν από ένα MP3 player… και ούτε καν το πρώτο. Φοβερό case study.

  @titanas: Δεν είμαι σίγουρος αν η επιμονή σε κλειστά και πολύ περισσότερο σε ελεγχόμενα πράγματα θα είναι το τέλος της. Τουλάχιστον στο κομμάτι των iPhone Apps η ποίοτητα των διαθέσιμων εφαρμογών οφείλεται σε αυτόν ακριβώς τον έλεγχο. Στις υπόλοιπες πλατφόρμες πασχίζεις για να βρεις καλή και αξιόπιστη εφαρμογή. Τώρα στα υπόλοιπα… DRM κλπ. υπάρχει πολύ debate.

  • Η λογική της Apple είναι η εξής: μπαίνω σε μια αγορά που μέχρι εκείνη την στιγμή όλοι προεξοφλούσαν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για επιτυχία και χώρος για άλλο παίχτη. Προσφέρω ένα super wow προϊόν και μετά το εξελίσσω σταδιακά.

   Στην πορεία όμως η εσωστρέφεια και η επιθυμία για έλεγχο γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Μην ξεχνάμε τι χρειάστηκε για να ξεκολλήσουν από το Firewire τότε και να χαλαρώσουν το policy του SDK σήμερα.

   Η διαφορά είναι ότι τότε δεν υπήρχε Google. Ούτε μέχρι πολύ πρόσφατα. Το επόμενο στοίχημα θα κριθεί στο σαλόνι.

 6. Είναι και αυτό ενδεικτικό.

  Ο περισσότερος κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τέτοια πράγματα, δεν τα ξέρει ΚΑΝ. Αν τους βγάλεις αυτούς έξω, μένουν κάποιοι λίγοι που είναι διατεθιμένοι να αγκαλιάσουν κάτι “ανοικτό”, αλλά και πάλι μόνο αν τους επιτρέπει να κάνουν τη δουλειά τους εξίσου καλά (ή καλύτερα). Και αν τους βγάλεις ΚΑΙ αυτούς απ’έξω, μένουν ελάχιστοι οι οποίοι βάζουν πάνω από όλα τα υπόλοιπα τη φιλοσοφία.

  Επιπλέον, είμαι απόλυτα σίγουρος, δλδ 1000%, πως αν τα βρει σκούρα η Google θα ξεχάσει και “ανοικτές” πλατφόρμες και τα πάντα, όπως άλλωστε έκαναν σχεδόν όλοι οι άλλοι.

 7. Μα επειδή πιστεύω ότι η Apple βρίσκεται πλέον σε καθοδική τροχιά

 8. @titanas
  Το ότι καταφέρνει και προσφέρει ένα super wow προϊόν δεν είναι και λίγο. Νομίζω ότι το κλειστό ή ανοικτό αρχίζει να παίζει ρόλο όταν καταλήγει να δυσκολεύει τον τελικό χρήστη. Έχω 5 gadget; Ε, θέλω να συνεργάζονται μεταξύ τους, να παίρνουν την ίδια μνήμη κλπ. κλπ. Εκεί η Apple έχει κάποια φάουλ όντως.

  Δοκιμάστε να πάρετε καλώδιο φόρτισης usb (χωρίς τον φορτιστή) και όταν δείτε την τιμή θα καταλάβετε. Όμως την παίρνει και το κάνει γιατί σε άλλους τομείς είναι όντως super wow όπως λες. Και ο χρήστης κάνει λίγο τα στραβά μάτια στα υπόλοιπα. Όσο ο λόγος συνολική εμπειρία / τιμή είναι μεγαλύτερος του 1 τότε το προϊόν θα πουλήσει και αυτό είναι που θέλει κάθε εταιρία. Το ανοικτό η το κλειστό δεν υπάρχει καν στην εξίσωση.

  • Δυστυχώς υπάρχει στην εξίσωση και η ίδια μάχη δόθηκε πριν από πολλά χρόνια όταν ο κόσμος προτίμησε τα IBM compatible PCs με Windows αντί για τα super όμορφα Mac της εποχής. Η ίδια μάχη δίνεται και τώρα στα κινητά και θα δοθεί και στο σαλόνι για την θέση στην τηλεόραση (προφανώς όχι με την σημερινή της μορφή).

   Είναι και πάλι η μάχη σε αυτό γενικά θα χαρακτηρίζαμε κλειστό και ανοιχτό.

 9. Από την οπτική γωνία του developer θα συμφωνήσω μαζί σου. Από την οπτική του απλού καταναλωτή δεν με αφορά καν. Θέλω να κάνω τη δουλειά μου γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

  Έχεις δίκιο με τα ΙΒΜ compatible αλλά τις ώρες που έχουν αναλωθεί στην επίλυση incompatibilities μεταξύ περιφερειακών και υποσυστημάτων (μνημών, drives και μητρικών) δεν θα μας τις δώσει κανείς πίσω.

  Το ερώτημα είναι ένα: Ποιος μπορεί να προσφέρει στον τελικό χρήστη προστιθέμενη αξία. H Apple το κάνει… και ναι… το εκμεταλεύεται και λίγο. Μέχρι εκεί που την παίρνει. Αν το παρακάνει ο κόσμος θα την κάνει πέρα. Οι μάχες που αναφέρεις υπάρχουν όντως αλλά δεν ξέρει κανείς νομίζω που θα καταλήξουν. Εξαρτάται από το πως οι εμπλεκόμενοι θα παίξουν τα χαρτιά τους.

  • Μπορεί να χάθηκαν πολλές ώρες για troubleshooting αλλά πόσο μπροστά μας πήγε όλο αυτό και πόσοι απέκτησαν πρόσβαση σε υπολογιστές, πόσοι έβγαλαν χρήματα και πόσο wow εφαρμογές δημιουργήθηκαν;

   Για αυτό λέω ότι το 2010 θα είναι μια super χρονιά. Θα δούμε τα πρώτα δείγματα γραφής από τις μεγάλες εταιρείες αλλά και τις αντιδράσεις στις ανακοινώσεις τους από τους developers και το πόσα θα κληθούν να ξοδέψουν οι Αμερικανοί αρχικά.. μετά εμείς

 10. Υπάρχουν πολλά, μα πάρα πολλά non iPad θέματα στο blog

 11. Ενα ipod nano 8αρι που είχα αγοράσει πριν κανα 2αρι χρόνια δεν έμεινα ευχαριστημένος.
  Δύσχρηστο, ποιότητα ακουστικών κακή και κυρίως διαχείριση μόνο μέσω του itunes.
  Δεν ξαναγόρασα. Χίλιες φορές ευχαριστημένος ήμουν με το παμπάλαιό μου Creative 20αρι.

 12. Θέλω να πω οτι συμφωνώ με Titana… αλλα ενω η apple εχει χάσει την μάχη PC vs Mac από τα 80’s ξαφνικά ανεβαίνει δυναμικά και σε αυτή την αγορά… ξέρω αρκετούς που έμαθαν την apple στην Ελλάδα ειδικά απο το iphone και τώρα ενδιαφεροντε να αγοράσουν Mac γιατί τώρα το έμαθαν… άρα η μάχη δίνετε καθημερινά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τι θα γίνει στο μέλλον…

Top

Show Buttons
Hide Buttons