Ο Firefox από το μέλλον, Namoroka 3.6a1

by Stefanos Kofopoulos • On 10-08-2009 • AT 11:39 am • 19 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Namoroka 3.6a1

Αν οι μηχανικοί του Mozilla και οι εκατοντάδες hackers ανά τον κόσμο έχουν κάνει κάτι σωστό sto πρόσφατο παρελρθόν αυτό είναι ο κώδικας στο Namoroka Alpha 1, τον Firefox 3.6 που κάποια στιγμή θα δούμε ολοκληρωμένο στις οθόνες. Δεν πρόκειται για μια νέα έκδοση του Gecko rendering engine αλλά για μια επανάσταση στον κόσμο του Firefox που αν συνεχίσει έτσι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τον Chrome.

Επίσημα το Namoroka 3.6a1 build προσφέρει βελτιωμένη TraceMonkey JavaScript engine και καλύτερη ταχύτητα γενικά. Στα λόγια όλα ακούγονται τα ίδια αλλά στην πράξη είναι ακόμα καλύτερα, σε σύγκριση με τον Firefox 3.5.2. Η διαφορά είναι απλά τεράστια αν και στην Alpha έκδοση κάποια πράγματα δεν λειτουργούν απόλυτα σωστά, όπως το Facebook chat.

Ταχύτητα σε JavaScript και βελτιωμένες επιδόσεις δεν είναι το μόνο σημείο που υπερτερεί ο Namoroka 3.6a1. Η κατανάλωση μνήμης είναι η μισή ή 40% χαμηλότερη από αυτή του Firefox 3.5.2. Χρησιμοποιώντας τα ίδια tabs, τον ίδιο αριθμό undo close tabs και sites με JavaScript, ο Namoroka φαίνεται να είναι ο Firefox που θα έπρεπε να είναι ο 3.5. Βέβαια, τρία βασικά add-ons δεν είναι συμβατά με τον Namoroka 3.6 Alpha 1 και δεν φορτώνουν μαζί με τον browser: delicious, stumbleupon, english / greek dictionary. Η διαφορά στην κατανάλωση RAM είναι περισσότερο από αισθητή και πιθανότατα θα βοηθήσει πολύ τους χρήστες netbooks που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα τα 130MB αντί των 240ΜΒ (νούμερα από Windows 7 μετά από πολλές ώρες χρήσης).

Update: Με όλα τα add-ons ενεργοποιημένα (thanks homunculus) η χρήση RAM του Namoroka φτάνει στα ίδια επίπεδα με τον Firefox 3.5.2. Μαύρο χάλι για τους developers των add-ons. Τέλος!

Κάθε alpha έκδοση (δεν είναι καν beta!) παρουσιάζει προβλήματα και είναι φυσικό και τα Namoroka builds να κολλήσουν ή κάτι χειρότερο. Χρησιμοποιήστε τον browser μόνο για testing!

“Namoroka Alpha 1 is an early developer milestone for the next version of Firefox that is being built on top of Mozilla’s Gecko 1.9.2 layout engine, Namoroka Alpha 1 is being made available for testing purposes only, and is intended for web application developers and our testing community. Current users of Mozilla Firefox should not use Namoroka Alpha 1”.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

19 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προσοχή!
  Σε περίπτωση που το εγκαταστήσετε και αργότερα θελήσετε να το σβήσετε, προς το τέλος της απεγκατάστασης ρωτάει αν θέλετε να διαγράψει ρυθμίσεις, αποθηκευμένους κωδικούς, πρόσθετα κλπ. Αν επιλέξετε (όπως εγώ) να σβηστούν τότε θα τα χάσετε όλα και από τον firefox. Ευτυχώς είχα κρατήσει backup με το mozbackup και δε τραβαω τα μαλλιά μου…

  • Αυτό συμβαίνει με όλες τις alpha / beta εκδόσεις του Mozilla και πρέπει γενικά να προσέχεις αφού μιλάμε για κώδικα που θέλει testing όχι καθημερινή χρήση

 2. Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Ευχαριστώ πολύ..

 3. Δεν το ήξερα αυτό, thanks man. Χάνεις κάτι σε σταθερότητα / ταχύτητα / RAM ;

 4. Το Extension compatibility fixing που κάνει είναι στην πράξη force install των add-ons. Στην χειρότερη περίπτωση να μην παίξει κάποιο add-on. Από σταθερότητα νορμάλ, εξάλλου για alpha μιλάμε :P

  • Αν πρόκειται για ένα –force τότε είμαστε εντάξει: Χεχεχε

 5. H msvcp80.dll είναι μέρος του runtime της Visual C++ 2005 (8.0).

  Microsoft Visual C++ 2005 SP1 Redistributable Package (x86)
  http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=200b2fd9-ae1a-4a14-984d-389c36f85647

  Microsoft Visual C++ 2005 SP1 Redistributable Package (x64)
  http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=eb4ebe2d-33c0-4a47-9dd4-b9a6d7bd44da

  • Ναι, πήγε το μυαλό μου ότι κάπου εκεί κόλλαγε το πράγμα αλλά δεν πρόκειται να το εγκαταστήσω για να τρέξει ο Minefield. It’s freakin 2005 lol

 6. BTW, η δικιά μου αίσθηση είναι ότι αυτό που θα έχει κυρίως ο Firefox 3.6 είναι.. ακόμα περισσότερα bugs. Τον 3.5 τον βγάλαν με αμέτρητα, και δυο updates (με πάρα πολλές διορθώσεις) μετά, ακόμα κρασάρει τον μισό πλανήτη. Και αν κρίνεις από το ότι το release του 3.6 πήγε από Μάιο του 2010 κάπου στο φθινόπωρο του 2009, η Mozilla δείχνει την ίδια επιμονή να έχει releases να βγάζει άσχετα με το αν.. λειτουργεί και τίποτα.

  Όσο για το memory footprint είναι ακόμα κάτι από το marketing της Mozilla που δε το χωνεύω καθόλου τελευταία μιας και πάει για χειρότερο από τις χειρότερες εποχές της Micorosoft. Τι με ενδιαφέρει άμα τρώει 180 μέγκα και όχι 200, και ποιον άλλον ενδιαφέρει την εποχή των γκίγκα? Μόνο στα πινακάκια με τα features που δείχνουν ότι Chrome και IE8 έχουν περάσει ήδη στην εποχή του multi-processing (που είναι πολύ μακριά ακόμα για τον Firefox) χρησιμεύει. Για να λένε, σα την MS κάποτε, “ναι οι άλλοι είναι πολύ προχωρημένοι αλλά το να είσαι χρόνια πίσω είναι.. feature”. Και όταν με το καλό το Electrolysis είναι και τιποτάλλο από πρώτο πρώτο πρωτότυπο, θα βγει το marketing και θα λέει, σα την MS και πάλι, “small memory footprint?.. last year –ήταν ο παλιός κακός.. Firefox, τώρα έχουμε καινούριο εξελιγμένο προιόν.. τον Firefox με μπλε και πράσινους κόκκους, τρώει βέβαια περισσότερη μνήμη αλλά τι σημασία έχει όταν όλοι έχουν γκίγκα”.

  • Ενδιαφέρει όμως όταν από τα 240ΜΒ το λιγότερο (gmail, pestaola.gr admin, twitter, facebook, youtube, bitly και μερικά ακόμα tabs) πέφτεις στα 130MB. Η εποχή των gigabytes στην RAM είναι γεγονός όπως το λες αλλά με ένα πρόγραμμα να σου τρώει 1/4 του GB απλά να σε βλέπεις το web τότε πολύ γρήγορα τα ελεύθερα GB θα φύγουν πολύ γρήγορα.

   Όσο για τα bugs νομίζω ότι είναι πολιτική του Mozilla πλέον να κυκλοφορεί το milestone και μετά σε λιγότερο από μήνα να διορθώνει πολλά bugs με minor releases

 7. Αυτά τα 130 και 240 δε ξέρω πως προέκυψαν αλλά εγώ έχω συνηθίσει να βλέπω 500ΜB-1GB στους browsers, και πάλι λίγο μου φαίνεται. Το “να βλέπεις το web” είναι ότι βαρύτερο κάνεις σήμερα εκτός άμα παίζεις παιχνίδια ή είσαι developer. Ας πούμε το Word ή το Photoshop που παλιά θεωρούνταν ασήκωτες εφαρμογές τώρα τις έχεις ανοιχτές για σημειωματάριο και για να βλέπεις καμιά φωτογραφία, ενώ περισσότερη μνήμη και CPU τρώει ο Desktop Window Manager για να τους βάζει διαφάνειες.

  Η πολιτική της Mozilla είναι ίδια με της Microsoft στα τέλη των 90s όπως είπα. Τι είχε να συγκρίνει με τα καινούρια.. 98SE η MS όταν όλοι ξέραν ότι τα Chicago-λειτουργικά είχαν αρχίσει να τα παρατρώνε τα ψωμιά τους? Τα 98 σκέτα είχε μόνο να συγκρίνει, τα έβγαζε άχρηστα στο στιλ ο 3.6 είναι ότι θα ‘πρεπε να είναι ο 3.5. Τι έκανε όταν τα blue-screens είχαν γίνει ανέκδοτο και στα χωριά? Έβαζε 150 κουδουνάκια στα Me άσχετα με το ότι μέχρι να κάνει ντινγκ το ένα είχαν πέσει τα υπόλοιπα 149, τα έριχνε όλα στο.. DOS subsystem, και έβγαζε updates στο Windows Update. Και έλεγε πόσο.. light είναι, μέχρι να διορθώσει την NT-βάση για να βγάλει τα XP. Μετά? Μετά έλεγε ότι τα Me κρασάρουν κάθε δυο λεπτά, κι άμα θες να κάνεις σοβαρή δουλειά βάλε μερικά MB ακόμα και πραγματικά 32-μπιτο λειτουργικό.

  Στην ίδια κατάσταση είναι και η Mozilla το ξαναλέω, το single-process είναι τόσο παλιό όσο τα Windows 3.1 πια. Και την πολιτική “βγάζω release που έχει κυριολεκτικά ένα εκατομμύριο crash reports τις πρώτες 3-4 μέρες” δε κατάλαβα από πότε την αποδεχόμαστε σα να είναι φυσιολογική και διαδεδομένη.

  • Προέκυψαν από την χρήση που κάνω με τον Firefox 3.5.2 και τον 3.6a1. Όσο για τα reports αυτό σημαίνει ότι το community είναι ζωντανό και μεγαλώνει.

   Αν ο Chrome είχε μερικά βασικά add-ons θα ήμουν εκεί ήδη, δεν το συζητάω. Χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα.

   • Τα αυτόματα crash reports λέω (αυτά που έχεις την επιλογή να στείλεις όταν κρασάρει ο Firefox). Και απλά σημαίνουν ότι βρέθηκαν αρκετά.. θύματα να εγκαταστήσουν τη 3.5. Και επιπλέον, άμα δεις και τα bug reports (που πρέπει να τα υποβάλλεις χειροκίνητα) θα δεις ότι τελευταία δε γίνονται και τόσο σε.. φιλικό πνεύμα κοινότητας :p

    Anywayz, από την εποχή των πρώτων RC έλεγα ότι η 3.5 είχε τεράστια προβλήματα και δεν ήταν ούτε σε κατάσταση για πρώιμη beta. Και ήταν φανερό ότι η Mozilla την έβγαλε απλά για να μη βγει πάρα πολύ έξω από τα πάρα πολύ πιεστικά πλάνα που είχε ανακοινώσει. Όχι, το ξαναλέω, γιατί ήταν σε κατάσταση να βγει.

   • Αδιαφορώ πλήρως για το όνομα, δεν με νοιάζει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα plugins και η κοινότητα κάτι που ο Mozilla έχει λόγω παλαιότητας. Ακόμα και το Google speed σε Firefox τρέχει πάνω από Firebug!

 8. Α και btw, άμα κοιτάξεις το \windows\system32 στα 7, θα δεις ότι από default υπάρχουν εκεί τα runtimes για MS VC 6.0, 7.0 και 7.1. Που είναι τόσο παλιά που.. δε θες να ξέρεις :p

  • Ναι ρε συ εννοείται αυτό, απλά είναι η ιδέα και μόνο. Πρακτικά το ξέρω ότι δεν έχει σημασία και ότι .dll είναι εδώ και εκεί

 9. Αχεμ, και τις εκδόσεις 7+ δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι δε τις έχω από κάνα installation κανενός.. μοντέρνου software :p

 10. Thanks man θα το δοκιμάσω και θα δω τι παίζει

Top

Show Buttons
Hide Buttons