Ο Firefox στα multi process χνάρια του Chrome

by Stefanos Kofopoulos • On 11-05-2009 • AT 12:30 pm • 5 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

firefox fireballs

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Chrome και αυτό που τώρα προσπαθεί να εφαρμόσει και ο Firefox είναι η multi process αρχιτεκτονική. Η πραγματικότητα δείχνει ότι τα web apps με JavaScript και plugins είναι πλέον ολόκληρες εφαρμογές που αν κάτι πάει στραβά, ο browser καταρρέει μαζί με όλα τα ανοιχτά tabs. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα οι developers έφτιαξαν και φτιάχνουν browsers (βλέπε Chrome, Internet Explorer 8 και τώρα Firefox) που υποστηρίζουν multi processes. Πρακτικά για τον χρήστη η διαδικασία είναι αδιαφανής αλλά ο browser γνωρίζει ότι θα δημιουργήσει διαφορετικό process για κάθε tab ή για το UI που καλείται να χρησιμοποιήσει. Αν κάτι πάει στραβά θα χαθεί μόνο το συγκεκριμένο process που προκάλεσε το πρόβλημα στο Gmail ή το Facebook αντί του broswer μαζί με όλα τα tabs και την δουλειά του χρήστη εκείνη την στιγμή.

Το timing είναι κατάλληλο. Γρήγοροι multi core επεξεργαστές, ώριμα λειτουργικά συστήματα και το cloud στην άλλη άκρη να ζητάει περισσότερη επεξεργασία στον client προσφέροντας άπλετο φθηνό storage και όχι μόνο. Στο παιχνίδι μπαίνει και η ασφάλεια μαζί με ένα σωρό παράγοντες που δεν πρέπει να απασχολούν τον χρήστη αλλά τους μηχανικούς του Firefox που πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με το πολύ χαλαρό roadmap θα κυκλοφορήσει μια πειραματική multi process έκδοση του Firefox χωρίς υποστήριξη για secure connections και άλλα βασικά χαρακτηριστικά. Θα ακολουθήσει η ενσωμάτωση API και διάφορα κομμάτια της αρχιτεκτονικής που θα καθυστερήσουν την κυκλοφορία του multi process Firefox τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο χρόνο.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Είμαστε λοιπόν για πρώτη ίσως φορά από την εμφάνιση του Firefox , σε σημείο όπου ο Internet Explorer υπερτερεί τεχνολογικά… Χμμμ!!!

  Αν και ποτέ μου δεν χρησιμοποίησα τον Firefox ως κύριο Browser η αλήθεια είναι ότι έδρασε ως καταλύτης για ενθάρυνση καινοτομιών την εποχή που η MS είχε επαναπαυθεί στις δάφνες του IE6 και δήλωνε ότι θα σταματήσει την ανάπτυξη νέων εκδόσεων browser!!!

  Όμως , το αντίπαλο δέος του FF (ειδικά στην Ευρώπη στην οποία οι χρήστες πέσανε ¨με τα μούτρα” επάνω του) ανάγκασε την MS να δημιουργήσει τον ανεκτό εώς καλό IE7 και τον άριστο ΙΕ8 που πλέον κατα την γνώμη μου είναι ο καλύτερος Browser της αγοράς.

  • Εν μέρει είναι καλύτερος ο IE8 αλλά συνολικά δεν θα το έλεγα, συγκρινόμενος με τον Firefox 3.5 beta. Η JavaScript του Firefox 3.5 είναι σημαντικά πιο γρήγορη.

 2. “Εν μέρει” (διόρθωση)

  Ο μεν είναι beta ο δε όχι… Εάν όμως ο τελικός FF συνεχίσει να είναι καλύτερος και στην επίσημη έκδοση τότε θα δεχθω την άποψη σου!

 3. Εγώ πάντως θα συνεχίσω να χρησημοποιώ FF.
  Ακόμη και να μην είχε multiprocess δυνατότητες.
  Και να θέλω τα OS που χρησημοποιώ δν έχουν/δν μπορούν να έχουν IE…

  • Ο Chrome για Linux / OS X είναι πολύ κοντά. Υπομονή.

Top

Show Buttons
Hide Buttons