Η Αμερική σώζει την AIG και τον κόσμο

by Stefanos Kofopoulos • On 17-09-2008 • AT 5:53 pm • 5 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

aig stock

Σαν φινάλε από καλοκαιρινό blockbuster, το Αμερικανικό δημόσιο αποφασίζει να δανείσει $85 δις στην AIG για να σώσει την εγχώρια οικονομία, την παγκόσμια οικονομία και ό,τι έχει απομείνει από το Αμερικανικό όνειρο. Όλα αυτά γιατί η American International Group, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Αμερικής είδε τα κέρδη της να μειώνονται δραματικά τον τελευταίο χρόνο και όσο και αν προπάθησε να ξεφύγει από το οικονομικό αδιέξοδο με την βοήθεια ιδιωτών, δεν τα κατάφερε.

Εδώ μπαίνει η Αμερικανική κυβέρνηση με την Fed και το τεράστιο δάνειο που προσφέρει για να σώσει το τομάρι και το γόητρο της αλλά και για να αποκτήσει το 80% της εταιρείας (δάνειο είναι!). Η επίσημη δήλωση “a disorderly failure of AIG could add to already significant levels of financial market fragility”‘ σύμφωνα με την Fed. Οι λέξεις είναι προσεχτικά επιλεγμένες και δεν γίνεται πλέον λόγος για risk αλλά για fragility σε significant level. Το μόνο που απομένει είναι να ακούσουμε τον Bush να ξεστομίζει επίσημα πλέον μέσω ραδιοφώνου την λέξη recession.

Αυτή την στιγμή η μετοχή της AIG χάνει περισσότερο από 40%.

[via, via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τάσος Βελιάδης, συμφωνώ αλλά όσο κρατάνε το πρόσχημα και δεν λέει ο αρχηγός του κράτους ότι έχουμε πρόβλημα τότε η κατάσταση δεν είναι επίσημα χάλια.

 2. Τάσος Βελιάδης, οι καταθέσεις, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και όλα αυτά μαζί θα δημιουργήσουν πανικό, υστερία και χάος. Τώρα απλά είναι νέα στις ειδήσεις και όχι κάτι που επίσημα και πολιτικά μπορεί να αλλάξει την ζωή του average Joe που ψήφισε Bush.

 3. 1. το 80% που αναφέρεις δεν ειναι η απόδοση αλλά το ποσοστό που θα πάρει η fed άμα δεν πληρώσει το δάνειο η aig που είναι μετατρέψιμο σε μετοχές της εν λόγω εταιρείας
  2. άλλο fed άλλο αμερικάνικη κυβερνηση μιας και η πρώτη είναι τελείως ανεξάρτητη και αυτό φάνηκε απο το γεγονός οτι μακειν και ομπάμα δεν συμφωνούσαν με την χρηματοδότηση της ασφαλιστικής.
  3. recession έχουμε όταν για 2 τετράμηνα το ΑΕΠ μειώνεται αυτό δεν έχει γίνει ακόμα άν και θα γίνει σίγουρα πιστευω

 4. spyros, thanks! Εννοώ FED και Αμερικανική κυβέρνηση είναι το ίδιο εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η FED. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει πάει ουσιαστικά κόντρα.

 5. @spyros
  Θα διαφωνήσω, η FED δεν είναι τελείως ανεξάρτητη, μην ξεχνάμε ότι το Κογκρέσο μπορεί να αλλάξει τον κανονισμό της FED με απλή πλειοψηφία. Επίσης η FED θεωρείται υπόλογη βάσει νόμου για όποιες μεταβολές στο επίπεδο ανεργίας. Επομένως δεν μπορεί να αδιαφορεί για το τι γνώμη έχει το Κογκρέσο για τις πράξεις της.

  επίσης όσον αφορά τη Recession , αυτό που αναφέρεις είναι ένα rule of thumb του Julius Shiskin, αλλά δεν αποτελεί ορισμό της ύφεσης.Πράγμα που σημαίνότι δεν ισχύει πάντα. Αν το ΑΕΠ κάνει ζιγκ-ζαγκ στα τετράμηνα δε σημαίνει πως η οικονομία είναι μια χαρά

Top

Show Buttons
Hide Buttons