Faceboook Lite, το Twitter των 250 εκ. χρηστών

by Stefanos Kofopoulos • On 13-09-2009 • AT 4:26 pm • 16 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

Facebook vs Twitter

Η έλευση του Faceboook Lite έγινε δεκτή με χαρά από όλους, ειδικά όσος βρίσκονται σε χώρες με συνδέσεις χαμηλής ταχύτητας ή με κινητά τηλέφωνα που δεν έχουν να επιδείξουν καλούς mobile browsers. Την επόμενη μέρα, το Facebook άνοιξε την πρόσβαση στην Lite έκδοση σε όλους (ίσως χρειαστεί να επιλέξετε Αγγλικά στην γλώσσα) αφού πρώτα είχε παρουσιάσει την δυνατότητα για χρήστη του @username στον publisher.

Το Faceboook Lite προσπαθεί να γίνει το Twitter των 250 εκατομμυρίων χρηστών που τρέχει σε κάθε κινητό χωρίς το απαραίτητο app ή widget, ενώ παράλληλα διατηρεί χαμηλά το entry barrier για χρήση της υπηρεσίες. Ξεχάστε τα Facebook applications, την υπενθύμιση για γενέθλια και τις διαφημίσεις. Δεν υπάρχουν στο Faceboook Lite. Το layout της σελίδας περιλαμβάνει δυο βασικά sidebar που εμφανίζουν τα νέα του news feeds κατά φθίνουσα χρονολογική σειρά και δεξιά οι προτάσεις για νέους φίλους με χώρο για ένα banner στο μέλλον.

Το Faceboook Lite ενσωματώνει σε μια τεράστια βάση χρηστών αυτό που το Twitter έχει καταφέρει με την βοήθεια των developers. Στο Facebook τα βίντεο και οι φωτογραφίες είναι μέρος της εμπειρίας και ο χρήστης μπορεί να δει περιεχόμενο χωρίς να φύγει από το site για το YouTube ή το Twitpic. Στο ίδιο μέρος που υπάρχουν όλοι οι φίλοι αλλά και threaded comments και επιπλέον η δυνατότητα για @username αναφορά σε άνθρωπο, group ή σε fan page.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. δεν χρειάζεται να κάνουμε καινούργιο account?

  • Όχι, χρησιμοποιείς το ίδιο username και password που έχεις

 2. συγγνώμη για τα greeklish

 3. μπαίνω μέσα αλλα με βγάζει στο κανονικό facebook

  • Δεν έχει γίνει roll out σε όλους και ίσως να πρέπει να αλλάξεις την γλώσσα του Facebook στα Αγγλικά

 4. τελικά απλά έπρεπε να αλλάξω την γλώσσα στα αγγλικά..παρα πολύ εύχρηστο και απλό..

 5. Ακόμα πολλά πράματα είναι στα to do, αλλά η όλη βάση λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Αναρωτιέμαι εάν θα βγει facebook lite iPhone app ή και αν θα κάνουν implement τo facebook lite μέσα στο ήδη υπάρχον app σαν άλλο mode. Σου δίνουν και 2 beta invites όποιος καταφέρει να μπει (εγώ τις έστειλα ήδη). Kudos για το insight Τιτάνα!

 6. (το ξέχασα πριν) πχ ακόμη δεν έχουν βάλει τις friend lists που είναι MUST πλέον. Big gap αυτό, το περιμένω πρώτο απ’ όλα.

 7. Δεν σου κρύβω ότι αν και είμαι χρήστης του διαδικτύου εδώ και πολλά χρόνια, μπαίνω κάθε μέρα για αρκετή ώρα, κτλ, ποτέ δεν κατάλαβα την χρησιμότητα τέτοιων site. Είχα για ελάχιστο διάστημα facebook λογαριασμό αλλά δεν μου πρόσεφερε τίποτα παρά χάσιμο χρόνου. Βέβαια, θα μου πεις, περί ορέξεως…

 8. Συμφωνώ με την diva. Τελείως άχρηστο στα μάτια μου το lite στην εποχή της ADSL και του γρήγορου internet. Αν είχαμε ακόμα 56άρες συνδέσεις ναι, θα ήταν χρήσιμο, αλλά τώρα γιατί?

  • Γιατί δεν απαιτεί Safari για να παίξει, παίζει σε όλους τους mobile browsers και φυσικά ρίχνει το entry barrier πολύ χαμηλά

 9. Νομίζω μπορώ να απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα, όντας για λίγο χρήστης του Facebook.

  Όταν είχα αποφασίσει να το χρησιμοποιήσω, είχα χαλαστεί εντελώς με όλα αυτά τα apps και στα έξτρα που έβλεπα στην οθόνη. Ήθελα την κύρια λειτουργία του facebook χωρίς τα πολλά-πολλά. Λογικά, αυτήν την χρησιμότητα θα έχει το lite.

  Αν ήμουν ακόμη χρήστης του facebook, σίγουρα μόνο αυτή θα χρησιμοποιούσα…

 10. Δεν υπάρχει κάπου αλλαγή αλλά μόνο το URL για να πας εκεί. Η διαφήμιση είναι μόνο μία η καμία ανάλογα. Για αυτό και η δύο φωτογραφίες από twitter και facebook lite ώστε να φανεί ότι είναι ακριβώς το ίδιο τώρα.

  Όσο για το σχόλιο περί χρήσης του Facebook κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Έχω εξηγήσει τους λόγους εδώ και εκεί σε διάφορα σχόλια αλλά θα το κάνω και σε ξεχωριστό post. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι απλά η κορυφή του παγόβουνο και μόνο.

 11. Titanas,
  συμφωνώ πως “φορτώνει” ευκολότερα στον browser του κινητού. Επίσης μας εξυπηρετεί [όοολους] όταν ..σπαμάρει την αισθητική μας ο βομβαρδισμός των quiz από τους friends.
  Όταν γράφεις όμως “η κορυφή του παγόβουνου” ειλικρινά με κάνεις να αναρωτιέμαι, τι βλέπεις [αυτό σημαίνει- εάν δεν κατάλαβες- do the post asap :-) ]

  Με προβληματίζει πολύ και το θέμα των διαφημίσεων. Αν εμφανίζεται μόνο μία..με ποιο κριτήριο θα “επιλέγεται”; Κι αν τελικά η μάζα ζει στο fb lite..htf θα πωλούνται διαφημίσεις;

  Εγώ πιστεύω πως έγινε μια έξυπνη κίνηση για να τραβήξει περισσότερους unwebbie αλλά..κάπως πρέπει να “τα πάρει” από αυτούς αλλιώς..τι;

  Περιμένω το ποστ με ενδιαφέρον

  • Το Facebook Lite για αρχή προσφέρει δύο πολύ βασικά πράγματα: χαμηλό entry barrier όπως και το Twitter και πλα πλατφόρμα όπου τα κάνει όλα (κείμενο, βίντεο φωτογραφίες) ενώ διατηρεί την μεγαλύτερη βάση χρηστών.

   Οι διαφημίσεις είναι μέρος του παγόβουνου.

 12. Με ‘γεια οι αλλαγές στο μπλογκ, έκανες πολύ καλή δουλειά!!!

Top

Show Buttons
Hide Buttons