Το Facebook των $70 δισεκατομμυρίων μπορεί να είναι και φούσκα

by Stefanos Kofopoulos • On 17-01-2011 • AT 7:10 pm • 2 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

Το Facebook των $70 δισεκατομμυρίων μπορεί να είναι και φούσκα

Τέσσερις μήνες πριν, η θεωρητική αξία του Facebook ήταν 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε συνέβησαν πολλά εκτός από την ταινία, μπλέχτηκε η Goldman Sachs και μερικά εκατομμύρια επιπλέον επενδύσεων και κάπως έτσι ή περίπου έτσι, το Facebook φαίνεται να έχει πλέον αξία 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Λέω φαίνεται γιατί το Facebook δεν είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο άρα κανείς δεν μπορείς να είναι σίγουρος για τα οικονομικά της εταιρείας. Επίσης, η αξία των δισεκατομμυρίων προκύπτει από τα ποσοστά που πληρώνουν για να αγοράσουν κάποιοι αλλά και από ανταλλαγές μετοχών μέσω sites όπως το SecondMarket.

Τίποτα από τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι ενδεικτικό της πραγματική εικόνας των οικονομικών του Facebook αλλά μιας τάσης και ελπίδας που καταγράφεται και διακατέχει τους επενδυτές που βιάζονται να αγοράσουν μετοχές πριν το Facebook μπει στον δείκτη NASDAQ. Είναι κάτι σαν παιχνίδι εντυπώσεων, ψυχολογικός πόλεμος και διάθεση για κέρδη εδώ και τώρα, τακτική που οδήγησε την Αμερικανική οικονομία στο κόκκινο. Το Facebook σίγουρα αξίζει πολλά, έχει προσφέρει πολλά, έχει κάνει λάθη και θα συνεχίζει να αλλάζει τον κόσμο. Πόσο ακριβώς κοστίζει θα το μάθουμε μόνο όταν ο Mark Zuckerberg αποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει δημόσια η εταιρεία και να διαπραγματεύεται η μετοχή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μέχρι τότε, όσα ακούτε και διαβάζετε είναι περισσότερο φούσκα παρά πραγματικότητα.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτό που θα φάει το facebook είναι ότι θα πάρει τη θέση του κακού (αυτή που είχε η MS, και ίσως τώρα έχει λίγο το google) πριν αποκτήσει ισχύ που να του επιτρέπει να αντιπαρέρθει τα αρνητικά που αυτή η θέση συνεπάγεται.

    • Ναι, αυτό είναι μια καλή σκέψη αλλά προς το παρόν την θέση αυτή κατέχει το Google που ως εταιρεία στο χρηματιστήριο έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό ελέγχους και όχι μόνο. Το θέμα είναι τι θα κάνει το Facebook με όλα αυτά τα λεφτά όταν θα μπει στον NASDAQ με αξία 70 δις ή κάτι παρόμοιο.

Top

Show Buttons
Hide Buttons