Το Facebook μεγαλώνει σε 30.000 servers

by Stefanos Kofopoulos • On 14-10-2009 • AT 3:49 pm • 4 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

facebook servers

Κάθε φωτογραφία, σχόλιο, βίντεο και ό,τι άλλο υπάρχει στο Facebook ζει και κινείται μέσα σε ένα από τους 30.000 servers που πλέον χρησιμοποιεί η εταιρεία. Ακόμα και αυτές οι γραμμές που διαβάζεται να έχουν προωθηθεί από ένα από τα μηχανήματα που βλέπετε στην φωτογραφία αφού πρώτα εμφανίστηκαν στο news feed με την μορφή link.

Με 300 εκατομμύρια χρήστες, οι ανάγκες του Facebook μεγαλώνουν καθημερινά, για αυτό άλλωστε προσθέτουν επιπλέον servers κάθε μέρα και φροντίζουν η παραμικρή αλλαγή να εξυπηρετεί όχι μόνο τους χρήστες ή τα καπρίτσια κάποιου μηχανικού αλλά και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και bandwidth που πληρώνει το Facebook. Με 30 χιλιάδες υπολογιστές να δουλεύουν μέρα – νύχτα τα έξοδα είναι πολλά και δικαιολογούν εν μέρη τις ανάγκες του Facebook για μετρητά / επένδυση πριν από μερικούς μήνες.

Μην ξεχνάμε ότι το Facebook είναι το μεγαλύτερο photo sharing site του κόσμου. Μαζί με τις φωτογραφίες έχει να αναλύει 25 Terabytes δεδομένων καθημερινά έτσι ώστε να κάνει τα σωστά suggestions κλπ ενώ παράλληλα φιλοξενεί βίντεο και σε HD μορφή και προσπαθεί να αποκτήσει μια πιο Lite έκδοση με λιγότερα λιπαρά για χρήση και από κινητό.

Όλα αυτά σε μια πλατφόρμα που υπάρχει εξαιτίας της χρήσης οpen source εργαλείων αλλά αδυνατεί να προσφέρει την ίδια ελευθερία στους χρήστες με δυνατότητα για export των προσωπικών δεδομένων.. προς το παρόν τουλάχιστον. Γιατί κανείς δεν θέλει να βρεθεί στην θέση της T-Mobile Sidekick / Microsoft με 300.000.000 χρήστες.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχει πάρει ως Facebook πολλά λεφτά ως επένδυση και ήδη έχουν κέρδη. Δεν λένε πόσα μένουν στις τσέπες τους ακόμα αλλά δεν έχει σημασία γιατί βρίσκονται στην αρχή ακόμα. Ένα χρόνο υπομονή και θα δούμε πολλά οικονομικά και όχι μόνο νέα από το Facebook.

  2. Μου φαίνεται υπερβολικός ο αριθμός των 30 χιλιάδων servers. Μιλάμε για average classification της τάξης των 10 χιλιάδων χρηστών. Μάλλον στον αριθμό 30 χιλιάδες, μέσα θα είναι και τα συστήματα backup, αποθηκευτικά μέσα κλπ. αλλιώς δεν εξηγείται.

    Εάν πάντως ο αριθμός είναι πραγματικός θα πρέπει να ανησυχούμε γιατί όταν τόσα προσωπικά δεδομένα φυλάσσονται τόσο καλά και με τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης το “παιχνίδι” πάει αλλού!

    • Μεγάλωσαν 20.000 servers σε ένα χρόνο περίπου, λογικό με τόσο φωτογραφία και βίντεο που φιλοξενούν

    • Νομίζω ότι είναι πάρα πολλά μηχανάκια που απαντάνε σε HTTP ή έστω παίζουν το ρόλο CDN. Το νούμερο είναι τρομερό αν το συγκρίνεις με τους περίπου 50.000 servers που έχει η Rackspace όπως αναφέρει το άρθρο και σχεδόν επιβεβαίωσα εχθές.

Top

Show Buttons
Hide Buttons