Νέο Search στο Facebook (το login και ο φόβος)

by Stefanos Kofopoulos • On 13-08-2009 • AT 11:09 pm • 1 ΣΧΟΛΙΟ
Internet

facebook improves search

Αλλαγές στην δυνατότητα αναζήτησης Facebook τόσο σημαντικές που καθιστούν το παλιό Search κάτι χειρότερο από last year. Το μεγαλύτερο social networking service site του πλανήτη με περισσότερους από 250 εκατομμύρια χρήστες και την πρόσφατη εξαγορά του FriendFreed, αποφάσισε ότι είναι καιρός να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τον εαυτό του.

Το νέο Search προσφέρει την δυνατότητα αναζήτησης status updates, φωτογραφιών, links, βίντεο και notes μέχρι και 30 ημέρες στο παρελθόν για ό,τι έχει συμβεί στο προσωπικό προφίλ, των φίλων σας ή το περιεχόμενο όσων Pages έχετε γίνει fan.

Αυτά θα συμβαίνουν στον κοινωνικό κύκλο που έχετε επιλέξει στο Facebook αλλά αν κάποιος έχει ρυθμίσει το λογαριασμό του ώστε η πληροφορία να κινείται ελεύθερα προς όλες τις κατευθύνσεις (everyone) τότε τα αποτελέσματα της αναζήτησης θα περιλαμβάνουν πληροφορία τρίτων μαζί με τις φωτογραφίες κλπ των φίλων σας.

Εννοείται πως η αναζήτηση δεν περιορίζεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα αλλά επεκτείνεται και σε pages, groups, facebook applications και συνδυάζεται με τα υπάρχοντα φίλτρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Facebook ενεργοποιηθεί μια δυνατότητα meta-search αφού τα αποτελέσματα ενός query μπορούν να φιλτραριστούν ακόμα περισσότερο με ό,τι ο χρήστης έχει δηλώσει. Πχ η αναζήτηση για iPhone ή Nokia θα επιστρέψει αποτελέσματα από φίλους, γνωστούς και μη. Χρησιμοποιώντας τα φίλτρα που πιθανότατα έχουν δημιουργηθεί για να διαχωρίζουν τους φίλους από τους υπόλοιπους. Πχ iPhone + φίλοι ή Nokia + όλοι. Το ίδιο μπορεί να συμβεί για events, βίντεο κλπ.

Το Facebook βελτιώνει σημαντικά την δυνατότητα αναζήτησης στον σωρό του περιεχομένου που παράγουν 250 εκατομμύρια χρήστες αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα. Δεν θα μου φαινόταν περίεργο αν η επόμενη έκδοση του Search περιλαμβάνει και τα μηνύματα που έχουμε ανταλλάξει με φίλους που εμφανίστηκαν στην αναζήτηση ή δραστηριότητα φίλων πριν από 6 μήνες ή 1 χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στα security και privacy settings του Facebook ώστε να εξασφαλίσου ότι προσωπικές πληροφορίες δεν θα εμφανιστούν σε μάτια που δεν πρέπει. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις είναι αρκετά ασφαλής και περιορίζουν σημαντικά όσους δεν έχουν γίνει φίλοι. Ίσως έτσι αλλάζει ριζικά η αντίληψη για το Facebook login και τον τρόπο που οι περισσότερο δέχονται ή απορρίπτουν νέους φίλους, groups, fan pages κλπ. Ο φόβος της αναζήτησης.

“Welcome to the new, more useful Search page. Now you can search your friends’ posts for relevant statuses and links. Use the filters on the left to get to friends’ posts and more. Learn more from the Help Center.”

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. γι’αυτό ας κρατάμε φίλους μόνο με όσους έχουμε πραγματικά επαφή.
    Ποτέ δεν κατάλαβα πως γίνεται κάποιος να έχει κάτι εκατοντάδες ή χιλιάδες φίλους που δεν ξέρει κ δε θα γνωρίσει ποτέ, αναφερόμενος σε απλούς χρήστες και όχι business profiles.
    παγκοσμιοποίηση κανείς;

Top

Show Buttons
Hide Buttons