Η γιαγιά του Facebook και του HD video

by Stefanos Kofopoulos • On 24-11-2009 • AT 10:43 pm • 2 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

grandmother cellphone

Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες και η Ελληνική τεχνοφοβική κοινωνία δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Η μαμά δεν μπορεί να στολίσει την LCD τηλεόραση με σεμεδάκι, ο μπαμπάς προσπαθεί να παίξει στοίχημα online και τα πιτσιρίκια είναι στον δικό τους κόσμο, κάπου μεταξύ Facebook, Twitter και MySpace. Ο παππούς και η γιαγιά έχουν άπειρο χρόνο αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Αυτή είναι η εικόνα του σήμερα αλλά δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ ακόμα. Οι μεγάλες εταιρείες δουλεύουν ασταμάτητα στην παραγωγή τεχνολογίας γιατί προφανώς θέλουν να γεμίσουν τα ταμεία τους αλλά και κάποιες από αυτές γιατί θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Κυρίες και κύριοι, μικρά παιδιά και παππούδια η επανάσταση ξεκίνησε λίγο πριν το 2010.

Ποτέ πριν στην ανθρώπινη ιστορία, τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν δικαίωμα επικοινωνίας και πρόσβαση στην τεχνολογία σε τόσο χαμηλή τιμή. Τα κινητά, οι υπολογιστές και τα gadgets γίνονται πιο όμορφα, πιο μικρά, πιο φθηνά και καλύτερα. Τα εργαλεία επικοινωνίας όπως το email, τα SMS, το Facebook και τα blogs κοστίζουν ελάχιστα ή τίποτα. Ο αρχικός δισταγμός και το εμπόδιο για την πρώτη φορά ποτέ πριν δεν ήταν ανύπαρκτα ή τόσο χαμηλά.

Πρόσφατα η Cisco, η νούμερο ένα εταιρεία παραγωγής εξοπλισμού δικτύων εξαγόρασε την Pure Digital. Η Cisco κατασκευάζει “κουτιά” ικανά να διαχειριστούν την κίνηση του internet και τα αμέτρητα downloads που όλοι κάνουμε. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ποτέ δεν θα δείτε ένα μηχάνημα Cisco μπροστά σας εκτός και αν δουλεύετε σε κάποιο data center. Η Pure Digital κατασκευάζει τις κάμερες Flips, φθηνές ή πολύ φθηνές κάμερες που μοιάζουν με κινητό, χωράνε στην τσέπη και μπορούν να καταγράψουν βίντεο ποιότητας HD. Ποσό εξαγοράς περίπου 615 εκατομμύρια δολάρια.

Πριν μερικές ημέρες, η Hewlett Packard ανακοίνωσε την εξαγορά της 3Com για 2.7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι περισσότεροι έχετε δει υπολογιστές, εκτυπωτές, οθόνες, photo frames κλπ από την HP αλλά σίγουρα ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν πέσει πάνω σε ένα switch 3Com (άλλο ένα “κουτί” που διαχειρίζεται την κίνηση στο internet για το φόρτωμα των σελίδων κλπ).

Σχεδόν μια εβδομάδα πριν, το Facebook έφτασε τους 325 εκατομμύρια χρήστες ή αλλιώς τον πληθυσμό ολόκληρης της Αμερικής και κάτι παραπάνω. Εννοείται πως υπάρχουν πολλές άλλες υπηρεσίες όπως το Twitter, το Posterous, το Tumblr, τα blogs που δέχονται φωτογραφίες, βίντεο, σχόλια κλπ. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των υπηρεσιών είναι οι χρήστες που δημιουργούν περιεχόμενο με συσκευές (κινητά, κάμερες, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές κλπ) που ποτέ πριν δεν κόστιζαν τόσο λίγο και ποτέ πριν δεν πρόσφεραν τόσο καλή ποιότητα.

Είναι οι χρήστες που μοιράζονται το περιεχόμενο στο internet, εκτυπώνουν φωτογραφίες, ανεβάζουν βίντεο στο Facebook, σχολιάζουν, δημιουργούν blogs και εξαρτώνται κυριολεκτικά από μια οθόνη και μια σύνδεση με καλώδιο ή ασύρματη προς το internet. Εδώ έρχονται εταιρείες όπως η Cisco και η HP να επενδύσουν στον εξοπλισμό που διαχειρίζεται όλη αυτή την κίνηση από το γραφείο στο internet, από το το σπίτι στο internet και πολύ σύντομα από το internet στο σαλόνι και το ανάποδο.

Μπορεί η μαμά να ψάχνει ακόμα να βρει μέρος ή καινούριο σεμέ για την μεγάλη αλλά λεπτή LCD στο σαλόνι, οι νέες γενιές παππούδων και γιαγιάδων έχουν την δυνατότητα πλέον να κινηματογραφούν τα πρώτα λόγια του εγγονού και τα πρώτα βήματα της εγγονής σε ποιότητα HD που με ένα καλώδιο συνδέουν στην τηλεόραση για να το δουν όλοι. Όλα αυτά μέχρι το βίντεο να ανεβαίνει κατευθείαν στο Facebook και το Facebook να εμφανίζεται στην τηλεόραση του σαλονιού ως ένα ακόμα κανάλι.

Η νέα γενναία γενιά HD παππούδων και γιαγιάδων μπροστά από την τηλεόραση και πίσω από την κάμερα είναι εδώ για να μείνει γιατί έχει άπειρο ελεύθερο χρόνο, χρήματα και ανάγκη από ενδιαφέροντα. Οι εταιρείες το γνωρίζουν και προσφέρουν λύσεις. Εσείς;

[photo via olliesphotos]

Το κείμενο δημοσιεύθηκε πρώτα στην εφημερίδα Metropolis

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ποτέ πριν στην ανθρώπινη ιστορία, τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν δικαίωμα επικοινωνίας και πρόσβαση στην τεχνολογία σε τόσο χαμηλή τιμή. Τα κινητά, οι υπολογιστές και τα gadgets γίνονται πιο όμορφα, πιο μικρά, πιο φθηνά και καλύτερα

    Σίγουρα ισχύει αυτό που λες, αλλά ισχύει και ότι όσο πιο εύκολα είναι αυτά, τόσο λιγότερο οι άνθρωποι τείνουν να επικοινωνούν πραγματικά μεταξύ τους. Δεν νομίζω ότι ποτέ παλιότερα οι άνθρωποι ήταν τόσο ξένοι μεταξύ τους, και τόσο βουτηγμένοι και κλεισμένοι στον εαυτό τους (και τον ψυχίατρό τους).

    • Δυστυχώς ζούμε σε ένα κόσμο που είναι φτιαγμένος για να επικοινωνούν οι άνθρωποι μόνο με τους δρόμους και τα αεροδρόμια. Κάθε κίνηση και κάθε σκέψη είναι για την απομόνωση από τους άλλους. Καλή σχολή για καλή δουλειά μετά και απομόνωση στο γραφείο. Πολλά λεφτά από την καλή δουλειά για δικό σου σπίτι και αυτοκίνητο για απομόνωση. Εξοχικό με όλα τα απαραίτητα μέσα (ακόμα και πισίνα όταν είσαι δίπλα στην θάλασσα) για απομόνωση από τους άλλους. Το internet και τα κινητά έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό γιατί κοστίζουν ελάχιστα ή τίποτα, είναι σχεδόν πάντα μαζί μας και προσφέρουν επικοινωνία και όχι μόνο, με διαφορετικούς τρόπους.

Top

Show Buttons
Hide Buttons