Ευάλωτος στη διασπορά ψευδών ειδήσεων ο αλγόριθμος της Google

by Nikos Kaimakamis • On 12-12-2016 • AT 3:50 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

fake-news

Μια αλλαγή στον αλγόριθμο της μηχανής αναζήτησης της Google την κατέστησε περισσότερο ευάλωτη στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Business Insider, o αλγόριθμος της μηχανής αναζήτησης της Google άλλαξε πρόσφατα με σκοπό να έρχονται πιο ψηλά στα αποτελέσματα οι σελίδες εκείνες στις οποίες είναι πιθανό να κάνει κάποιος click. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το να έρχονται πιο ψηλά αποτελέσματα από ψευδείς ειδήσεις που παρουσίαζαν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από εκείνες τις ειδήσεις που προέρχονταν από έγκυρες πηγές.

Για πολλούς αναλυτές, δεν είναι μόνο το Facebook που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα διασποράς ψευδών ειδήσεων, αφού και η Google, μετά τις αλλαγές στη μηχανή αναζήτησης, έχει φτάσει σε σημείο να αντιμετωπίζει παρόμοιο ζήτημα. Το Facebook, από την πλευρά του, σύμφωνα με το Digital Trends, τελευταία τρόμαξε τους χρήστες του, καθώς ο αλγόριθμος  του News Feed που χρησιμοποιεί, εμφάνισε παλαιότερες δημοσιεύσεις και φωτογραφίες στο προφίλ των χρηστών. Ως αποτέλεσμα, πολλοί χρήστες του κοινωνικού δικτύου αντέδρασαν, ενώ το Facebook άφησε να εννοηθεί ότι εργάζεται πάνω στο πρόβλημα.

H Google φαίνεται πως αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με την τεχνολογία machine learning, αφού η μηχανή αναζήτησής της προβλέπει τα links που είναι πιθανό να χτυπήσει κανείς, αλλά δεν μπορεί να ξεχωρίσει εάν πραγματικά θέλει να τα διαβάσει ο χρήστης, με αποτέλεσμα να φέρνει στο προσκήνιο θέματα που έχουν εντυπωσιακούς τίτλους, αλλά ψευδές περιεχόμενο, σε πολλές περιπτώσεις αναζήτησης ειδήσεων.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons