Το IQ και το EQ πέθανε. Ζήτω το EF

by Stefanos Kofopoulos • On 11-06-2008 • AT 1:08 pm • 8 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

concentrate eye

Όταν το IQ (Intelligence Quota) έγινε passé για τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των εκλαϊκευμένων άρθρων η συγγραφική μόδα άρχισε να ασχολειται με το EQ (Emotional Quota). Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αναλύθηκαν σε βάθος, κάποια tests χάθηκαν και δημιουργήκαν για να καλύψουν τις νέες ανάγκες τις αγοράς και να μετρήσουν καλύτερα την νοημοσύνη και την συναισθηματική μας ικανότητα.

Σήμερα, το IQ και το EQ δίνουν την σκυτάλη στο EF ή Executive Function, την ικανότητα των παιδιών αλλά και ενηλίκων να αναστέλλουν και να εμποδίζουν οποιαδήποτε δραστηριότητα αποσπά την προσοχή. Το νεαρό της ιδεάς δε ακυρώνει τις σημαντικές και ευεργετικές δράσεις που έχει στην απόδοση και τον χαρακτήρα ενός ατόμου που μπορεί να προσαρμόζεται, να ελέγχει και να συγκεντρώνεται όταν και όπου πρέπει.

Το άρθρο του Newsweek αξίζει τον χρόνο και την προσοχή σας, κάπου εκεί μεταξύ τηλεφωνημάτων, emails και μιας γουλιάς καφέ.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. to iq kai oti allo krivei apo piso tou den tha pethanoun pote. eimai sth mensa kai exo perasei apo polla test iq. einai fantastika. to eq den ekane tipota gia ton idio akrivos logo pou kai to ef den tha kanei. den xeperniete efkola enas mithos san to iq

 2. βεβαια πολύ πιθανόν η ικανότητα κάποιων παιδιών να ¨συγκεντρώνονται” καλύτερα παρουσιάζεται στα πλαισια μιας γενικότερης ψυχαναγκαστικής προσωπικότητας-παρατηρείται σε αυξημένα ποσοστά σε καλούς μαθητές/ φοιτητές υψηλόβαθμων σχολών. Ισως τελικά η ανεμελιά ενός 8 χρονου να ναι πιο σημαντική από ένα αντιπαθητικό υπερώριμο σπασικλάκι.δεν μπορούμε να αποδίδουμε την αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος μονίμως στα παιδια.
  Στην Αμερική πολλά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές συμπεριφοράς (Attention-deficit hyperactivity disorder, or ADHD) τα χαπακώνουν (βλέπε RItalin) με το πρόσχημα ότι πάσχουν απο διαταραχές της προσοχής…Μην φτασουμε και σε αυτό το ακρο

 3. Καλή και χαριτωμένη η ανεμελιά, αλλά από κάτι ψυχαναγκαστικά σπασικλάκια βρίσκεται η ανθρωπότητα εδώ που βρίσκεται.

 4. χμ, οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις θα έλεγα γίνονται από σκέτα σπασκλάκια τα οποία απλά λατρευαν αυτό που έκαναν(κ προσωπικά τα λατρεύω), τα ψυχαναγκαστικά σπασικλάκια απλώς τις εκμεταλλεύονται για δικό τους όφελος :)…

 5. Αυτό το καινούργιο που αναφέρεις είναι μέρος του EQ. Τζάμπα συζήτηση..

 6. Επίσης, τώρα που ξαναβλέπω τον τίτλο του άρθρου, είναι προκλητικός….. Σαν να λες: τα portals και τα fora πέθαναν, ζήτω τα blogs…….

 7. Το συνεχές κυνήγι τέτοιων στόχων το μόνο που μπορεί να προκαλέσει στην κοινωνία είναι περισσότερα προβληματικά άτομα.

  Το iq σαν ιδέα απέτυχε. Για το λόγο ότι όσοι πίστεψαν στη μέτρηση και στην αίσθηση ανωτερότητας που τούς προκάλεσε αν μέτρησαν μεγαλύτερο νούμερο από το μέσο όρο, έγιναν περισσότεροι κομπλεξικοί στην πλειοψηφία τους αφού θεώρησαν ότι ανήκουν σε ένα «ξεχωριστό» είδος πληθυσμού που έχει μεγαλύτερη αξία να υπάρχει από το υπόλοιπο.

  Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις στην τελική αν η κοινωνία χρειάζεται εξειδικευμένους εργάτες να την πάνε μπροστά ή απλά πιο πραγματικούς ανθρώπους με ευαισθησίες και αρχές.

  Συνήθως η τυφλή προσήλωση σε ένα και μοναδικό στόχο σε αποκόπτει από το ρόλο σου στην κοινωνία υπό τη γενική έννοια προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι μια πλειοψηφία μεγάλων επιστημόνων – που σίγουρα δώσανε πολλά στην ανθρωπότητα και τους ευχαριστούμε – έκρυβαν από πίσω μια ιστορία τραγωδίας σε προσωπικό επίπεδο. Άσε που ο αφανής ήρωας της κάθε υπόθεσης ίσως να είναι αυτός που κράταγε το σπίτι και τα παιδιά για να ξημεροβραδιάζεται ο άλλος στη δουλειά.

  Στην τελική iq, eq, ef και δεν ξέρω εγώ τί άλλο επόμενο, είναι απλές μετρήσεις κάποιων χαρακτηριστικών ενός ατόμου, όσο μπορούν να αποτυπωθούν σε αλγόριθμους και μαθηματικά. Η ψυχή δεν μετριέται όμως, νιώθεται.

  ;)

 8. Άσε που “παθήσεις” όπως το ADHD (βλ. σχόλιο #2), κάποιοι έχουν αρχίσει να τις θεωρούν “χάρισμα”. Σε μία εποχή multitasking με την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, 3-4 παράθυρα του browser ανοικτά και το παράλληλο chat με τους φίλους, ίσως η ικανότητα να συγκεντρώνεσαι σε ένα πράγμα να μην είναι και τόσο καλή :-)

  Τελικά, όλες αυτές οι συζητήσεις καταλήγουν πάντα ότι σε όλα είναι καλό να υπάρχει μέτρο. Τί να το κάνεις αν κόβει το μυαλό σου στα μαθηματικά αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις πότε ο συνομιλητής σου σε κοροϊδεύει ή είναι δυστυχισμένος και πώς να του μιλήσεις, τί να το κάνεις να μπορείς να συγκεντρωθείς σε ένα πράγμα και η ζωή να περνάει δίπλα σου κ.λ. κ.λ.

Top

Show Buttons
Hide Buttons