Ευρώπη και Ιαπωνία συνεργάζονται για τη συλλογή δειγμάτων από αστεροειδή

by George Polyzos • On 05-05-2015 • AT 3:16 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Hayabusa-2

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι θα παράσχει βοήθεια στην Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής και Εξερεύνησης (JAXA), στα πλαίσια της φιλόδοξης αποστολής Hayabusa-2.

Στόχος της αποστολής Hayabusa-2 είναι η προσέγγιση ενός αστεροειδή, η συλλογή δειγμάτων υλικού και η επιστροφή των δειγμάτων πίσω στη Γη, έως το έτος 2020. Η αποστολή της JAXA ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν το διαστημικό σκάφος της αποστολής εκτοξεύθηκε χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο-φορέα τύπου H-IIA.

Το σκάφος της αποστολής Hayabusa-2 αναμένεται να αποκτήσει επαφή με τον αστεροειδή 1999 JU3 τον Ιούνιο του 2018. Όταν αυτή πραγματοποιηθεί με επιτυχία, θα ξεκινήσει η προσπάθεια συλλογής στοιχείων σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν οι πτυχές της εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος.

DSA_3_Malarguee

Κατά τη διάρκεια της 18μηνης επαφής με τον αστεροειδή θα αναπτυχθούν τρία μικρά διαστημικά οχήματα και ένας σταθερός σταθμός που θα ενσωματώνουν σειρά εργαλείων μέτρησης και παρατήρησης. Επιπρόσθετα, θα γίνει προσπάθεια να «σπάσει» η επιφάνεια του αστεροειδή ώστε να δημιουργηθεί ένας τεχνητός κρατήρας.

Στο τελικό στάδιο της αποστολής, θα περισυλλεχθούν δείγματα από τον Sampler Mechanism του διαστημικού σκάφους. Όταν ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, θα ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής στη Γη, με τα δείγματα να βρίσκονται αποθηκευμένα σε ειδική κάψουλα ώστε να μην κινδυνέψουν κατά τη διαδικασία εισόδου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η βοήθεια από την πλευρά της ESA έγκειται στην παροχή στοιχείων και δεδομένων τηλεμετρίας από τον σταθμό παρακολούθησης της Υπηρεσίας που βρίσκεται στο Malargüe της Αργεντινής και διαθέτει δορυφορικό δίσκο διαμέτρου 35 μέτρων.

Tracking_network_control_room

Με τα δεδομένα που θα παρέχει η ESA, ο Hayabusa-2 θα είναι «προσβάσιμος» για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, ειδικά αφού θα έχει βγει εκτός εμβέλειας των ιαπωνικών σταθμών παρακολούθησης. Παράλληλα, θα είναι εφικτή η συχνότερη αποστολή μεγαλύτερου όγκου δεδομένων από το διαστημικό σκάφος προς τη Γη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η αποστολή Hayabusa-2 είναι ανάλογης σπουδαιότητας με της Rosetta και το σκάφος  Philae, που επιχείρησαν και πέτυχαν πριν μερικούς μήνες την προσεδάφιση σε κομήτη. Σκοπός αυτών των φιλόδοξων αποστολών είναι να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα όπως είναι η προέλευση των βασικών συστατικών της ζωής στη Γη.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons