Εδώ Ευρώπη, τα πράγματα είναι αλλιώς

by Stefanos Kofopoulos • On 17-11-2008 • AT 4:06 pm • 1 ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

european union tanks mockup

Η οικονομική κρίση αυτή την φορά δεν ξεκίνησε από το Silicon Valley. Όλοι πίστευαν ότι οι high tech εταιρείες και τα startups δεν θα επηρεαστούν άμεσα και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες τα γεγονότα που ακολούθησαν το dot com bubble ανήκαν στο παρελθόν. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, η .com εποχή έχει περάσει αλλά οι εταιρείες στην κοιλάδα της Καλιφόρνια υποφέρουν όπως και ο υπόλοιπος κόσμος. Οι αλλαγές στην δομή πολλών εταιρειών σημαίνουν απολύσεις σε τέτοιο βαθμό που το TechCrunch ξεκίνησε το layoff tracker. Στην άλλη άλλη πλευρά του Ατλαντικού μαζεύεις τα μπογαλάκια σου και φεύγεις αλλα ευτυχώς υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις όπως το Zappos που παρά την μείωση προσωπικού κατά 8% φρόντισε για τους υπαλλήλους και έδωσε πολλά περισσότερα πέρα από την χάρτινη κούτα για τα προσωπικά αντικείμενα.

“We are offering to pay each laid-off employee through the end of the year (about 2 months), and offering an additional amount for employees that have been with us for 3 or more years. In addition, because our regular health benefits cover 100% medical, dental, and vision for employees and 50% for spouses and dependents, we decided to offer to reimburse laid-off employees for up to 6 months of COBRA payments. In doing all of this to take care of laid-off employees, we expect that it will actually increase, not decrease, our costs for 2008, but we feel this is the right thing to do for our employees”.

Στην Ευρώπη η οικονομική κρίση έφτασε με μικρή καθυστέρηση αλλά πλήττει το ίδιο τους χρηματιστηριακούς δείκτες, τις εταιρείες και φυσικά τους πολίτες. Ευτυχώς τα πράγματα είναι διαφορετικά στην Γηραιά Ήπειρο ίσως εξαιτίας της διαφορετικότητας σε κουλτούρα και ιστορία.

Εδώ στην Ευρώπη τα πράγματα είναι αλλιώς. Η ΕΕ προστατεύει τους εργαζόμενους (πχ αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης) περισσότερο σε σύγκριση με την Αμερική. Οι εταιρείες αναλαμβάνουν να τα βρουν με το κράτος, την τοπική κοινωνία και τα συνδικάτα γιατί διαφορετικά το κόστος σε φήμη και χρήμα είναι μεγάλο. Χαρακτηριστική περίπτωση το κλείσιμο του εργοστασίου της Nokia στην Γερμανική πόλη Bochum.

Η οικονομική κρίση είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδείξει τις διαφορές με την Αμερική, να υπογραμμίσει πλεονεκτήματα που προσφέρει η αγορά εργασίας σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού, να παραδεχθεί τα όποια λάθη και να προσπαθήσει να τα διορθώσει. Ευρωβουλευτές όπως η Μαίρη Ματσούκα και όσοι άλλοι ασχολούνται με τα εργασιακά στην ΕΕ έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν την δουλειά τους, να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων υπουργών και ηγετών και να θέσουν τις βάσεις μια νέα εισροή εγκεφάλων στην διευρυμένη Ευρώπη του 2008.

Δύσκολο αλλά εφικτό εγχείρημα από ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι έχουν την ικανότητα να αλλάζουν την ροή της ιστορίας και να αλλάζουν σελίδα στον ιστορικό του μέλλοντος. Πριν από 35 χρόνια στο Πολυτεχνείο κάποιοι συμμετείχαν στην αλλαγή μιας μικρής γωνιάς του κόσμου. Σήμερα είναι ευκαιρία για κάτι παραπάνω. R.I.P

[tanks photo by Lawrence Whittemore]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. G plus, ευχαριστώ

Top

Show Buttons
Hide Buttons