Η Ευρώπη καταδικάζει την Microsoft, πρόστιμο 561 εκ. ευρώ

by Stefanos Kofopoulos • On 06-03-2013 • AT 3:48 pm • 6 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Η Ευρώπη καταδικάζει την Microsoft, πρόστιμο 561 εκ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε και η απόφαση είναι αρνητική για την Microsoft. Με πρόστιμο 561 εκατομμυρίων ευρώ, η Microsoft πληρώνει την μη συμμόρφωση με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές για browser στα Windows 7.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Microsoft είναι η πρώτη εταιρεία που ενώ αρχικά δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, δεν τήρησε την υπόσχεση της. Όλα ξεκίνησαν το 2009 όταν Microsoft και Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν καταλήξει σε μια εθελοντική αλλά πρακτικά ουσιαστική συμφωνία.

Η Microsoft συμφώνησε να προσφέρει την δυνατότητα για εγκατάσταση και χρήση browsers εκτός του Internet Explorer. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που το Windows 7 Service Pack 1 αφαίρεσε αυτή την δυνατότητα. Σύμφωνα με την Microsoft η αλλαγή οφείλεται σε τεχνικό λάθος.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό το τεχνικό λάθος ήταν αρκετό ώστε να ξεκινήσει έρευνα το καλοκαίρι του 2012. Τον Οκτώβριο αποφασίστηκε ότι η Microsoft όντως έχει παραβεί τους κανονισμούς και την συμφωνία. Σήμερα ανακοινώθηκε το ύψος του προστίμου. Περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ ή 561 εκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η επίσημη απάντηση της Microsoft αναφέρει το εξής: “We take full responsibility for the technical error that caused this problem and have apologized for it. We provided the Commission with a complete and candid assessment of the situation, and we have taken steps to strengthen our software development and other processes to help avoid this mistake – or anything similar – in the future”.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το πρόστιμο μπορεί να φτάνει μέχρι και 10% του τζίρου της εταιρείας που τιμωρείται, ένα χρόνο πριν. Με αυτό το δεδομένο, η Microsoft πληρώνει “φθηνά” το τεχνικό λάθος στα Windows 7 SP1. Το ποσό των 561 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχεί περίπου στο 3%.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Wow. εμ, η αλήθεια είναι πως έπαιξε με τη φωτιά και κάηκε..

  αν και ίσως να υπάρχει και έφεση.. πάντα έτσι δεν γίνεται? :)

  • Δεν νομίζω ότι κάηκε ακριβώς. Τα λεφτά είναι πολλά αλλά δεν ξέρουμε πόσα λεφτά έβγαλε ή θα βγάλει από αυτό το μικρό τεχνικό λάθος που έγινε λίγο πριν από τα Windows 8 που βασίζονται πολύ στο cloud και στον browser

   • Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν έγινε κατα λάθος. Αν οι δικηγόροι της Microsoft είχαν έστω και μία ιδέα για το πρόστιμο που θα τους επέβαλε η ΕΕ και ήξεραν και ποιό θα ήταν το κέρδος απο το να “λανσάρουν” μόνο τον δικό τους browser στα Windows (που λογικά θα ήταν μεγαλύτερο απο το πρόστιμο), ακόμα θα γελάνε με την απόφαση… (περίπου.. ) :)

 2. Το βρίσκω υπερβολικό να επιβάλουν πρόστιμο για κάτι τέτοιο. Και αυτό επειδή στο κάτω κάτω δεν σου απαγορεύει να εγκαταστήσεις όποιον browser θέλεις, απλά έχει τον explorer out of the box. Δικό της προιόν είναι άλλωστε!

 3. Αντίστοιχο πρόστιμο τρώει και η apple με τον Safari?

  • Όχι. Δεν είναι το ίδιο. Η Microsoft κυριαρχεί στο λειτουργικό για desktop/laptop. Οπότε οποιαδήποτε απόφαση οδηγεί σε μονοπωλιακές καταστάσεις. Η Apple είναι πολύ μικρή ακόμα σε αυτή την κατηγορία

Top

Show Buttons
Hide Buttons