Europe vs Facebook γύρος δεύτερος

by Stefanos Kofopoulos • On 28-11-2011 • AT 8:55 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

Mark Schrems

Πρόσφατα, ένας αυστριακός σπουδαστής νομικής έστησε το site Europe vs Facebook, αντιμαχόμενος το μεγαλύτερο social network του πλανήτη, βάσει ισχυρισμών καταπάτησης των δικαιωμάτων του πολίτη και αδιαφανών διαδικασιών. Τώρα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση σφίγγει τον κλοιό, αναζητώντας τρόπους επιβολής πιο αυστηρών μέτρων κατά του Facebook.

Ο Mark Schrems έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο τον περασμένο μήνα, αποκαλύπτοντας ότι το Facebook είχε συγκεντρώσει έναν τεράστιο φάκελο με δεδομένα γύρω από το πρόσωπό του, έκτασης 1.222 σελίδων! Φυσικά πολλά από αυτά τα δεδομένα ήταν τεχνικής φύσης, παρόλα αυτά, ακόμη και τα τεχνικά στοιχεία είναι αρκετά στους επίδοξους identity thieves να αποκομίσουν πολύτιμα στοιχεία, ενώ τα προσωπικά δεδομένα πωλούνται αδρά στη μαύρη αγορά και με υπόγειους τρόπους σε εταιρείες promotion και διαφήμισης, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για direct marketing, επιδιώκοντας να μεγαλώσουν το πελατολόγιο τους. Πολύ πιο σοβαρό είναι το ενδεχόμενο πώλησης των δεδομένων σε κυβερνητικές οργανώσεις και διάφορες Αρχές με άγνωστη ατζέντα και σκοπούς.

Το site του Mark Schrems, το οποίο έχει διχάσει λόγω του επιθετικού του χαρακτήρα, αλλά και το προκλητικού του ύφους, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι έχει σημασία και απήχηση σε μια φάση που το Facebook απλώνεται όλο και περισσότερο στις ζωές μας, αυξάνοντας θεαματικά το ψηφιακό μας αποτύπωμα, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Ο αυστριακός cyber-ακτιβιτής μας προτρέπει να κινηθούμε κι εμείς για την ανάκτηση του δικού μας ψηφιακού φακέλου, προειδοποιεί όμως ότι από τότε που τα ΜΜΕ προέβαλλαν την περίπτωσή του, το Facebook κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα και του παίρνει πολύ περισσότερο από 40 ημέρες, που υποτίθεται ότι είναι η νομική του δέσμευση, για να απαντήσει στο αίτημα κάποιου για να πάρει τον προσωπικό του φάκελο.

Αντ’ αυτού δίνει τη δυνατότητα για κατέβασμα ενός αρχείου με δεδομένα του προφίλ, το οποίο όμως παρέχει μια αποσπασματική εικόνα των δεδομένων που συλλέγει, πάντα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Schrems. Ακόμη και τα δεδομένα που επιστρέφουν, μετά από ικανοποίηση έγγραφου αιτήματος (με επιστολή, ή με e-mail), είναι περιορισμένα, και περιέχουν στοιχεία από 22 κατηγορίες δεδομένων, και όχι τις σχεδόν 80, τις οποίες χρησιμοποιεί στις databases το Facebook.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει, αυτόν τον καιρό, πρωτοβουλίες για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων και διαφάνειας στη συλλογή προσωπικών δεδομένων. Η δραστήρια Επίτροπος, Viviane Reding, καλεί τους ISPs να εφαρμόσουν πολιτική πλήρους διαφάνειας στα δεδομένα που διακινούν, ώστε να διαφυλάσσουν τους Ευρωπαίους πολίτες από τις ορέξεις και τις διαθέσεις οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρείας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

Consumers in Europe should see their data strongly protected, regardless of the EU country they live in and regardless of the country in which companies which process their personal data are established. I call on service providers – especially social media sites – to be more transparent about how they operate. Users must know what data is collected and further processed (and) for what purposes.

Το ότι κάποιος, κάπου, αποθηκεύει τα δεδομένα μας, είναι σίγουρο. Θεωρητικά, καλύτερο είναι να τα μαζεύει κάποια επίσημη Αρχή, την οποία ελέγχει το, εκλεγμένο από εμάς, κράτος, με σκοπό τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της ιδιωτικότητάς μας, και όχι μια ιδιωτική εταιρεία, είτε Facebook ονομάζεται αυτή, είτε Google, ή οτιδήποτε άλλο. Στην πράξη όμως, υπάρχει στ’ αλήθεια ένας, κρατικός ή μη φορέας, που να έχει στα χέρια του τέτοια δεδομένα και να μην τα χρησιμοποιεί όπως θέλει, αποκτώντας πρόσβαση, δικαιώματα και εξουσία, απέναντι στην οποία ο πολίτης είναι τελικά αδύναμος;

[via]

 

Ενημέρωση: Το
άρθρο αυτό αρχικά δημοσιεύθηκε από διαφορετικό συντάκτη.

Τροποποιήθηκε, βελτιώθηκε
και επαναδημοσιεύθηκε από τον Titanas

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons