Εύκολοι στόχοι οι ταξιδιώτες για τους οικονομικούς εγκληματίες του Διαδικτύου

by George Polyzos • On 24-08-2016 • AT 11:13 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

online-payment-03

Όσοι ταξιδεύουν διενεργούν πολλές ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο, όταν δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Η έρευνα της Kaspersky Lab αποκάλυψε ότι το 59% των Ελλήνων ταξιδιωτών πιστεύει ότι η απώλεια χρημάτων είναι μία από τις τρεις κορυφαίες απειλές που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στο εξωτερικό, ενώ ο κίνδυνος κλοπής πιστωτικής κάρτας κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων απειλών από το 30%.

Οι ανησυχίες αυτές είναι βάσιμες, με την έρευνα να αναδεικνύει επίσης ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απώλειας χρημάτων κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Το 17% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι έχει βιώσει μια τέτοια απώλεια, ενώ σε διεθνές επίπεδο, το 8% δήλωσε ότι υπήρξε κάτοχος κάρτας που είχε «παραβιαστεί», όσο βρισκόταν σε μια ξένη χώρα.

Αντιθέτως, μόλις το 6% των Ελλήνων δήλωσε ότι η «μόλυνση» μιας συσκευής βρίσκεται μεταξύ των τριών κορυφαίων ανησυχιών του, όταν ταξιδεύει, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τις διαδικτυακές απάτες ανέρχεται στο 13%. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το 7% των Ελλήνων δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα ψηφιακού εγκλήματος όσο βρισκόταν στο εξωτερικό.

online

Ωστόσο, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες πέφτουν θύματα του ψηφιακού εγκλήματος. Το 75% των Ελλήνων συνδέεται σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα οπουδήποτε στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας αυτή τη δυνητικά επικίνδυνη σύνδεση, που μπορεί να υποκλαπεί και να χρησιμοποιηθεί από ψηφιακούς εγκληματίες.

Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό πραγματοποιεί online τραπεζικές συναλλαγές (37%) και online αγορές (37%) μέσω αυτών των δικτύων. Χωρίς την κατάλληλη προστασία, αυτή η συμπεριφορά εκθέτει τους χρήστες και τα χρήματά τους σε περιττούς κινδύνους, ωστόσο μόλις το 24% των Ελλήνων ταξιδιωτών χρησιμοποιεί ασφαλείς συνδέσεις VPN, όταν αποκτά πρόσβαση σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα. Επίσης, είναι ανησυχητικό ότι το 21% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα για να εξασφαλίσει την προστασία του.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons