Έτοιμο το Galileo, το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης

by Nikos Kaimakamis • On 15-12-2016 • AT 11:20 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom Τεχνολογία

galileo-satellite

Μετά από ένα σεβαστό χρονικό διάστημα προετοιμασίας, το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo της Ευρώπης, είναι έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του. 

Η έναρξη προσφοράς δορυφορικών υπηρεσιών πλοήγησης από μία αμιγώς ευρωπαϊκή υπηρεσία είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 και αποτελεί μία σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή επικράτεια, μιας και θα βοηθήσει την ήπειρο να απαγκιστρωθεί από την ανάγκη χρήσης του αμερικανικού GPS ή του ρωσικού GLONASS. Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, άργησε πολύ να έρθει, αφού η Ευρώπη χρειάστηκε 17 συναπτά έτη, προκειμένου να καταφέρει να θέσει όλους τους δορυφόρους του συστήματος σε τροχιά.

Μέχρι σήμερα, το σύστημα Galileo έχει κοστίσει στην Ευρώπη ένα ποσό 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά -όπως αναφέρει το GSM Arena- αναμένεται να επιφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία έσοδα της τάξης των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσα στα πρώτα δέκα χρόνια της λειτουργίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Galileo είναι ένα σύστημα με περισσότερους δορυφόρους και μεγαλύτερη αποστολή δεδομένων σε σχέση με το GPS και το GLONASS. H δωρεάν εκδοχή της υπηρεσίας θα έχει ακρίβεια ενός μέτρου, ενώ η συνδρομητική υπηρεσία θα έχει ακρίβεια εκατοστών, νικώντας σε αυτό το σημείο τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές συσκευές που υποστηρίζουν ήδη το σύστημα Galileo, ενώ η Qualcomm ανακοίνωσε ότι με ένα firmware update, οι επεξεργαστές Snapdragon 435, 820, 650, 617 και άλλα πρόσφατα μοντέλα, θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δορυφόρους του. Ήδη σε τροχιά υπάρχουν 18 δορυφόροι του συστήματος Galileo, ενώ στην τελική του μορφή, το σύστημα θα έχει στη διάθεσή του 30 δορυφόρους.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons