Έρχονται τα wearable… robots

by George Polyzos • On 15-09-2014 • AT 2:53 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Soft-Exosuit

Η είδηση που ακολουθεί μας δίνει έναν εναλλακτικό ορισμό για τα «wearable» προϊόντα του μέλλοντος. Ο λόγος για το Soft Exosuit, έναν ελαφρύ εξωσκελετό, ο οποίος θα επιτρέπει στο άτομο που το φοράει να καλύπτει μεγαλύτερες αποστάσεις με λιγότερη προσπάθεια.

Την ανάπτυξη του Soft Exosuit ανέλαβε το Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering του πανεπιστημίου του Harvard, το οποίο έλαβε χρηματοδότηση ύψους 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων από την DARPA.

Η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) αποτελεί την υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου αμύνης η οποία αναλαμβάνει την υλοποίηση των πλέον καινοτόμων τεχνολογιών για χρήση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η ιδιαιτερότητα του εν λόγω προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια υλοποίηση χαμηλού βάρους που θα μπορεί να φορεθεί εύκολα και επιπλέον θα μπορεί να δεχθεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ενσωμάτωσης εναλλακτικών αισθητήρων.

Προφανώς η ιδέα δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία με τους ευμεγέθεις, υψηλού βάρους, εξωσκελετούς που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα. Αντίθετα, η ιδέα πίσω από τη δημιουργία του Soft Exosuit είναι να φτιαχτεί ένας εξωσκελετός που θα επιτρέπει στο άτομο τη φυσιολογική κίνηση και δεν θα το κουράζει.

Αυτά επιτυγχάνονται, πέρα από τη χρήση υλικών χαμηλού βάρους, από το γεγονός ότι το Soft Exosuit δεν διαθέτει άκαμπτη δομή. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του φόρτου εργασίας της στολής γίνεται στο επίπεδο της μέσης, μειώνοντας έτσι το βάρος που τοποθετείται στην περιοχή των ποδιών.

Παράλληλα, ένα δίκτυο καλωδίων χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση υποστήριξης στις αρθρώσεις του χρήστη. Τέλος, ένας μικρό-υπολογιστής τοποθετείται στην κορυφή του Exosuit και αναλαμβάνει να προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις ώστε να ταιριάζει με την ταχύτητα και τις κινήσεις του χρήστη.

Η χρήση του Soft Exosuit θα βοηθάει τους στρατιωτικούς στη μεταφορά μεγαλύτερων φόρτων σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Ωστόσο, στους σχεδιασμούς του Harvardείναι η προσέλκυση επενδυτών και από τον χώρο της ιατρικής ώστε η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί και από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα κίνησης.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons