Έρχονται laptops και tablets με 3D αισθητήρες

by George Polyzos • On 12-09-2014 • AT 2:57 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Intel Real Sense

Φορητοί υπολογιστές με 3D αισθητήρες αντί για συμβατικές webcams αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των καταστημάτων έως το τέλος του έτους.

Αυτό υποστήριξε η Intel, κατά τη διάρκεια του Intel Developer Forum που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο. Μάλιστα, εκεί, προαναγγέλθηκε ότι εντός του 2015 θα κάνουν την εμφάνισή τους και ταμπλέτες με ενσωματωμένους 3D αισθητήρες.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε για πρώτη φορά την τεχνολογία ανίχνευσης 3D που έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια του Consumer Electronics Show, του Ιανουαρίου. Πρόκειται στην ουσία για δύο διαφορετικούς τύπους αισθητήρων.

Ο ένας έχει σχεδιαστεί για χρήση στη θέση μίας εμπρόσθιας webcam ώστε να «ανιχνεύει» ανθρώπινες κινήσεις και χειρονομίες. Ο δεύτερος αισθητήρας προορίζεται για τοποθέτηση στο πίσω μέρος της συσκευής για να σαρώνει αντικείμενα σε απόσταση έως και τεσσάρων μέτρων.

Οι δύο αισθητήρες λειτουργούν και με διαφορετικό τρόπο. Ο εμπρόσθιος αισθητήρας υπολογίζει τη θέση των αντικειμένων μέσω παρατήρησης της στρέβλωσης που προκαλούν σε ένα αόρατο μοτίβο υπέρυθρου φωτός και χρησιμοποιώντας ένα μικροσκοπικό προβολέα, εντός του αισθητήρα.

Αντίστοιχα, ο πίσω αισθητήρας σαρώνει μία περιοχή χρησιμοποιώντας δίδυμες κάμερες οι οποίες υπολογίζουν το βάθος στερεοσκοπικά σε συνδυασμό με μία κάμερα υπερύθρων που βοηθά στη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Και οι δύο αισθητήρες θα επιτρέπουν στη συσκευή στην οποία έχουν εγκατασταθεί να «αντιλαμβάνεται» μία σκηνή, έγχρωμα και σε τρεις διαστάσεις και θα δίνουν έτσι τη δυνατότητα αναγνώρισης χειρονομιών ή την αναγνώριση αντικειμένων μέσα στο χώρο.

Ήδη η Dell έχει ανακοινώσει ότι οι συγκεκριμένοι αισθητήρες θα εμφανιστούν στα tablets της σειράς Venue 8 7000, το οποίο θα έχει πάχος 6 χιλιοστών και θα είναι το λεπτότερο tablet της αγοράς.

Η τεχνολογία σε επίπεδο hardware έχει αναπτυχθεί, οπότε σε επόμενη φάση εξετάζεται η συνεργασία με εταιρείες παραγωγής λογισμικού για την ανάπτυξη σχετικών εφαρμογών που θα κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το MIT Technology Review, ήδη υπάρχουν συνεργασίες σε εξέλιξη οι οποίες σχετίζονται με το Skype, το gaming studio Dreamworks και την εταιρεία τρισδιάστατου σχεδιασμού Autodesk. Φυσικά, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα καμία ένδειξη του τι πρόκειται να προκύψει από τις εν λόγω συνεργασίες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του IDF η Intel παρουσίασε μια σειρά δικών της πρωτοβουλιών. Μία από αυτές ήταν μία εφαρμογή της startup Volumental, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να τραβήξει μία τρισδιάστατη εικόνα του ποδιού του και με ακρίβεια να υπολογίσει το μέγεθος παπουτσιού που του ταιριάζει.

Ίσως η συγκεκριμένη εφαρμογή να είναι λίγο «περίεργη» αλλά σίγουρα δείχνει το εύρος των δυνατοτήτων που δίνει η συγκεκριμένη τεχνολογία για την ανάπτυξη εφαρμογών. Σε μία άλλη περίπτωση χρήσης των 3D αισθητήρων έγινε επίδειξη της ικανότητας μέτρησης των διαστάσεων ενός καναπέ σε ένα κατάστημα.

Φυσικά, εξίσου απεριόριστες είναι οι δυνατότητες δημιουργίας εφαρμογών που θα σχετίζονται με την ακριβή απόδοση παιχνιδιών επαυξημένης πραγματικότητας, όπου οι εικονικοί χαρακτήρες θα μπορούν να προβάλλονται από την οθόνη της συσκευής στο πραγματικό περιβάλλον.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons