Η Ericsson ενδιαφέρεται να αγοράσει την Nokia Siemens BSS

by Stefanos Kofopoulos • On 04-09-2012 • AT 12:02 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Η Ericsson ενδιαφέρεται να αγοράσει την Nokia Siemens

Αλλαγές σε κάθε επίπεδο για την Nokia που φαίνεται ότι έχει βγάλει στο σφυρί το κομμάτι Nokia Siemens. Η εταιρεία που συστάθηκε πριν χρόνια για να αποτελέσει τον δικτυακό κορμό της Nokia και να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο ως το άλλο μισό από τις πωλήσεις κινητών, δεν κατάφερε πολλά σε οικονομικό επίπεδο. Δεδομένης της δύσκολης θέσης που βρίσκεται η Nokia και της προσπάθειας εξυγίανσης των οικονομικών, οι Φινλανδοί φαίνεται ότι θέλουν να ξεφορτωθούν ό,τι δεν αφορά τον κορμό των δραστηριοτήτων τους, δηλαδή την κατασκευή κινητών και πώληση υπηρεσιών όπως οι χάρτες.

Αν οι πληροφορίες έχουν βάση, η Ericsson φαίνεται να βρίσκεται πρώτη μεταξύ των υποψηφίων αγοραστών της Nokia Siemens. Η αγορά των τηλεπικοινωνιών μεγαλώνει, έχουμε ένα επιπλέον δισεκατομμύριο χρήστες κινητών και άλλων φορητών συσκευών όπως tablets να μπαίνουν στο παιχνίδι και η Ericsson θέλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον τομέα. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Ericsson κινείται επιθετικά και αγοράζει ανταγωνιστή. Πριν από ένα χρόνο πλήρωσε 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της Αμερικανικής Telcordia.

Υπάρχει βέβαια και η θεωρία συνωμοσίας για την πιθανή εξαγορά της Nokia Siemens από την Ericsson. Η Nokia πουλάει σιγά σιγά ότι δεν αγορά την κατασκευή κινητών και υπηρεσιών σχετικές με κινητά ώστε να ξεφορτωθεί τα πάντα και να αποτελέσει την τέλεια εξαγορά από την Microsoft. Ποιός χρειάζεται ένα business unit για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό όταν αυτό που ενδιαφέρεται να πουλήσει είναι κινητά και tablets;

Update: Το κομμάτι Business Support Systems της Nokia Siemens είναι αυτό που θέλει να αγοράσει η Ericsson. Στα οικονομικά αποτελέσματα της Nokia δεν φαίνεται πόσο τζίρο και κέρδη αφήνει το Business Support Systems αλλά είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα νούμερα είναι σημαντικά από το εξής:

“With over 300 operator customers globally and 555 million subscribers on our charging system and over 140 convergent mediation customers globally, we have a proven track record in BSS (Business Support Systems)”

Το γεγονός ότι η Nokia Siemens θέλει να πουλήσει το συγκεκριμένο business unit μαζί με τις 17.000 απολύσεις που ανακοινώθηκαν στο τέλος του 2011, περίπου το 1/4 των εργαζομένων της εταιρείας, δείχνει ότι η Nokia Siemens βρίσκεται σε οριακό σημείο και κάνει ό,τι μπορεί για να επανέλθει στην κερδοφορία όπως φαίνεται ξεκάθαρα εδώ [NOKIA SIEMENS NETWORKS RESULTS SUMMARY].

Μέχρι σήμερα η Nokia Siemens έχει πουλήσει άλλα δύο τμήματα (microwave, broadband σταθερής τηλεφωνίας) με τίμημα περίπου 14.5 εκατομμύρια ευρώ και 360 εργαζομένους. Τα οικονομικά στοιχεία της δεύτερης πώλησης δεν έγιναν γνωστά αλλά δεδομένου των 400 περίπου εργαζομένων που έφυγαν από την Nokia Siemens και τα κέρδη της ADTRAN (περίπου $12.96 εκατομμύρια) καταλαβαίνουμε ότι και αυτή η συμφωνία κινείται σε χαμηλά νούμερα σε σύγκριση με τα 300 και πλέον εκατομμύρια που αναφέρεται ότι μπορεί να στοιχίσει η πώληση της Business Support Systems της Nokia Siemens.

Πόσο σημαντικά είναι τα 300 εκατομμύρια για την Nokia Siemens και τι ρόλο παίζουν στην εταιρεία φαίνεται από το εξής κομμάτι της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων.

“In the second quarter of 2012, Nokia Siemens Networks recognized restructuring charges and other associated
items of EUR 190 million related to this restructuring program, resulting in cumulative charges of EUR 1 billion. In
total, Nokia Siemens Networks expects cumulative restructuring charges of approximately EUR 1.2 billion related to this restructuring program before the end of 2012. By the end of the second quarter 2012, Nokia Siemens
Networks had cumulative restructuring related cash outflows of approximately EUR 250 million related to this
restructuring program. From the third quarter 2012 onwards, Nokia Siemens Networks expects restructuringrelated cash outflows to be approximately EUR 350 million in 2012, approximately EUR 400 million in 2013, and approximately EUR 200 million in 2014 related to this restructuring program.

Cash preservation is a clear priority at Nokia Siemens Networks, and the company intends to be self-funding in
all aspects of its operations. Nokia Siemens Networks’ restructuring program, combined with the company’s
focus on improving its financial performance, is designed to enable the company to end 2012 with higher net
cash than at the end of 2011.”

Προστέθηκε το BSS στον τίτλο του άρθρου.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons