Έρευνα του Spotify για τη σύνδεση συναισθήματος και μουσικής

by George Polyzos • On 17-07-2014 • AT 9:15 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

Spotify

 

Το Spotify παρουσίασε μια νέα έρευνα σχετικά με τη συναισθηματική μας ανταπόκριση στη μουσική, αποκαλύπτοντας τα κομμάτια που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν συγκεκριμένα συναισθήματα.

Σε συνεργασία με τον Jacob Jolij, Καθηγητή Γνωστικής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χρόνινχεν, η έρευνα του Spotify αποκαλύπτει τα τραγούδια που προκαλούν τις πιο ξεκάθαρες συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως νοσταλγία, θυμό και ευτυχία.

Ο έντονος ρυθμός του «Birthday» της Katy Perry ενθαρρύνει την ενεργή κίνηση και συμβάλλει στην απελευθέρωση ντοπαμίνης, οδηγώντας σε αισθήματα ευτυχίας, ενώ οι συγχορδίες του «Magic» των Coldplay προκαλούν θετικά συναισθήματα – με τους στίχους να εξουδετερώνουν τις αρνητικές σκέψεις, καθιστώντας το ιδανικό κομμάτι για να ξεπεράσουμε το φόβο μας.

Ο Jacob Jolij, Καθηγητής Γνωστικής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χρόνινχεν, εξηγεί: «Η μουσική μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στα συναισθήματά μας: από το να μας κάνει ευτυχείς μέχρι να μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, ένα ορισμένο είδος μουσικής μπορεί να ενεργοποιήσει συναισθήματα και ορμόνες που επηρεάζουν άμεσα τη διάθεσή μας. Η λίστα των τραγουδιών που καταρτίσαμε με το Spotify αναδεικνύει μερικά από τα πιο αποτελεσματικά τραγούδια που μας μεταφέρουν από τη λύπη στη χαρά και από το θυμό στην αισιοδοξία».

Ακολουθούν τα κομμάτια που προκαλούν τα περισσότερα συναισθήματα, σύμφωνα με τον Jacob Jolij και το Spotify.

  • Ευτυχία – Katy Perry, «Birthday»

Τα χαρούμενα τραγούδια έχουν γρήγορο και ισχυρό ρυθμό, θετικούς στίχους και είναι συνήθως σε μείζονα κλίμακα. Περαιτέρω έρευνα προτείνει ότι η μείζονα κλίμακα θυμίζει το χαμήλωμα του τόνου της φωνής, που τόσο στην ανθρώπινη όσο και στη ζωική άρθρωση υποστηρίζει αισθήματα κυριαρχίας και αυτοπεποίθησης.

  • Θλίψη – OneRepublic, «I Need»

Τα λυπητερά τραγούδια έχουν τα αντίθετα χαρακτηριστικά από τα χαρούμενα: είναι πιο αργά και σε ελάσσονα κλίμακα, ενώ οι στίχοι είναι γενικά πιο αρνητικοί.

  • Αισιοδοξία – American Authors, «Best Day of My Life»

Η αισιοδοξία είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν πολύπλοκο συναίσθημα –  δεν είναι «έμφυτη» στον ανθρώπινο οργανισμό, αντιθέτως μαθαίνουμε να την βιώνουμε με τον καιρό μέσα από τις εμπειρίες μας. Τα αισιόδοξα συναισθήματα απαιτούν ευτυχία, οπότε τα αισιόδοξα τραγούδια μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά με τα χαρούμενα όπως τη μείζονα κλίμακα και το γρήγορο ρυθμό.

  • Θυμός – David Guetta, «Bad»

Ο θυμός είναι ένα βασικό συναίσθημα. Είναι αρνητικό, και άρα σχετίζεται με τα τραγούδια σε ελάσσονα κλίμακα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη θλίψη, ο θυμός εμπεριέχει κίνηση, μια διάσταση που μοιράζεται με την ευτυχία.

  • Αντιμετώπιση του φόβου – Coldplay, «Magic»

Ο φόβος είναι αρνητικό συναίσθημα που χαρακτηρίζεται από μια αντίδραση στο στρες που μας προετοιμάζει για μια απόφαση μεταξύ μάχης ή φυγής. Στη σύγχρονη εποχή συχνά βιώνουμε την ίδια αντίδραση στο στρες σε καταστάσεις όπου η προετοιμασία για μάχη ή φυγή δεν είναι επωφελής – όπως σε μια συνέντευξη ή μια παρουσίαση. Για να ξεπεράσουμε το φόβο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε την αντίδραση μας στο στρες και έπειτα να διαχειριστούμε τις εσωτερικές μας σκέψεις. Ως εκ τούτου, η μουσική που μας βοηθάει να ξεπεράσουμε το φόβο πρέπει να είναι αργή, χαλαρωτική, αλλά και να έχει μεγάλες συγχορδίες για να προκαλέσει θετικά συναισθήματα, καθώς και στίχους που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές σκέψεις.

  • Ενθουσιασμός – Avicii, «Wake Me Up»

Οι ορμόνες που παρουσιάζονται στο σώμα μας όταν είμαστε ενθουσιασμένοι – όπως η αδρεναλίνη και οι ενδορφίνες – μας κάνουν να αναζητούμε μουσική που είναι θετική, συνήθως σε μείζονα κλίμακα, ακόμη πιο γρήγορη και με ισχυρότερο ρυθμό από ό,τι ένα τυπικό χαρούμενο τραγούδι.

  • Νοσταλγία – John Legend, «All of Me»

Οι συναισθηματικοί στίχοι θυμίζουν σε πολλούς κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, αυξάνοντας την πιθανότητα να συνδεθεί το τραγούδι με άλλες αισθήσεις και να μας κάνει να αναπολούμε εικόνες και μυρωδιές.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons