Έρευνα: Κίνητρα για αύξηση της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών

by George Polyzos • On 07-04-2015 • AT 9:22 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

creditcard

Οι Έλληνες χρήστες καρτών ζητούν κίνητρα ώστε να αυξήσουν τη χρήση της κάρτας τους – πιστωτική ή χρεωστική – η οποία έχει υποστεί σημαντική πτώση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η έρευνα «Γιατί Μετρητά;» που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία ερευνών Μillward Brown για λογαριασμό της First Data Hellas, είχε ως στόχο να προσδιορίσει τη συμπεριφορά και την άποψη των καταναλωτών σχετικά με την πληρωμή των αγορών τους με μετρητά ή με πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι αν και 9 στους 10 Έλληνες γνώριζαν τις χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες, μόλις οι μισοί κατείχαν χρεωστική κάρτα και μόνο το ένα τρίτο αυτών είχαν στην κατοχή τους μια πιστωτική κάρτα.

Πιο συγκεκριμένα, 3 στους 5 χρήστες πιστωτικών καρτών και 1 στους 2 χρήστες χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα προτίθενται να αυξήσουν τη χρήση των καρτών τους, εάν λάβουν τα κατάλληλα κίνητρα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η First Data, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών και τεχνολογικών λύσεων στην αγορά πληρωμών.

Με τον αριθμό των ενεργών ελληνικών πιστωτικών καρτών να έχει υποστεί μεγάλη μείωση – περισσότερο από 50% – τα τελευταία πέντε χρόνια και με μείωση κατά 40% των ποσών που χρεώνονται στις κάρτες, η First Data στην Ελλάδα ενθαρρύνει τις τράπεζες να τονίσουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τις δαπάνες τους μέσα από τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Περισσότεροι από τους μισούς κατόχους χρεωστικών καρτών έχουν αυξήσει τη χρήση της κάρτας τους τα τελευταία χρόνια με στόχο την καλύτερη διαχείριση των εξόδων τους, ενώ την ίδια στιγμή περίπου οι μισοί χρήστες πιστωτικών καρτών αναφέρουν μειωμένη χρήση της κάρτας τους ως μέσο ελέγχου των δαπανών τους.

Επίσης, η έρευνα κατέδειξε την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης από την πλευρά των τραπεζών προς τους καταναλωτές μη κατόχους καρτών, σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν από τη χρήση καρτών. Περίπου το 40% όσων δεν έχουν κάρτες, πιστεύουν ότι είναι σε θέση να διαχειρίζονται καλύτερα τις δαπάνες τους αν χρησιμοποιούν μετρητά για τις αγορές τους, παρόλο που η χρήση της κάρτας, στη πραγματικότητα, προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης παρακολούθησης των εξόδων τους.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ελλήνων έχουν χρησιμοποιήσει πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την αγορά αγαθών ή/και υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου. Εφόσον οι ηλεκτρονικές αγορές αναμένεται να σημειώνουν σταθερή αύξηση στην Ευρώπη με ρυθμό 12% ετησίως έως το 2018, ο αριθμός των Ελλήνων που χρησιμοποιούν κάρτες για τις online αγορές τους θα αυξηθεί σημαντικά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη διενέργεια τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων στην Ελλάδα, γυναικών και ανδρών, ηλικίας μεταξύ 25 και 65 ετών. Το χρονικό πλαίσιο της έρευνας ήταν μεταξύ 25 Αυγούστου και 10 Σεπτεμβρίου 2014 και αφορούσε καταναλωτές κατοίκους Αττικής, Θεσσαλονίκης, Βόρειας Μακεδονίας (Υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη), Κεντρικής Ελλάδος (Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα) καθώς και Νότιας Ελλάδος (Πελοπόννησος και Κρήτη).

[Δ.Τ. First Data]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons