Επιτυχημένη η πρώτη δοκιμή του IXV της ESA

by Nikos Kaimakamis • On 12-02-2015 • AT 5:00 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Artist_impression_of_ESA_s_Intermediate_eXperimental_Vehicle_IXV

Η ESA ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη διαστημική πτήση του επαναχρησιμοποιούμενου σκάφους IXV, μετά από ένα ταξίδι 413 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Το IXV απογειώθηκε από τη Γαλλική Γουιάνα πάνω σε έναν τριώροφο πύραυλο Vega, βρέθηκε στο απόγειο του πάνω από την Ευρώπη και έπειτα ξεκίνησε την διαδικασία επιστροφής στον πλανήτη μας. Το IXV είναι ένα διαστημικό σκάφος με διαστάσεις 5×1,5×2,2 μέτρα, βάρος 2 τόνων, που άγγιξε κατά τη διάρκεια της εισόδου στην ατμόσφαιρα την ταχύτητα των 7,5 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Η προσθαλάσσωσή του έγινε με επιτυχία στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στα νησιά Γκαλαπάγκος, 100 λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης πτήσης του, το σκάφος IXV συνέλεξε μια σειρά από πολύτιμα δεδομένα από τους περισσότερους από 300 διαφορετικούς αισθητήρες με τους οποίους είναι εξοπλισμένο. Η ιδέα της χρήσης του ίδιου διαστημικού σκάφους πολλές φορές είναι κομβική για το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης, καθώς εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειωθεί δραστικά το κόστος ενός διαστημικού ταξιδιού.

Στο πεδίο αυτό πειραματίζονται τόσο ο αμερικανικό στρατός με το X-37B όσο και η SpaceX του Elon Musk, που είδε τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Dragon να προσθαλασσώνεται έξω από την ακτή της Καλιφόρνιας. Η ESA από την μεριά της, εκτός από το IXV είναι ικανοποιημένη και από την απόδοση του πυραύλου Vega.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons