Επιστήμονες του CERN ανακαλύπτουν δύο νέα υποατομικά σωματίδια

by George Polyzos • On 19-11-2014 • AT 5:41 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

large-hadron-collider

Επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν δύο νέα υποατομικά σωματίδια, τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να διευρύνουν την ανθρώπινη γνώση για το σύμπαν.

Οι ερευνητές θεωρούσαν υπαρκτά τα εν λόγω σωματίδια χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί η ύπαρξή τους. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια πειράματος με τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας. Τα δύο σωματίδια ανήκουν στην κατηγορία των βαρυονίων και αποτελούνται από τρία κουάρκ (δηλαδή πρωταρχικά σωματίδια) συνδεδεμένα μεταξύ τους με ισχυρή δύναμη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του CERN, η ανακάλυψη θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο Φυσικής Θεωρίας που εξηγεί τα βασικά δομικά στοιχεία της ύλης.

Τα νέα σωματίδια έχουν έξι φορές το μέγεθος των πρωτονίων τα οποία οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στα πειράματά τους στη μήκους 27 χιλιομέτρων σήραγγα του CERN, για να ανακαλύψουν το μυστήριο της δημιουργίας του σύμπαντος. Το μεγαλύτερο βάρος τους εξηγείται εν μέρει λόγω της αντίστροφης περιστροφής τους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο επιταχυντής σωματιδίων του CERN χρησιμοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012 στην ανακάλυψη του πλέον περιβόητου υποατομικού σωματιδίου, του μποζόνιου του Higgs. Η ανακάλυψη επιβεβαίωσε τις θεωρίες του Peter Higgs και του χάρισε το Νομπέλ Φυσικής του 2013.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons