Επιβολή προστίμου ύψους 4,3 δισ. € από την ΕΕ στην Google

by George Polyzos • On 18-07-2018 • AT 2:31 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλε πρόστιμο ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων στην Google καθώς έκρινε ότι η αμερικανική εταιρεία εκμεταλλεύθηκε την κυριαρχία του Android με αθέμιτες πρακτικές εις βάρος των ανταγωνιστών της.

Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζεται η δεσπόζουσα θέση της Google τόσο σε ότι αφορά τα λειτουργικά συστήματα φορητών συσκευών (Android) όσο και σε επίπεδο καταστήματος εφαρμογών (Play Store). Αυτή η δεσπόζουσα θέση στην αγορά δεν είναι καθαυτή παράνομη βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Ωστόσο, «οι εταιρείες με δεσπόζουσα θέση φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη να μην καταχρώνται την ισχυρή τους θέση στην αγορά περιορίζοντας τον ανταγωνισμό, είτε στην αγορά στην οποία κατέχουν δεσπόζουσα θέση είτε σε χωριστές αγορές» αναφέρεται στην απόφαση.

Η ΕΕ αναφέρει ότι «η Google προσφέρει τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της ως συνολική δέσμη, η οποία περιλαμβάνει το κατάστημα Google Play Store, την εφαρμογή Google Search και τον φυλλομετρητή Google Chrome». Τονίζεται επίσης ότι «οι όροι της Google για την παραχώρηση άδειας χρήσης καθιστούν αδύνατη, για τους κατασκευαστές, την προεγκατάσταση ορισμένων εφαρμογών, αλλά όχι άλλων».

Στο πλαίσιο της έρευνας της Επιτροπής, οι κατασκευαστές συσκευών επιβεβαίωσαν ότι η εφαρμογή Play Store είναι απαραίτητη, διότι οι χρήστες αναμένουν να βρίσκεται προ-εγκατεστημένη στις συσκευές τους (κυρίως επειδή δεν μπορούν να την «φορτώσουν» οι ίδιοι με νόμιμο τρόπο).

Η απόφαση της Επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Google έχει επιβάλει παράνομη δέσμευση σε δύο περιπτώσεις:

  • Πρώτον, η επιβολή δέσμευσης για την εφαρμογή Google Search. Ως αποτέλεσμα, η Google έχει εξασφαλίσει την προεγκατάσταση της εφαρμογής της Google Search ουσιαστικά σε όλες τις συσκευές Android που πωλούνται στον ΕΟΧ. Οι εφαρμογές αναζήτησης αποτελούν σημαντικό σημείο εισόδου για αναζητήσεις σε κινητές συσκευές. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η εν λόγω συμπεριφορά επιβολής δέσμευσης είναι παράνομη το 2011, ημερομηνία κατά την οποία η Google απέκτησε δεσπόζουσα θέση στην αγορά καταστημάτων εφαρμογών για το λειτουργικό σύστημα Android για κινητές συσκευές.
  • Δεύτερον, η επιβολή δέσμευσης για τον φυλλομετρητή Google Chrome. Ως αποτέλεσμα, η Google έχει εξασφαλίσει την προεγκατάσταση του φυλλομετρητή της για κινητές συσκευές ουσιαστικά σε όλες τις συσκευές Android που πωλούνται στον ΕΟΧ. Οι φυλλομετρητές αποτελούν επίσης σημαντικό σημείο εισόδου για τις αναζητήσεις σε κινητές συσκευές, ενώ η εφαρμογή Google Search αποτελεί την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον Google Chrome. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η εν λόγω συμπεριφορά επιβολής δέσμευσης είναι παράνομη το 2012, ημερομηνία από την οποία η Google συμπεριέλαβε τον φυλλομετρητή Chrome στη δέσμη εφαρμογών της.

Ως εκ τούτου, με την πρακτική της αυτή, η Google έχει μειώσει τα κίνητρα των κατασκευαστών να προεγκαθιστούν ανταγωνιστικές εφαρμογές αναζήτησης και φυλλομετρητή, καθώς και τα κίνητρα των χρηστών να τηλεφορτώνουν τις εφαρμογές αυτές. Η κατάσταση αυτή μείωσε την ικανότητα των ανταγωνιστών να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά τη Google.

Η Επιτροπή εξέτασε επίσης λεπτομερώς τους ισχυρισμούς της Google σχετικά με το ότι η επιβολή δέσμευσης για την εφαρμογή Google Search και τον φυλλομετρητή Chrome ήταν απαραίτητη, ειδικότερα για να μπορέσει η Google να εκμεταλλευτεί οικονομικά το λογισμικό Android, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ήταν βάσιμοι. Μόνο με το κατάστημα Google Play Store, η Google αποκομίζει έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, συλλέγει πολλά δεδομένα που είναι πολύτιμα για τις επιχειρήσεις αναζήτησης και διαφήμισης της Google από συσκευές Android, ενώ ακόμη και χωρίς τους περιορισμούς θα είχε επωφεληθεί από σημαντική ροή εσόδων χάρη στη διαφήμιση που συνδέεται με τις αναζητήσεις.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υπήρξε εξάρτηση παράνομων καταβολών ποσών από την αποκλειστική προεγκατάσταση της εφαρμογής Google Search» καθώς επίσης και «παράνομη παρεμπόδιση ανάπτυξης και διανομής ανταγωνιστικών λειτουργικών συστημάτων Android».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «τα παραπάνω είδη καταχρηστικής συμπεριφοράς αποτελούν μέρος συνολικής στρατηγικής της Google για την εδραίωση της δεσπόζουσας θέσης της στη γενική διαδικτυακή αναζήτηση, σε μια εποχή που η σημασία του κινητού διαδικτύου αυξανόταν σημαντικά».

Το τελικό πρόστιμο είναι ύψους 4.342.865.000€ και για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη «η διάρκεια και η βαρύτητα της παράβασης». Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, απαιτείται από την Google να θέσει οριστικά τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της εντός 90 ημερών από την έκδοση της απόφασης. Επιπλέον, η Google πρέπει, τουλάχιστον, να παύσει και να μην ασκήσει ξανά κανένα από τα είδη πρακτικών. Με την απόφαση απαιτείται επίσης από την Google να απέχει από τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου έχει το ίδιο ή ισοδύναμο αντικείμενο ή αποτέλεσμα με τις εν λόγω πρακτικές.

Σε περίπτωση που η Google δεν διασφαλίσει τη συμμόρφωση προς την απόφαση της Επιτροπής, κινδυνεύει με χρηματική ποινή λόγω μη συμμόρφωσης, ύψους έως 5% του μέσου ημερήσιου κύκλου εργασιών παγκοσμίως της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google. Τέλος, ενδέχεται επίσης να ασκηθούν στη Google αγωγές αποζημίωσης ενώπιον των δικαστηρίων των κρατών μελών από οποιοδήποτε πρόσωπο ή επιχείρηση που έχει υποστεί ζημία από τη συμπεριφορά της Google που αντιβαίνει στους κανόνες του ανταγωνισμού.

«Το λειτουργικό Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες. Το ακμάζον οικοσύστημα, η καινοτομία και η μείωση των τιμών αποτελούν κλασικά χαρακτηριστικά του ισχυρού ανταγωνισμού. Σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ήταν το αρχικό σχόλιο εκ μέρους της Google. Παράλληλα, η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι εντός των επόμενων ωρών θα αποσταλούν περισσότερες επίσημες πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. € είχε επιβληθεί στην Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρυσι το καλοκαίρι.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons