Εντυπωσιακή είσοδος της Alibaba στη Wall Street

by George Polyzos • On 22-09-2014 • AT 2:52 pm • 2 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

jackma_alibaba

Η είσοδος της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε και μάλιστα με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο.

Η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε κατά 38%, ανεβάζοντας έτσι τη χρηματιστηριακή αξία της κινεζικής εταιρείας στο ποσό των 231 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περισσότερο από τις Amazon και eBay, του κολοσσούς του αμερικανικού ηλεκτρονικού εμπορίου, μαζί.

Με τον τρόπο αυτό η Alibaba πέτυχε τη μεγαλύτερη Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) στην ιστορία της Wall Street. Όπως σημειώνει το Reuters, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της Alibaba, 271 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια. Δηλαδή διπλάσιος αριθμός σε σχέση με την επίδοση του Twitterκατά την είσοδό του στη χρηματιστηριακή αγορά πέρυσι.

Η Alibaba η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, ιδρύθηκε το 1999 από τον Jack Ma, πρώην καθηγητή Αγγλικών και ηλικίας σήμερα 49 ετών, ο οποίος πλέον κατέχει προσωπική περιουσία ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Αρχικά, οι δραστηριότητες της εταιρείας περιελάμβαναν τη λειτουργία του Alibaba.com ενός business-to-business portal που στόχευε στη σύνδεση των κινέζων κατασκευαστών με αγοραστές εκτός Κίνας.

Ακολούθησε το Taobao, αντίστοιχο του eBay, το οποίο διαθέτει πλέον δισεκατομμύρια προϊόντα και είναι ένα από τα 20 sites με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως.  Σταδιακά, η εταιρεία ανέπτυξε και μια σειρά από παρεμφερείς δραστηριότητες, όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, μηχανή αναζήτησης ηλεκτρονικών καταστημάτων και υπηρεσίες data computing.

Αν και η Alibaba παραμένει άγνωστη για τους περισσότερους Δυτικούς, είναι ένας πραγματικός γίγαντας για την κινεζική οικονομία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα  Taobao και Tmall.com, κέρδισαν 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, 2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Προφανώς η Alibaba έχει αποκτήσει εντυπωσιακή οικονομική ρευστότητα, μετά και την επιτυχημένη εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την Παρασκευή. Ερώτημα παραμένει αν θα εκμεταλλευθεί αυτή τη ρευστότητα για να προχωρήσει στην εξαγορά άλλων μικρότερων εταιρειών τεχνολογίας.

Επίσης, άγνωστες παραμένουν οι κινήσεις που ενδέχεται να κάνει η αμερικανική Yahoo, ένας από τους κύριους μετόχους της εταιρείας ήδη από το 2005. Η Yahoo θα μπορούσε να πουλήσει μέρος των μετοχών που κατέχει και να διοχετεύσει τα χρήματα που θα κερδίσει σε νέες επενδύσεις.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ακόμα και αν πουλάνε macbook air με μόλις 45 ευρώ…η εμπειρία του να είσαι στο alibaba είναι απαίσια…όταν είμαι στο alibaba το μόνο που βλέπω είναι και τους σαράντα κλέφτες…πώς δέχθηκαν αυτή την φρικτή ιστοσελίδα στη wall street;;; και ποιό λέει ότι αξία έχει 231 δισεκατομμυρίων δολαρίων;;; πάλι έχουμε χάσει τη μπαλά;;;

  2. Όλα δεκτά, αλλά η είσοδος σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο μίας εταιρείας δεν γίνεται με κριτήρια αισθητικής.

Top

Show Buttons
Hide Buttons