40 χρόνια μετά η διαμάχη για τους Beatles καλά κρατεί

by Stefanos Kofopoulos • On 29-03-2011 • AT 9:02 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

40 χρόνια μετά η διαμάχη για τους Beatles καλά κρατεί

Οι μεγάλες συνθέσεις δημιουργούν και μεγάλα προβλήματα γιατί κάπου εκεί ανάμεσα στο ταλέντο και τις συναυλίες μπλέκονται τα πνευματικά δικαιώματα και εκατομμύρια δολάρια που πρέπει να βρουν τον δρόμο προς το σωστό ταμείο. Πριν από την ιστορική συμφωνία της Apple για την ψηφιοποίηση και διάθεση της μουσικής των Beatles στο iTunes, κάποιο site ήδη πουλούσε online τα κομμάτια για 25 cents το ένα. Η EMI κατέθεσε μήνυση και τελικά το θέμα κατέληξε σε συμβιβασμό αξίας 950.000 δολαρίων.

Το ενδιαφέρον κομμάτι της υπόθεσης είναι ότι το ποσό και ο συμβιβασμός αφορά τα κομμάτια των Beatles αλλά όχι μόνο, γιατί το BlueBeat.com έκανε την ίδια δουλειά με μουσική συγκροτημάτων όπως οι Coldplay και οι Radiohead. Για να καταφέρει να πουλάει την μουσική, η εταιρεία δεν χρησιμοποιούσε το original κομμάτι αλλά πρόσθετε ήχους για να δημιουργήσει αυτό που χαρακτήρισαν “psycho-acoustic simulation” αλλά ο δικαστής δεν έλαβε υπόψη του.

Πρακτικά, η EMI κέρδισε όχι μόνο τα λεφτά αλλά και μια σημαντική νίκη σε ό,τι αφορά το sampling μουσικής. Όπως είπε ο δικαστής, το επιχείρημα για psycho-acoustic simulation είναι “obscure and undefined pseudo-scientific language (that) appears to be a long-winded way of describing sampling”. Αυτό σημαίνει ότι τα κομματάκια μουσικής που μπορείτε να τραβήξετε από συγκροτήματα όμως οι Beatles είναι μάλλον περιορισμένο στα 0 bit.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons