Εκτόξευση δορυφόρων για το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης Galileo

by Nikos Kaimakamis • On 21-11-2016 • AT 11:39 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

galileo-satellite

H Ευρώπη ανακοίνωσε την εκτόξευση τεσσάρων επιπλέον δορυφόρων για το σύστημα Galileo, αριθμός που ξεπερνά τη συνήθη πρακτική της μέχρι τώρα. 

Οι τέσσερις νέοι δορυφόροι εκτοξεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα, πάνω σε έναν πύραυλο φορέα Ariane 5, σε μια εμφανή προσπάθεια της Ευρώπης να σταματήσει να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο αμερικανικό σύστημα GPS για τους σκοπούς του γεωγραφικού εντοπισμού και δορυφορικής πλοήγησης.  Με αυτούς τους επιπλέον τέσσερις δορυφόρους, το σύστημα Galileo έχει 18 δορυφόρους σε τροχιά, ενώ το πλάνο είναι να φτάσει στους 30.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, ESA, οι δορυφόροι του συστήματος Galileo ζυγίζουν περίπου 700 κιλά ο καθένας, έχουν κεραία και ειδικούς αισθητήρες και έχουν δύο ηλιακά πάνελ 5 τετραγωνικών μέτρων για την τροφοδότησή τους με ηλιακή ενέργεια. Το πρόγραμμα Galileo ξεκίνησε 16 χρόνια πριν, αλλά άργησε αρκετά να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει το σύστημα μέχρι σήμερα είναι πολλά, αλλά όλα δείχνουν ότι μπαίνει πλέον σε… τροχιά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι η αγορά δορυφορικών υπηρεσιών πλοήγησης και εντοπισμού θα φτάσει σε αξία τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022. Ένα άλλο σημαντικό δεδομένο που αναφέρει το Reuters είναι ότι περίπου το 7% της συνολικής ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας, αξίας 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα δορυφορικού σήματος. Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, το σύστημα Galileo αναμένεται να ξεκινήσει να προσφέρει ένα μέρος από τις υπηρεσίες του.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons