Είναι το machine learning στο cloud απειλή για την ιδιωτικότητα;

by Nikos Kaimakamis • On 20-12-2018 • AT 2:30 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

Η συνδυαστική χρήση του machine learning με το Internet of Things μπορεί να αποτελεί ένα σοβαρό κίνδυνο για την ιδιωτική ζωή. 

Το machine learning μπορεί να αναλύει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα που συλλέγει ένα διόλου ευκαταφρόνητο πλήθος αισθητήρων του Internet of Things, καθώς και άλλες συσκευές, προσφέροντας τη δυνατότητα της ανάλυσης μοτίβων online -και όχι μόνο- συμπεριφορών στο Διαδίκτυο και την καθημερινή ζωή των χρηστών του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί απειλή για την ιδιωτική ζωή των απλών ανθρώπων, εάν λάβουμε υπόψη το ενδεχόμενο ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια, ή να τα χρησιμοποιεί μία εταιρεία εν αγνοία των πολιτών για σκοπούς marketing και άλλων εμπορικών στρατηγικών.

Ειδικά, η εφαρμογή μεθόδων machine learning στο cloud μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε άρθρο του το ZDNet. Ένα σημείο προβληματισμού αποτελεί το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι αισθητήρες συλλέγουν ιατρικά και άλλα βιομετρικά δεδομένα των χρηστών τους, τα οποία και ανεβαίνουν στο cloud, μέσω του οποίου μία εφαρμογή machine learning θα μπορούσε -δυνητικά- να αντλήσει δεδομένα για την κατάσταση της υγείας και τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου, φθάνοντας στο σημείο να εξαγάγει συμπεράσματα για τη συνολική υγεία ενός δεδομένου κομματιού του πληθυσμού.

Τα big data που συλλέγονται με τέτοιο τρόπο μπορούν να δώσουν στοιχεία, τάσεις και συνήθειες, κάτι που θα αποτελούσε ισχυρό δέλεαρ όχι μόνο για εταιρείες marketing, αλλά και ασφαλιστικούς οργανισμούς και άλλους ισχυρούς παίκτες της αγοράς. Ένα απλό παράδειγμα που φέρνει το ZDNet στο άρθρο του είναι εκείνο των Wi-Fi hotspots, τα οποία συλλέγουν δεδομένα για τις συσκευές με τις οποίες τα χρησιμοποιεί κανείς, κάτι που εάν αναλυθεί με όρους machine learning θα μπορούσε να δώσει ενδιαφέροντα στατιστικά για τις τάσεις της αγοράς στη χρήση συσκευών σε μία δεδομένη γεωγραφική περιοχή.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons