Ειδική έκδοση των Windows 10 για την αγορά της Κίνας ετοιμάζει η Microsoft

by George Polyzos • On 28-03-2016 • AT 3:10 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Computing Newsroom

windows-10-cortana

Η Microsoft πρόκειται να λανσάρει μία ειδική έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows 10 ώστε να καλύπτονται οι ειδικές απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης.

Την αποκάλυψη έκανε η ιστοσελίδα Tech In Asia σημειώνοντας ότι η Microsoft υπέγραψε σχετική συμφωνία συνεργασίας με τον κινεζική CETC, κρατική εταιρεία που δραστηριοποιείται στους τομείς της τεχνολογίας και της άμυνας. Η έκδοση του λειτουργικού συστήματος που θα καλύπτει τις κινεζικές ανάγκες θα ονομάζεται Windows 10 Specially-provided Edition.

Θεωρείται απίθανο η Microsoft να επέτρεψε την κινεζική πρόσβαση στο λειτουργικό της σύστημα αλλά θεωρείται βέβαιο ότι από τη συγκεκριμένη έκδοση των Windows 10 θα απουσιάζουν ορισμένες εφαρμογές και υπηρεσίες. Λογικά, αυτές οι εφαρμογές θα αντικατασταθούν από τις αντίστοιχες κινεζικές. Ήδη από πέρυσι η Microsoft έχει αντικαταστήσει, στην Κίνα, τη μηχανή αναζήτησης Bing, με την αντίστοιχη κινεζική Baidu, στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας.

Άλλο σημείο όπου λογικά θα έχουν επέλθει αλλαγές είναι σε ότι αφορά την προσθήκη περισσότερων εργαλείων διαχείρισης και ελέγχου ασφαλείας, κάτι που φυσιολογικά θα ήθελε η κινεζική πλευρά.

Microsoft-Surface-Pro

Προφανώς το θέμα αποτελεί μία τεράστια υπαναχώρηση εκ μέρους της Microsoft στις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, ωστόσο αν αυτό δεν γινόταν ίσως τα Windows 10 να μην τύγχαναν ευρείας εισόδου στην τεράστια κινεζική αγορά. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2014 είχε απαγορευθεί η χρήση των Windows 8 από κάθε κρατικό υπολογιστή στην Κίνα, κάτι που προφανώς είχε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για την αμερικανική εταιρεία.

Γενικότερα, οι δύο πλευρές είχαν κατά το παρελθόν μία θυελλώδη σχέση ακριβώς λόγω της κινεζικής αντιμονοπωλιακής πολιτικής και των αντιστάσεων που προέβαλλε η αμερικανική εταιρεία.

Βέβαια πρόβλημα με τις κινεζικές παρεμβάσεις δεν αντιμετωπίζει μόνο η Microsoft αλλά κάθε δυτική εταιρεία που θέλει να δραστηριοποιηθεί στη χώρα. Η Κίνα θέτει αυστηρούς περιορισμούς και απαιτήσεις στις εταιρείες τεχνολογίας, ανεξάρτητα από το αντικείμενο της ενασχόλησής τους. Μέχρι πρόσφατα, για παράδειγμα, υπήρχε απαγόρευση πώλησης παιχνιδομηχανών ενώ ακόμη και τα app stores υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons