Dual Core smartphones γιατί το γρήγορο ποτέ δεν είναι αρκετό

by Stefanos Kofopoulos • On 16-08-2010 • AT 12:54 pm • 7 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

Qualcomm CPU

Η τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα από τις εξελίξεις και οι αναλυτές προβλέπουν super wow και γρήγορα κινητά με dual core CPUs από Qualcomm και TI στο τέλος του χρόνου και τις αρχές του 2011. Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε. Τα κινητά θα αποκτήσουν επεξεργαστές ή τουλάχιστον SOCs με δύο cores τους επόμενους μήνες. Ήδη η Qualcomm έχει ρίξει στην αγορά τον MSM8660 και ετοιμάζει τον QSD8672 για το τέλος του 2010 ενώ την ίδια ώρα η Texas Instruments προετοιμάζει τον OMAP4430 για τους πρώτους μήνες του 2011.

Η συνταγή της επιτυχίας και των πωλήσεων είναι απλή. Οι σημερινοί επεξεργαστές τα βγάζουν πέρα με HD 720p βίντεο και games χρησιμοποιώντας chips που τρέχουν περίπου στο 1GHz. Φανταστείτε τι μπορείτε να κάνετε με dual core CPUs και βίντεο 1080p, είναι το μήνυμα του μαρκετίστα και φυσικά η επόμενη “φυσική” εξέλιξη στον χώρο.

Προφανώς η Qualcomm και η TI έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα κατανάλωσης ενέργειας γιατί οι μπαταρίες έχουν μείνει πίσω, για αυτό άλλωστε θα χρησιμοποιήσουν τεχνικές που ήδη είναι σε εφαρμογή σε κάθε laptop και desktop υπολογιστή που χρησιμοποιούμε. Δηλαδή το smartphones ανάλογα με τον φόρτο εργασίας θα μπορεί να κλείνει πλήρως το ένα core ή να χρησιμοποιεί σε πλήρη ταχύτητα το ένα από τα δύο.

Μέχρι οι κατασκευαστές να ανακαλύψουν και να χρησιμοποιήσουν τον dual core TI OMAP4430 ARM Cortex-A9 στο 1GHz θα περάσουμε από λύσεις single core στο 1.2GHZ ή και 1.5GHz για να καταλήξουμε στους πρώτους 1GHz και 1.2GHz επεξεργαστές με δύο, προς το παρόν, πυρήνες. Το software θα πρέπει να ακολουθήσει με κάποιο τρόπο αλλά αυτό είναι πρόβλημα προς λύση για άλλους.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βλέπω στον ορίζοντα πολύ σπατάλη μπαταρίας. Εγώ ψηφίζω ένα πολύ δυνατό μονό-πύρινο CPU σε στήλ A4 by apple.Τώρα θα δούμε στο μέλλον.Και ναι πράγματι κάτι πρέπει να γίνει με της μπαταρίες !(Θέλω μια φόρτιση για μια βδομάδα non-stop χρήσεις τώρααααααααα,ζητάω πολλά ?)

  • Αυτό δεν πρόκειται να γίνει μέχρι οι μπαταρίες να ακολουθήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της βιομηχανίας ή μέχρι να αντικατασταθούν από κάτι άλλο. Οπότε μην ελπίζεις. Αυτό που κάνουν προς το παρόν είναι να μειώνουν την κατανάλωση από άλλα μέρη του hardware όπως οθόνης, chipsets κλπ έτσι ώστε να πουλάνε ένα νέο μοντέλο με επιπλέον χαρακτηριστικά και την ίδια διάρκεια μπαταρίας σε σύγκριση με το προηγούμενο.

   • Έχω την εντύπωση οτι οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές είναι πιο αποδοτικοί και οι οικονομικοί από έναν μονοπύρηνο ίσων επιδόσεων. Εφόσον μπορούν να κλείνουν τον έναν πυρήνα και να δουλεύουν στο ρελαντί τον άλλον τότε δε βλέπω πρόβλημα. Ο επεξεργαστής θα ενεργοποιείται τελείως μόνο όταν έχει φοβερά απαιτητικές εφαρμογές (και πόσες φοβερά απαιτητικές εφαρμογές υπάρχουν για smartphones? ).

    Απο κει και πέρα μου φαίνεται οτι είναι θέμα έξυπνου software. Για να δώσω ένα προσωπικό παράδειγμα, έτρεχα μια 2.1 rom στο hero μου που μου ξέκανε τη μπαταρία ως το μεσημέρι (σε σημείο να θέλω να αλλάξω μπαταρία). Τώρα τρέχω μια πιο “καθαρή” και αποδοτική 2.2, η οποία μπορεί να μου βγάλει 2 μέρες, με ίδια για να μη πω βαρύτερη χρήση!

    Αν οι devs είναι μάγκες και μπορέσουν να αξιοποιήσουν σωστά την αρχιτεκτονική του κινητού, τότε ο δεύτερος πυρήνας θα “κοιμάται” στο 95% της φυσιολογικής χρήσης. Αν το συνδυάσουμε αυτό με τη βελτιωμένη αρχιτεκτονική που συνδυάζει μειωμένη κατανάλωση και αυξημένες επιδόσεις, τότε προσωπικά περιμένω ακόμα και αύξηση της ζωής της μπαταρίας του κινητού.

 2. μπαταρίες μπαταρίες μπαταρίες
  ας αφήσουν τις cpu και ας κάνουν έρευνες εκεί…

 3. Μμμμ… HTC κάποιο.όνομα.πάει.εδώ με 4,1″ οθόνη, FHD video rec. και WP7 ή Android 3.0 :OOOOOOOOOO DO WANT!!! Α, και CPU dual-core στα 2GHz. :φ

  • και για να γινουμε πιο συγκεκριμενοι HTC HD3, 4.5 ιντσες οθονη, WP7, 1.5Ghz, 8MP camera. Ναι τα specs του εγιναν leaked. Νοεμβριος

 4. and the game began…

  Αλλά για να πώ και εγώ τον πόνο μου(όπως και πολλών άλλων απ’ότι φαίνεται) μπαταρίες-μπαταρίες-μπαταρίες

Top

Show Buttons
Hide Buttons