Δοκιμάζουμε το Huawei P9 Lite και το Huawei ColorBand A1

by George Polyzos • On 30-12-2016 • AT 1:01 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Mobile

Ακολουθώντας τα επιτυχημένα βήματα του 2015, η Huawei προχώρησε και για το 2016 στο λανσάρισμα μίας κύριας ναυαρχίδας, του Huawei P9, και μίας δεύτερης, πιο lite εκδοχής του Huawei P9 Lite η παρουσίαση του οποίου ακολουθεί.

Η μόνη διαφορά με την περυσινή χρονιά είναι βέβαια ότι για φέτος η κινεζική εταιρεία προχώρησε στο λανσάρισμα και ενός τρίτου μέλους στην ευρύτερη οικογένεια, του P9 Plus. Το P9 Lite, το οποίο αποτέλεσε και το αντικείμενο της δοκιμής μας, είναι η οικονομικότερη εκδοχή της ναυαρχίδας P9, η οποία προσφέρεται στην τιμή των 269 ευρώ. Ακριβώς αυτή η τιμή διάθεσης ήταν τελικά και το μεγαλύτερο προσόν της συσκευής αφού κατά τους μήνες που πέρασαν αποδείχθηκε ότι το P9 Lite ήταν από τις δημοφιλέστερες επιλογές του καταναλωτικού κοινού και στην ελληνική αγορά.

Σχεδιαστικά, η συσκευή παραπέμπει ευθέως στο ακριβότερο P9, με τη διαφορά ότι το P9 Lite δεν διαθέτει το σώμα αλουμινίου του αδελφού του αλλά μόνο πλαίσιο από αλουμίνιο και πίσω μέρος κατασκευασμένο από polycarbonate. Το πλαστικό πίσω μέρος δεν προβληματίζει λόγω της πολύ καλής ποιότητάς του, ενώ ίσως με την πρώτη ματιά να νομίσετε ότι είναι όντως μεταλλικό. Άλλη ουσιαστική διαφοροποίηση, εξωτερικά τουλάχιστον, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει η dual camera της Leica που συναντάμε στο P9, αλλά απλή κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 13 Megapixel και LED flash. Αντίθετα, έχει διατηρηθεί ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος στην πλάτη της συσκευής.

Επίσης, για να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος του P9 Lite, προτιμήθηκε να τοποθετηθεί απλή επικάλυψη γυαλιού πάνω από την οθόνη σε αντίθεση με την επικάλυψη Gorilla Glass 4 που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του P9. Στο κάτω μέρος της συσκευής βρίσκεται η υποδοχή microUSB και εκατέρωθεν αυτής βρίσκονται τα ηχεία. Αν και η τοποθέτηση προϊδεάζει για στερεοφωνικό ήχο, αυτό δεν ισχύει. Στο επάνω μέρος του πλαισίου βρίσκεται η υποδοχή των 3.5 χιλιοστών για την τοποθέτηση ακουστικών. Η υποδοχή για την τοποθέτηση της κάρτας SIM και της κάρτας μνήμης (ή της δεύτερης κάρτας SIM) βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του P9 Lite.

Η οθόνη του P9 Lite είναι διαγωνίου 5.2 ιντσών ανάλυσης Full HD και τεχνολογίας InCell, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει κενό μεταξύ της οθόνης και του γυάλινου προστατευτικού καλύμματος, αρά πολύ λιγότερες πιθανότητες να συγκεντρωθεί σκόνη σε αυτό το σημείο. Παρά το γεγονός ότι η Huawei δεν έχει επιλέξει OLED οθόνη αλλά IPS-Neo για τη συσκευή εντούτοις η ποιότητά της είναι εξαιρετική: ζωντανή απόδοση των χρωμάτων και σωστή απόδοση του λευκού και του μαύρου. Μάλιστα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προβεί σε αυξομειώσεις της θερμότητας των χρωμάτων, ανάλογα με τις προσωπικές του προτιμήσεις.

Στο εσωτερικό του Huawei P9 Lite βρίσκεται ο HiSilicon Kirin 650 ο οποίος αποτελείται από συνολικά οκτώ πυρήνες ARM Cortex A53. Από αυτούς τους οκτώ πυρήνες οι τέσσερις “τρέχουν” σε συχνότητα από 480 MHz έως και 1.7 GHz, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις λειτουργούν χρονισμένοι από τα 1.4GHz έως και τα 2GHz. Την απόδοση των γραφικών αναλαμβάνει ο επεξεργαστής γραφικών Mali T830. Η μνήμη RAM των μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ανέρχεται στα 2GB ενώ ο εσωτερικός αποθηκευτικός του χώρος ανέρχεται στα 16GB, με δυνατότητα επέκτασης μέσω καρτών MicroSD χωρητικότητας έως και 128GB. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε ένα πράγμα: το Huawei P9 Lite είναι γρήγορο και σε πολύ ελάχιστες περιπτώσεις θα σας δώσει την εντύπωση ότι δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που παρατηρήσαμε στο P9 Lite είναι το γεγονός ότι ανεξάρτητα από το είδος της χρήσης η συσκευή δεν υπερθερμάνθηκε σε καμία περίπτωση. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε στην μη αφαιρούμενη μπαταρία της συσκευής η οποία είναι χωρητικότητας 3.000 mAh και η οποία σε συνθήκες αυξημένης χρήσης διατηρήθηκε ενεργή για δύο συνεχόμενες ημέρες ενώ σε συνθήκες “συντηρητικής” ξεπέρασε ακόμη και το τετραήμερο. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ο μεγάλος χρόνος φόρτισης που απαιτούσε η μπαταρία της συσκευής.

Στον τομέα της κάμερας χρησιμοποείται ο αισθητήρας Sony IMX217 με διάφραγμα f / 2.0 και ανάλυση 13 Megapixel. Φυσικά, ο εν λόγω αισθητήρας δεν συνοδεύεται από σύστημα οπτικής σταθεροποίησης (OIS) που θα αύξανε την ποιότητα αλλά συγχρόνως θα αύξανε και το κόστος της συσκευής. Παρόλα αυτά η κάμερα της συσκευής αποδίδει εξαιρετικά ποιοτικές εικόνες, ειδικά αν ο χρήστης “παίξει” λίγο και με τις ρυθμίσεις της συνοδευτικής εφαρμογής διαχείρισης της κάμερας και σε συνδυασμό με σχετικά καλές συνθήκες φωτισμού. Η selfie κάμερα του P9 Lite κάνει την έκπληξη καθώς είναι “καλύτερη” σε σχέση με τις εμπρόσθιες κάμερες στα P9 και P9 Plus. Πιο συγκεκριμένα, η μπροστινή κάμερα του Lite είναι ανάλυσης 8 Megapixel και με διάφραγμα f / 2.0, ενώ των P9 και P9 Plus το διάφραγμα είναι f / 2.4.

Σε επίπεδο λογισμικού, η Huawei εξοπλίζει το smartphone της με το περιβάλλον χρήσης EMUI 4.1, το οποίο βασίζεται στο Android 6.0 Marshmallow της Google. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Huawei ακολουθεί το δρόμο αρκετών ακόμη κινέζων κατασκευαστών με την απουσία App drawer. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μετά την εγκατάσταση όλες οι εφαρμογές τοποθετούνται στην home screen και είναι στη διακριτική ευχέρεια του χρήστη αν θα τις ομαδοποιήσει σε συγκεκριμένα folders. Αυτή η πρακτική ίσως ξενίσει ορισμένους χρήστες, αλλά θεωρούμε ότι είναι καθαρά θέμα συνήθειας.

Επιπλέον, ο σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος του P9 Lite, πέρα από το ξεκλείδωμα της συσκευής, επιτρέπει και μια σειρά πρόσθετων λειτουργιών. Για παράδειγμα, αγγίζοντας τον σαρωτή από πάνω προς τα κάτω “ανοίγει” το πεδίο των ειδοποιήσεων της συσκευής, οι κλήσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές ή να απορριφθούν μέσω του σαρωτή ενώ μπορούν να ληφθούν και selfies. Ακόμη, στην εφαρμογή των φωτογραφιών μπορείς να εναλλάσσεις τις εικόνες όχι με πέρασμα του δακτύλου πάνω από στην οθόνη αλλά μέσω του σαρωτή, στην πλάτη της συσκευής.

Συνολικά, θα μπορούσαμε να πούμε για το P9 Lite ότι με κόστος κάτω από τα 300 ευρώ προσφέρει στον χρήστη στοιχεία που σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε σε πολύ ακριβότερες ανταγωνιστικές συσκευές. Πολύ καλή οθόνη, βάρος μόλις 147 γραμμαρίων, λεπτά χαρακτηριστικά, μεγάλης διάρκειας μπαταρία, ικανοποιητικών επιδόσεων κάμερες εμπρός και πίσω και επεξεργαστής που δεν προβληματίζει είναι τα δυνατά του χαρτιά. Εάν ψάξουμε για αρνητικά, ίσως θα πρέπει να αναφερθούμε στους μεγάλους χρόνους φόρτισης που απαιτεί η μπαταρία του και ίσως ότι ο χρήστης θα πρέπει να συνηθίσει τα όσα προσφέρει το περιβάλλον χρήσης EMUI.

Παράλληλα με το Huawei P9 Lite είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και το Color Band A1. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν διακριτικό ψηφιακό βοηθό που επιτρέπει στον χρήστη να επιτυγχάνει τους στόχους του για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης πλήθους δεδομένων σχετικά με τη φυσική του κατάσταση και την υγεία του. Το Color Band A1 είναι εξοπλισμένο με επιταχυνσιόμετρο υψηλής ακρίβειας και αισθητήρα κίνησης τριών κατευθύνσεων που του επιτρέπει την αναγνώριση διαφορετικών ειδών άθλησης. Επιπλέον, η συσκευή παρέχει αναγνώριση δεδομένων και καταγραφή ποιότητας του ύπνου μέσω σειράς αλγορίθμων που αναγνωρίζουν για πόσο χρόνο ο χρήστης βρισκόταν σε βαθύ ή ελαφρύ ύπνο.

Στα έξυπνα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνεται η δυνατότητα αφύπνισης του χρήστη μέσω δόνησης ώστε να αποφεύγεται η ενόχληση των γύρω του, αλλά και λειτουργία παρακολούθησης των επιπέδων των ακτίνων UV ώστε ο χρήστης να είναι πάντα ενήμερος πότε η ακτινοβολία του ήλιου είναι επικίνδυνη, παρέχοντας παράλληλα και σχετικές συμβουλές. Τέλος, το βάρους 20 γραμμαρίων Color Band A1 λειτουργεί ανεξάρτητα από το smartphone και συγχρονίζεται με αυτό όταν οι δύο συσκευές βρεθούν στον ίδιο χώρο. Παράλληλα, ενημερώνει τον χρήστη για τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα και υπενθυμίσεις.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons