Η Nokia πουλάει το Qt στην Digia, υποστήριξη για Android, iOS και Windows 8 σύντομα

by Stefanos Kofopoulos • On 09-08-2012 • AT 11:17 pm • 1 ΣΧΟΛΙΟ
Computing Τεχνολογία

Η Nokia πουλάει το Qt στην Digia, υποστήριξη για Android, iOS και Windows 8 σύντομα

Η προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Nokia συνεχίζεται με την πώληση του Qt στην Digia. Η νέα εταιρεία αναλαμβάνει πλέον όλο το βάρος ανάπτυξης και προώθηση του Qt, δραστηριότητες που πριν ήταν αποκλειστικά στα χέρια της Nokia. Η συμφωνία είναι τόσο σημαντική για την Digia που ήδη έχει ανακοινώσει ότι το Qt θα είναι σύντομα διαθέσιμο για developers που ασχολούνται με Android, iOS αλλά και Windows 8. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαθέσεις και ανακοινώσεις της Nokia για Qt και HTML5 υποστήριξη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει όσοι θέλουν να φτιάξουν εφαρμογές για Android, iOS και Windows 8 θα γράφουν κώδικα μία φορά και τα υπόλοιπα θα τα αναλαμβάνει το Qt. Αυτός άλλωστε ήταν και ο αρχικός στόχος και όραμα της Nokia, όταν εξαγόρασε το Qt πριν από 4 χρόνια. Η ανάπτυξη εφαρμογών να γίνεται σε ένα ενιαίο περιβάλλον ανεξάρτητα από την πλατφόρμα που θα τρέξει το app. Όλα αυτά πριν από την στιγμή που η Nokia επιλέξει να σκοτώσει το Symbian και το MeeGo και να διαλέξει τα Windows Phone ως σανίδα σωτηρίας.

Για να ξεκαθαρίσει και να διαφοροποιηθεί από την Nokia, η Digia δηλώνει για το Qt.

Digia encourages all current ecosystem members to continue working on improving Qt with full confidence in Digia’s continued investment to make Qt the leading cross-platform development framework. Digia will work with ecosystem members to secure a successful release of Qt5 and is committed to continuing the Qt Project in order to maintain Qt’s availability under both open source and commercial licenses.

Φυσικά ο κρυμμένος άσσος στο μανίκι της Digia δεν είναι η συνεχής υποστήριξη του Qt και η επένδυση σε χρόνο και χρήμα αλλά η υποστήριξη για ανάπτυξη εφαρμογών σε Android, iOS και Windows 8 που έρχεται σύντομα. Με 450.000 developers να χρησιμοποιούν ήδη το Qt, η δυναμική που έχει η πλατφόρμα Qt στα χέρια της Digia είναι μεγάλη μετά την υποστήριξη Android, iOS και Windows 8.

Φυσικά σημαντικό ρόλο θα παίξει και η στάση του Google, της Apple και της Microsoft στο οικοσύστημα που πάει να δημιουργήσει η Digia. Εκεί θα κριθούν πολλά, ανάμεσα στις παραξενιές κάθε εταιρείας, τις διαθέσεις των developers να δημιουργούν ταχύτερα και ευκολότερα fart apps και στον ρυθμό ανάπτυξης του ίδιου του Qt.

Όπως είναι φυσικό, το Qt θέλει να αναπτυχθεί παντού, ιδιαίτερα στο κομμάτι των hackers και coders. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υποστήριξη του Raspberry Pi από το Qt 5.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. βλακεία έκαναν εκεί στη Nokia που πέταξαν ένα τέτοιο χαρτί! Το εγχείρημα έχει μεγάλες προοπτικές!

Top

Show Buttons
Hide Buttons